Zašto pljesak nije dovoljan

VAN SVAKE PAMETI: Zašto obožavatelji imaju potrebe bacati stvari na izvođače za vrijeme koncerta?

Lena Ivanović
06.08.2023.

Psiholozi otkrivaju što se krije iza ovog opasnog trenda kojem bi jednom zauvijek trebalo stati na kraj.

Pileći bataci, mobiteli, foto-aparati pa čak i pepeo pokojnika, svako malo na društvenim mrežama osvane neki incident koji bi slobodno mogao biti objavljen u crnoj kronici. Ta sjećate se zadnjeg incidenta u kojem je pomahnitali obožavatelj pogodio Cardi B gigantskim pićem, a ona je njemu uzvratila mikrofonom u glavu. Ili kako je pjevačica Bebe Rexha bila hospitalizirana nakon koncerta jer ju je mobitel pogodio ravno u oko.

„Mislio sam da će biti smiješno ili da će pjevačica snimiti par kadrova mojim mobitelom pa mi ga onda vratiti“, pravdao se ludi obožavatelj koji je istog trena priveden, a odmah nakon toga je dobio i zabranu pristupa pjevačici.

Plaćeni hejteri koji na operne pjevače bacaju jaja

Naime, trend bacanja osobnih stvari na pozornicu i nije tako nov jer su još u prošlosti smatrali da zviždanje i demonstrativno dizanje i napuštanje dvorane nije dovoljno da se izrazi nezadovoljstvo izvedbom te su često izvođače gađali jajima ili paradajzima. A da stvar bude gora, posao impresarija, iako se odigravao u najfinijim europskim dvorana je često uključivao – plaćanje oduševljene publike u prvim redovima ili one hejterske koja bi u par minuta trebala minirati umjetničko djelo.

No, sve do nedavno, obožavatelji su se manje-više zadržavali na mekim predmetima – cvijeće, plišane igračke (posebno na ledu, da ugriju smrznute klizače) i donjem rublju. No, otkako su društvene mreže uzela maha, a posebice viralni filmići, obožavatelji kao da izgubili svaki osjećaj za mjeru i razum te su počeli bacati na svoje omiljene izvođače i oštre te nadasve opasne predmete. O čemu je sada riječ?

Ući zvijezdi u vidokrug, svijest, a možda i viralnu vječnost

Nije tajna da se na koncertima događa velika magija te da nas luda energija ponese pa činimo stvari za koje bismo se u nekim drugim okolnostima kleli da je nemoguće – žicanje nekoga jačeg da nas digne na ramena, skidanje grudnjaka, guranje u prvi red i deranje iz vratnih žila da idol izvede stage-diving, dok u sebi molimo krunicu da nas svemogući zapazi, izvuče na stejdž, ne bismo li zajedno nešto otpjevali i otplesali pa da i mi postanemo planetarno popularni. Ili, ako ništa drugo, da nas barem, kao nekoć Courntey Cox, zapazi iskusno oko snimatelja i nekoliko sekundi zadrži u krupnom kadru.

Pa ipak – kako to da obožavatelji nisu mogli ostati na donjem rublju i na etiketi upisanim brojevima telefona? Jesu li za takvo ponašanja krivi suludi izazovi na TikToku koji favoriziraju bizarne, sulude i originalne situacije ili se dogodio neki gadan bug  – da su neki obožavatelji doista počeli vjerovati da mogu srušiti onaj fiktivni zid između zvijezde i publike.

Parasocijalni odnos

Naime, psiholozi već odavno to što mi osjećamo prema zvijezdama zovu parasocijalni odnos. No to što mi baš sve znamo o zvijezdi ne znači da ona zna išta o nama, a kamoli da se to treba promijeniti ili da se moraju smišljati perfidni načini da se to promijeni. S druge strane, zahvaljujući društvenim mrežama, stvorio se lažni dojam da se svi nekako moraju i mogu istaknuti i biti viđeni, a time posredno dobiti i neku iole mjerljivu potvrdu da postoje.

Fiktivni zid kojeg ne treba rušiti

Uostalom, ovaj trend suludih obožavatelja koji traže svoja ‘prava’ i svojih pet minuta slave se drastično promijenio u zadnjih pet godina i nije vidljiv samo na koncertima Jer gdje god se osvrnete sve je puno agresivne publike koja traži svoja prava – od fenomena bijesne Karen koja izvodi scene na javnim mjestima, a paralelno i na društvenim mrežama, prozivajući sve i svakoga, do influencera koji su otkrili da bojkotiranje i javni linč donose ludu gledanost do klasičnih hejtera i trolova. I pitanje je koliko će vremena trebati da se pojedinci vrate na stare postavke. Za početak, pomoći će možda ona informacija da na ekranu uvijek postoji onaj mali iksić, a da je dobri stari pljesak posve dovoljan. I ono najfascinantbije – da baš nikada ne izlazi iz mode.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kažu da čovjek ima kapacitet kvalitetno se družiti i razgovarati s dvanaestak ljudi. Pa ipak, ne treba podcijeniti i veliku važnost onih mikro-poznanstava koje ponekad, kao u homeopatiji, čine čuda…

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Sanjamo fantastične događaje i najgadnije horor scenarije. Noću se svašta može dogoditi u našim snovima. No jesu li snovi glasnici iz podsvijesti ili samo otpadni proizvodi mozga koji spava?

terapija zelenilom

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.