S.O.S. plan

KADA PADNETE, KAKO SE DIĆI: 4 faze koje moramo proći kada nam nešto propadne ili nas izbace iz igre

Lena Ivanović
09.02.2024.

Bilo da ste saznali da ste višak na poslu, da su vas prijateljice izdale, a partner prevario – evo kako ćete smoći snage da iz cijele priče izađete s osmijehom na licu

Prva faza: Tko bi to očekivao? Šok i nevjerica!

“Pravo da ti kažem, draga moja, baš me briga”, kaže Rhett Butler u evergreenu ‘Prohujalo s vihorom’, no ništa manje nije cool niti Scarlett O’Hara koja stoički podnosi patnju i kaže “Plakat ću sutra”. Hajde da čujemo! Tko ne zamišlja da će baš tim riječima dočekati negativnu vijest, bilo prekid ljubavnog ili poslovnog odnosa. No, činjenica je da u stvarnosti često ostanemo bez riječi – u šoku, što je u redu, jer nitko od vas ne traži repliku za pamćenje. Nastojite ostati pribrani i umjesto ispada bijesa ponovite si nekoliko puta rečenicu u sebi: „Nitko i ništa mi ne može pokvariti moj unutarnji mir.“ A onda, kad dođete doma pošaljite sve u onu stvar – ako će vam tako biti lakše.

Foto: Unsplash+

Plava faza: Bol

Na internetu ste upravo pročitali da vam se partner pojavio ne nekom događanju u društvu nove osobe, a na poslu ste upravo saznali da ste odlikovani ordenom tehnološkog viška. Normalno da vam je prva asocijacija zatvoriti se u svoju sobu i udariti po legalnim opijatima (dekica, čokolada, nepodnošljivo romantični filmovi kakve ne biste gledali ni u PMS-u) i biti sami. Ok, ovo prvo je donekle shvatljivo, jer je ugodno i u normalnim danima života, no čemu ovo drugo? Zato da konačno više ne moramo odgovarati na pitanja okoline – I, što ćeš sada?

Glavno pravilo: Zalijepite flaster na srce i ne kopajte po rani prije nego zacijeli

Depresivna faza u kojoj je dozvoljeno buljiti u plafon nije bog zna kako kreativna, no ona je nužno potrebna da bismo se zaštitili od stalnih komentara okoline koja nam takvim upitima nimalo ne pomaže i da bismo pokušali analizirati situaciju u kojoj smo se našli. Nažalost, nema kratica. Ova faza doista boli i morate ju odraditi ukoliko se želite izliječiti. Možda vas utješi podatak da žalovanje za bivšima traje pola vremena koliko je trajala vaša veza.

Treća faza: Oprost

Ako želite izići iz začaranog kruga negativnih emocija trebate učiniti nadljudski napor i oprostiti. Uostalom, ne kaže li se da je griješiti ljudski, a praštati božanski. Kako ćete to učiniti? Nije dovoljno samo izreći te dvije riječi, nego to i misliti. Predlažemo da napišete pravo pismo oprosta. Bez panike, ne morate ga nikome slati. Samo ga dovoljno često čitajte, jer, tek kada se oslobodite tereta prošlosti i sebi darujte mir, možete krenuti u bolje sutra. Ok, to što ste oprostili ne znači nužno i da opravdavate bol ili nepravdu koja vam je nanesena.

Foto: Unsplash+

Četvrta faza: Snaga za ustajanje

Propao vam je brak? Dali ste otkaz? Nećemo vam savjetovati da tri put obiđete zemaljsku kuglu, jer i jedna stara poslovica kaže “Možete vi u svijet, no neće bunar iz vas.” No zato ćemo vam savjetovati da se pokrenete iznutra i da pokušate izbaciti taj bunar iz sebe. Najlakši put do toga je da smirite vaše misli. Naime, istraživanja kažu da nas dnevno napadne 90.000 misli, a bojimo se i računati koliko ih otpada na neuspjeh koji vas trenutno muči.

A najlakši način da ih malo uspavate ili zavedete na krivi trag su 20-minutne meditacije i tjelovježba koja će vam barem omogućiti mirniji san. Pa, kad već cijeli život pazite na to što unosite u organizam, pripazite malo i na unos misli. S kim se družite (vampiri koji vam sišu dobru energiju), o čemu pričajte (apstinirajte od ogovaranja), o čemu mislite. Umjesto da sto put prolazite istu priču, radije upišite neki tečaj i savladajte vještinu o kojoj ste uvijek snivali. Uostalom, kažu da nam je 50% potencijala za sreću urođeno, 10% ovisi o vanjskim okolnostima, a za 40% smo zaslužni mi sami.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.