13.000 metara i bol u uhu

ZAŠTO NIJE DOBRO SPAVATI U AVIONU: Sorry, ali strah od visine morate riješiti na drugi način

Lena Ivanović
29.09.2023.

Znamo, dugi letovi iziskuju dobar san i još bolji jastuk, no evo zašto bi bilo dobro da se možete suzdržati od spavanja barem za vrijeme polijetanja i slijetanja

Kada sam se ovo ljeto vraćala iz Milana preko Amsterdamu… Znam, zvuči podjednako uzbudljivo kao da sam rekla da sam se iz Splita vraćala u Zagreb preko Brazila, čim sam došla na aerodrom znala sam da sat vremena za presjedanje neće biti dovoljno. Jer najavljeno kašnjenje od 20 minuta se vrlo brzo pretvorilo u 50. Tim više me je začudilo što je pilot aviona koji je pozdravljao putnike na vratima (znali su da će ljude trebati posebno smiriti) govorio da se ne brinu, da je sve pod kontrolom i da će se, eto, on malo požuriti. Kada sam sjela na svoje mjesto zatvorila sam oči i pokušala malo usnuti jer sam znala koji će me pakao čekati u Amsterdamu – tegljenje teške ručne prtljage, traženje tajnog mjesta gdje se nekome uživo mogu obratiti, voucheri, prijevoz, hotel.

‘Niste trebali spavati’, kaže mi Francuz

Sat vremena kasnije kada sam se probudila u ušima sam osjetila takav pritisak kao nikada do sada. Pogledala sam kroz prozor, a oblaci su bili tako sivi da sam imala osjećaj da sam iz rajske Italije odmah greškom završila u paklu jer sam sa svojim susjedom dobrano kritizirala avio-kompaniju. A onda se začulo svečano obraćanje pilota i nabrajanja letova koji se neće dogoditi, jer se pilot ipak nije mogao požuriti. Susjed mi je nešto govorio no nisam ga dobro čula jer sam morala non-stop stiskati nos i raditi dekompresiju kao ronioc. No, kada mi se sluh malo povratio učinilo mi se da sam čula da mi je susjed Francuz na engleskom objašnjavao da nisam trebala spavati u avionu jer je to zapravo opasno.

Foto: Unsplash

Lagana bol u uhu

‘Mislite u ovom avionu’, pitala sam ga zbunjeno. ‘Ne, nego inače’, odgovorio je šturo. Priznajem da me ova informacija zanimala pa sam je u Amsterdamu sljedeći dan, budući da sam imala hrpu slobodnog vremena čekajući drugi avion istražila. Naime, svi znamo da je pritisak na 13.000 metara je drugačiji nego na Zemlji te da u našem srednjem uhu postoji zrak koji je prilagođen vanjskom pritisku naše okoline. Čim se tlak okoline promijeni – kao što je slučaj tijekom polijetanja i slijetanja – u našim ušima dolazi do razlike tlaka. Tijelo to obično automatski kompenzira otvaranjem ušne trube. Ako se tlak ne izjednači, primjećujemo laganu bol u uhu i svjesno provodimo potrebno izjednačavanje tlaka. Osoba koja spava to ne primjećuje i stoga ne može pravilno reagirati.

Foto: Unsplash+

Kada je bolje odgoditi let?

Rezultat takvog bijega od stvarnosti, čitaj duboko sna je bol i osjećaj pritiska u uhu. Ne želimo vas plašiti, samo ćemo biti realni za razliku od našeg nizozemskog pilota. No spavanje za vrijeme naglih promjena visina i to što niste bili u mogućnosti kompenzirati tlakove bi moglo izazvati krvarenje u srednjem uhu ili dovesti do toga da vam pukne bubnjić ili membrana u srednjem uhu. Posebno ako imate problema s pritiskom u ušima ili sinusima. Stoga, ako se prehlađeni, obavezno uzmite kapi za nos. No, ako ste jako bolesni, imate temperaturu i bolove u tijelu, trebali biste odgoditi let.

A za sve one umorne putnike koji su na nogama više od 10 sati, pogotovo ako imaju kaos s letovima, predlažemo da drže oči otvorenima, posebno tijekom polijetanja i slijetanja, pa čak i ako to znači da morate namjestiti alarm ili dati zadatak svom susjedu. No, ako se probudite s bolovima u ušima, znajte da najbolje tlak možete izjednačiti ako pomičete donju čeljust naprijed-natrag, uzmete žvaku, zijevate i pijete nešto malim gutljajima. Naravno, ne sve u isto vrijeme kao što bi mudro rekao Mr. Bean na promotivnom videu kako se ponašati u avionu. A odmah potom to sve i sam pokušao izvesti.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.