Web3Tales

ALICE IN BLOCKCHAINS: ‘Želimo više stručnjakinja u fintech i blockchain industriji’

Kristina Stakor
31.03.2023.

Tehnologije napreduju, no i novim industrijama još uvijek dominiraju pretežno muškarci. Ipak skupina žena, koja svakim danom postaje sve brojnija, želi svijet novih tehnologija poput blockchaina i fintecha učiniti raznolikijim i inkluzivnijim – upoznajte Alice in Blockchains

Iz dana u dan svjedočimo razvoju tehnologija, no čini se da društveni napredak ne ide uvijek ukorak s njima. Puno se priča o inkluzivnosti i ravnopravnosti na radnim mjestima, no kada se radi o suvremenim industrijama, statistike izgledaju prilično – zastarjelo.

No skupina žena u Zagrebu odlučila se aktivirati kako bi promijenila tu sliku te osnovala udrugu Alice in Blockchains. Cilj udruge je osnaživanje i povećanje broja žena u fintech i blockchain industrijama, a više o tome doznali smo u razgovoru s osnivačicama.

„Zastupljenost žena u fintech i blockchain industrijama je ispod prosjeka srodnih industrija – financijske i tech industrije. Statistika je poprilično razočaravajuća – govorimo o postocima od otprilike 5% žena na leadership pozicijama, 10% žena u tech ulogama, do otprilike 25% žena zaposlenih u firmama u ovim branšama neovisno o ulozi. Pred nama je još dugi put da se postigne prava ravnopravnost koja nije isključivo moralno pitanje – zastupljenost različitih društvenih skupina doprinosi većoj količini inovacije koja je glavni pokretač mladih industrija“, ističe Iva Kvakić, IT stručnjakinja.

Aktivno radimo na osnaživanju žena

„Ideja o udruzi rodila se spontano, kroz druženja koja su nastala najviše iz poslovnih krugova. Primijetile smo da je na gotovo svim meetupima, konferencijama i sličnim događanjima gotovo zanemariv broj žena. Prepoznale smo potrebu za sredinom gdje se žene osjećaju ugodno i pozvano da se više uključe u sektore najnovijih i najinovativnijih tehnologija na svijetu – fintech i blockchain, te smo zato odlučile aktivno raditi na osnaživanju i uključivanju više žena u ove industrije“, dodaje Anamaria Žuvanić, odvjetnica.

Udruga svoje ciljeve postiže edukacijama o najnovijim financijskim tehnologijama, poticanjem financijske pismenosti, umrežavanjem i mentoriranjem. „Na taj način želimo stvoriti nove poslovne prilike i tako u konačnici povećati broj žena u fintech i blockchain industriji. Kroz rad udruge se trudimo nadahnuti žene da budu odvažne, da dodatno istraže svoje potencijale i da, ako tako odluče, postanu ekspertice u fintech i blockchain industriji“, poručuju.

Konferencija Web3Tales

Njihov najveći i najzanimljiviji projekt trenutno je konferencija Web3 Tales koja će se održati 1.i 2. lipnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Jedan od glavnih ciljeva konferencije koju 100% organiziraju članice udruge Alice in Blockchains jest istaknuti uspješne žene kroz sudjelovanje više od 70% predavačica, za inkluzivniju i raznolikiju budućnost interneta.

„Web3 je izraz koji predstavlja novu generaciju interneta koja se temelji na principima decentraliziranosti i otvorenosti te omogućuje korisnicima da samostalno upravljaju svojim podacima i privatnošću te posjeduju digitalnu imovinu, za razliku od današnjeg sustava u kojem je većina kontrole podataka i servisa u rukama nekolicine centraliziranih korporacija. Upravo tehnologije poput blockchaina i kriptovaluta omogućuju infrastrukturu za sigurniju, transparentniju i decentraliziranu razmjenu podataka, dok istovremeno stvaraju novi niz mogućnosti, kao što su automatizirane transakcije i razne druge inovacije koje će unaprijediti efikasnost i sigurnost poslovanja“, objašnjava Magda Milas, fintech stručnjakinja i predsjednica udruge.

Kada vam kredit daje više institucija

Suvremene tehnologije ne utječu samo na poslovanje IT kompanija već su duboko ukorijenjene i u našem svakodnevnom životu i imaju moć promijeniti neke dobro poznate sustave. Kako, ispričala nam je inženjerka Belma Gutlić: „Unutar web3, način slanja novca ili posuđivanja zajmova i ostalih financijskih usluga možemo vršiti decentralizirano (engl. decentralized finance – DeFi) te nam posrednici poput banaka za to nisu potrebni. Ne znači da će biti potpuno izbačeni, ali nema centralnih posrednika, npr. kredit ne daje jedna institucija nego više njih.

Zbog izbacivanja posrednika, pristup financijskim uslugama omogućen je svakome tko ima mobitel i može se spojiti u bilo kojem trenutku i 24/7 vršiti usluge. To čini decentralizirane financije efikasnijim, bržim i transparentnijim jer svatko u bilo kojem trenutku ima uvid u to kako sustav funkcionira, koliko novca je izdano i gdje se nalazi. Osim financija, moguće primjene, uz drugačije motivacije i benefite, vezane su uz NFT-eve u umjetnosti, gamingu, društvenim mrežama…”

NFT izložba

Samu takvu praktičnu primjenu blockchaina moći će vidjeti posjetitelji konferencije Web3 Tales u sklopu koje će biti organizirana i NFT izložba “Techno-Healing: Finding Resilience and Well-Being in a Digital World” u MSU.

„Izložba, u kojoj sudjeluju međunarodno renomirane umjetnice fokusira se na nekoliko ključnih tema, uključujući iskustvo života u svijetu u kojem dominira plastika i silicij te ulogu drevne mudrosti u osvjetljavanju tamnih uglova budućnosti. NFT je izvanredan umjetnički medij i instrument decentralizacije jer omogućuje umjetnicima direktni kontakt s kolekcionarima“, smatra Petra Horvatović, art menadžerica platforme SHPIGL.

Izložbu postavlja kustosica Petra Tomljanović, a predstavit će različita umjetnička djela, uključujući statične slike, videozapise i interaktivne elemente koji pozivaju gledatelje da se na osoban način uključe u teme izložbe, a svi predstavljeni radovi bit će pohranjeni na blockchainu, kao NFT.

Mi smo već ‘uključeni’ u ovu sjajnu priču i poput svake Alise nestrpljivo čekamo upasti u digitalni svijet kojim vladaju žene…

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.