Dozvola za nabavu aparata za kavu

KAKO UŠTEDJETI: 10 stvari na kojima milijunaši stežu remen

Lena Ivanović
19.01.2024.

Proučili smo što o trošenju kažu Bill Gates, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg te što smatraju bespotrebnim bacanjem novaca

Kada sam se ovo proljeće našla u jednom dućanu budući da sam hitno morala kupiti novi mobitel jer su mi baterija i memorija ozbiljno otkazali suradnju, gospodin za šalterom je samo coknuo jezikom i prokomentirao – “Pa vidim da ste propustili nekoliko sezona!”. Jasno, čovjek nije mislio na najnovije sezone uzbudljivih serija nego na nove modele mobitela, jer ako je vjerovati prodavaču – ljudi mijenjaju mobitele svake dvije godine, a baterija nikada nije glavni razlog. Dakle, u dućanu u centru grada ne samo da sam dobila ganc novi mobitel nego i upute kako bih se u budućnosti trebala ponašati, a odmah potom i predstavljanje najnovijih pametnih satova. Tek tako ako me mobitel na putovanju s one strane bare opet iznevjeri.

Foto: Unsplash

Zašto je Bill Gates vjeran Casio ručnom satu

Nakon uspješne kupovine novog mobitela, kratke edukacije te informativnog predstavljanja novih modela koji dolaze, sjela sam s prijateljicom na kavu, prije nego li se bacimo u nerazuman šoping. No kratak pogled na novine koje su stajale ne stolu me brzo otrijeznio, jer Bill Gates je svečano dao do znanja da on godinama nosi dobri stari Casio, vrijedan svega 80 dolara i da mu nikada nije palo na pamet kupovati skupocjene ručne satove, a koji su danas postali nešto kao poluge zlate. Uostalom, zašto rasipati novce na bespotrebne stvari kada i dobar stari sat izvršava svoje funkcije? Radi se o pronalaženju nečega pouzdanog što vas neće iznevjeriti, čak i ako je jeftino. A to znači da Bill ne dopušta da ga zavede lažni sjaj.

Foto: Unsplash


Ne znam kako bi gospodin Gates prošao u dućanu u centru grada, no zato smo dobro proučili potrošačke navike i ostalih bogataša i zašto tako često stežu remen na najsitnijim stvarima. Evo dakle popisa stvari koje vam nisu potrebne ili na čemu biste mogli uštedjeti. Posebice ako ste kao i ja, skloni impulzivnoj i hirovitoj kupovini.

Graham Stephen, YouTube milijunaš koji mjesečno zarađuje 220.000 dolara smatra da je kava vani preskupa pa je radije priprema doma za 20 centi.

Kava: Vjerovali ili ne, svakodnevna kupovina kave može vas dugoročno skupo koštati, zbog čega milijunaši radije pripremaju kavu kod kuće, jer znaju da svaki euro vrijedi.

Impulzivne kupovine: Razmislite o skupim kolačima koje ste kupili u trgovini jer ste bili gladni.

Nasljedstvo: I Bill Gates i Mark Zuckerberg se još premišljaju koliko će veliko nasljedstvo ostaviti svojoj djeci. Razlog? Žele ih potaknuli da sami izgrade svoju priču o uspjehu, umjesto da se oslanjaju na ono što im je dano. Da ne spominjemo porez na nasljedstvo…

Foto: Unsplash

Streaming usluge i video igre: Nije da nemaju Netflix, jednostavno ne koriste svaku uslugu i platformu – uglavnom jer nemaju puno vremena za gledanje serija.

Luksuzne marke: Steve Jobs je nosio Seiko, Zuckerberg nosi obične kapuljače, a mnogi izvršni direktori nose Adidas tenisice umjesto skupljih marki, jer znaju da nema smisla pasti na hype. Nije riječ o tome da hodamo kroz život u staroj majici iz srednje već da se ograničimo na bitno. A to znači da bismo trebali pametno kupovati i ne upadati u zamku neprestanog šopinga i gomilanja stvari koje nam ne trebaju.

Previše skupe kuće: Da, imaju vile, ali nikada nisu skuplje nego što si mogu priuštiti.

Kladionice: Kratko i jasno – to je najbrži način da izgubite puno novca.

Puno kreditnih kartica: Najbolji način da se zadužite i potrošite više nego što imate.

Kašnjenje s plaćanjem: Ako kasnite s plaćanjem, kamate i naknade rastu, pa na kraju morate platiti puno više nego što ste planirali.

Stvari koje nisu trajne: Kao na primjer tenisice sezone koje će za nekoliko mjeseci izgledati zastarjelo. Pa kada već mogu birati između materijalnih stvari i iskustva, često prednost daju nematerijalnim opcijama.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.