Plava faza

ZABORAVITE MRAČNE NIJANSE: Znate li koje je boje svemir?

Nika Kovačić
26.01.2024.

Ako ste sve do sada pomišljali da je univerzum tajanstveno plav ili crn, užareno žut ili pakleno crven, prevarili ste se! Tako barem tvrde američki astronomi Karl Glazebrooki i Ivan Baldry sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Kada vam netko kaže da zatvorite oči i zamislite svemir, koje boje vidite pred svojim očima? Izgleda da je to pitanje zanimalo i znanstvenike pa su se odlučili malo pomnije pozabaviti bojama svemira. Točnije rečeno – koju ćemo boju dobiti kada pomiješamo svjetla raznih galaksija.

Kozmički spektar

Ne bi li došli do boje svemira znanstvenici su posegnuli a podacima 2dF Galaxy Redshift Surveya u kojem su pronašli 200.000 katalogiziranih dalekih svjetova. A kao u svakoj dobro kuhinji tako su i oni pomiješali sve nijanse galaksija te izračunali kozmički spektar, ne bismo li konačno saznali koju bismo vrijednost ili boju dobili da kojim slučajem to svjetlo pustimo kroz prizmu.

Sorry, svemir ipak nije tirkizan

Naime, prema prvim izjavama znanstvenika, svemir je već prošao kroz svoje mladenačko plavo razdoblje (uzrokovano ‘velikim brojem mladih, vrućih zvijezda’) prije nego što je dobio svoju trenutnu sredovječnu nijansu, koja je na pola puta između akvamarina i tirkiza. A kako su stvari stajale te davne 2002. godine dvojac je zaključio da će zbog smanjenja stope rađanja zvijezda svemir provesti svoje zlatne godine u crvenom tonu.

Sve samo ne beige!

A onda se dogodio šok! Nekoliko mjeseci kasnije, ispostavilo se da su znanstvenici pogriješili. Ili je bolje reći pogriješio je softver koji je krivo izračunao ubačene parametre, jer svemir je ipak, sorry na dosadnom otkriću ipak bež. Izgleda da su i znanstvenici bili pomalo razočarani pa su brže bolje raspisali natječaj za neko efektno ime. “Ma sve je dobro, samo da nije beige”, rekli su znanstvenici. Cosmic Latte? Big Bang Beige? Greige! – bili su samo neki od prijedloga. No nas sada puno više zanima – zašto je beige postala tako polarizirajuća boja koju ili mrziš ili voliš? I što mislite – treba li još jednom provjeriti ovo istraživanje?

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.