cjeloživotno učenje

ŠTO ČINI DOBROG MENTORA: 7 savjeta za sve one koji traže savjetnika ili su spremni prenijeti svoja znanja

Kristina Stakor
17.12.2023.

Kako prenijeti znanje i biti inspirativan mentor?

Ulogu mentora u našim su životima mogli imati neki profesori, iskusniji kolege koji mogu pomoći savjetom, ali nemaju direktni utjecaj na naš karijerni put. Možda ste u potrazi za mentorom, nekim tko će svojom ekspertizom i vama otvoriti neke nove vidike ili ste već u poziciji kada svoja znanja možete prenijeti na mlađe generacije.

Kad razmišljamo o tome što znači biti mentor, možda nam prvi na pamet padnu neke figure iz filmova, poput Yode, Dumbledorea ili Morpheusa iz Matrixa. No mentori se ne kriju samo u bradatim starcima i alienima koji pričaju u šiframa, već su potencijalni mentori svuda oko nas, važno je samo pažljivo birati.

Bill Gates se često za savjet obraćao Warrenu Buffettu, Oprah Mayi Angelou… „Kad sam prvi put upoznala Mayu sedamdesetih, nisam mogla pogoditi što će donijeti sljedećih nekoliko desetljeća – niti da će ona biti tamo uz mene na svakom koraku, mudra prisutnost puna ljubavi i najveća mentorica koju sam ikad imala“, rekla je Oprah Winfrey o Mayi Angelou koju je smatrala majčinskom figurom u svom životu.

A Yves Saint Laurent, koji je zanat izučio kod Diora, o njemu je rekao: „Naučio me osnove, pa su došli neku drugi utjecaji koji su se pomiješali s tim osnovama koje su se pokazale kao divno i plodno tlo, nužno sjeme koje će mi omogućiti da rastem, cvatem i stvorim vlastiti univerzum“.

Pa kako biti dobar mentor?

Poznajete li dobro sebe?

Prije nego krenete svoju ekspertizu prenositi drugima, budite sigurni da se poznajete dovoljno dobro. Koje su vam jake strane, koje vještine možete podučiti, može li se štićenik u vas pouzdati, jeste li spremni upoznati ga s nekim potencijalno važnim konekcijama i imate li doista toliko vremena na raspolaganju da prihvatite taj zadatak?

Upoznajte osobu koju mentorirate

Možemo li doista prenijeti sve ono što znamo nekome tko nas možda ne razumije, tko pripada drugoj generaciji ili je odrastao u drugačijim uvjetima, razmišlja na neki drugi način? Kako bi nekoga podučili, moramo naučiti kako ta osoba funkcionira. Što je motivira, a što predstavlja izazov? Postavljajte puno pitanja – i slušajte, baš kao što to očekujete i od njih.

Postavite jasna očekivanja – za sve uključene

Puno je načina na koje možemo nekome biti mentor ili na koji možemo komunicirati i raditi sa svojim mentorom. A parametre i očekivanja kako će to funkcionirati najbolje je odrediti unaprijed. Koliko često ćete se nalaziti? Ima li to mentorstvo neki vremenski rok ili se radi o odnosu koji bi se mogao dugoročno nastaviti? Kako bi vaša uloga mentora trebala izgledati i što se vaš štićenik nada da će dobiti na kraju priče?

Važnost malih stvari

Da, kad zamišljamo razgovore Warrena Buffetta i Billa Gatesa, mogli bismo pomisliti da se oni vrte oko velikih inovacija, investicija i ideja, no ponekad će dobro doći i savjet o malim stvarima kao što je kako sročiti profesionalan mail ili motivacijsko pismo na koji ćete sigurno dobiti odgovor, ili kako ispoštovati dress code za poslovno događanje.

Ne nudite odgovore već postavljajte prava pitanja

Kad se napokon pojavi netko koga zanima naše stečeno iskustvo, moglo bi se dogoditi da zbog uzbuđenja ne možete „zavezati“ o tome što sve znate, ali zaustavite se – jer to nije ono što se traži. Vaša uloga jest da usmjeravate, ohrabrujete i otkrivate koje su im jače, a koje slabije strane.

Budite dobar slušatelj

Nastavno na prethodnu stavku, ključno je da ispolirate svoje vještine aktivnog slušanja. Nije nužno da imate sve odgovore, već da ste otvoreni za uzajamnu komunikaciju.

Budite pozitivni

Najčešće u životu, zaboravit ćemo na činjenice i sve detalje nekog događaja ili iskustva, ali ćemo zapamtiti kako smo se osjećali. Pa kako želite biti zapamćeni? Svi se žele osjećati dobro, pa stvorite pozitivno i poticajno ozračje.

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.