Je li mozak kao komp?

BACKUP VAŠEG ŽIVOTA: Biste li downloadali svoje cjelokupno sjećanje na Cloud?

Nika Kovačić
15.10.2023.

Hoće li Elon Musk uspjeti u svojoj najambicioznijoj ideji ikada ili je cijeli svijet na krivom tragu – jer mozak ni najmanje ne naliči na kompjuter, a kamoli na računalni program umjetne inteligencije

Sjećate li se što ste radili prošlo ljeto, kako se zvala ona super konoba gdje ste jeli punjene lignje, što ste zadnje screenshotali na Instagramu, kada imate zakazanog zubara i kojeg datuma vam je dečko/cura poslao onaj cool video? I biste li se mogli prisjetiti svih tih stvari da vam netko oduzme mobitel? Nadalje, što bi stranac iz svih tih fotografija, audio zapisa i mora poruka uopće mogao zaključiti o vama? I ne manje bitno, jesu li sve to uopće neke relevantne činjenice i slike koje oblikuju vaša sjećanja?

Optimus, čuvaj sva moja sjećanja!

To su samo neka od pitanja koja nam se nameću dok razmišljamo kako je Elon Musk, suosnivač i izvršni direktor tvrtki SpaceX i Tesla Motors, zamislio realizirati jednu od najambicioznijih ideja na svijetu, a prema kojoj je Tesla mali avion od papira. Ta sjećate se njegove pompozne najave kako ćemo u budućnosti svi moći downloadati svoja sjećanja na Optimus, humanoidnog robota, reproducirati ih do mile volje, a ako to poželite – i uz par klikova prenijeti ih na neki drugi sustav.

Doduše, ovaj koncept produljenja ljudskog života i to na način da se doslovce prebaci svijest u neko drugo sintetičko tijelo već je desetljećima dio znanstvene fantastike, a u SF romanu “Dina” iz 1964. za takva bića postoji i posebno ime – cymeks. Pa kada smo ove godine već u svoje živote pustili ChatGPT, postoji li onda i neka mogućnost da se uskoro ostvare i gore spomenute prognoze?

Sorry, ali mozak ipak nije kao komp

Muskov Neuralink već godina u najstrožoj tajnosti razvija ultra-tanke elektrode, poznate kao “neuralne niti”, koje se mogu umetnuti u mozak kako bi se bilježila aktivnost neurona tijekom formiranja sjećanja. Iako su istraživanja mozga doista napredovala posljednjih desetljeća – od otkrivanja Alzheimerove bolesti u početnom stadiju i detektiranja predispozicija preko ugradnje pacemakera u mozak, ne bi li se olakšao život oboljelima koji pate od poremećaja kretanja, epilepsije, Parkinsonove bolesti i paralize, sve više znanstvenika upozorava da je gospodin Musk na pogrešnom tragu. Jer, gle obrata! Mozak je toliko fascinanatan, složen, neshvatljiv, ali on se nipošto ne može uspoređivati s kompjuterom.

Tim Verstynen, izvanredni profesor kognitivne neuroznanosti na Sveučilištu Carnegie Mellon, jedan je od prvih koji je javno izrazio sumnju u ovaj veliki projekt. ‘Mislim da bismo trebali prestati razmišljati o mozgu kao o modularnoj stvari gdje postoji dio koji obrađuje digitalne informacije, drugi dio koji donosi odluke o objektima i tako dalje. Mozak ne funkcionira kao računalni program umjetne inteligencije. On je više poput kaotičnog sustava‘, izjavio je.

Taj divan kaotičan sustav koji i nas same voli iznenaditi

‘U prijevodu, mozak ima vrlo nelinearna svojstva. I kad god pokušavamo upotrijebiti računalne metafore za razumijevanje mozga, te metafore na neki način ograničavaju način na koji razumijemo sustav. Svi ti tehnološki gurui pokušavaju ući u polje neuroznanosti, držeći se računalne metafore učitavanja ili preuzimanja sjećanja, misleći da je sjećanje u mojoj glavi isto što i sjećanje na mojem računalnom čipu. To pokazuje da ljudi prihvaćaju ograničenja metafore, a ne ograničenja mozga’.

Uostalom, gospodin Musk je možda samo trebao na vrijeme pogledati sjajnu predstavu Olivera Frljića u kojoj se autor prisjeća nekih dogodovština iz svoje obitelji i malo više pažnje obratiti na njen naziv – ‘Nije to bilo tako’, pa da shvati da sjećanja neprestalno laviraju i u nama samima te da je jedno od najvećih pitanja – što bismo uopće i mogli pohraniti. No čak i da Elon Musk uspije u ovom naumu – znači li to onda i da će iz naše memorije uspjeti izbrisati i onaj tisuću puta odgledan video isječak, a koji sve TV kuće ovoga svijeta prikazuju svaki put kada je o njemu riječ – Elon Musk pleše na otvaranju Tesla tvornice, ili?

Pročitaj više

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

"Što zapravo radi vaša tvrtka?"

Slang, žvaka, poštapalice, nezainteresiranost, klišeji, tračanje, razgovori o novcu i klasik nad klasicima – pitanje kada možete uzeti prvi godišnji

Kad oglas za posao traži motivacijsko pismo, priznajte, svima nam je prva pomisao: trebam novac, eto ti motivacije, no takva iskrenost nije rizik koji smo spremni prihvatiti kad su ulozi tako visoki. Pa kako napisati takvo koje će nam povećati šanse da taj posao doista i dobijemo?

A zašto nisam pozvan na sastanak?

8 ranih znakova da vaš šef manipulira vama i želi vas izbaciti iz igre

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.