učiš dok si živ

BENEFITI I IZAZOVI CJELOŽIVOTNOG UČENJA: Što treba imati na umu prije prekvalificiranja

Kristina Stakor
27.05.2023.

Konstantna nadogradnja i edukacije u današnje su vrijeme poželjne, pa čak i očekivane. No ne dolaze bez određenih problema i izazova. Kako se s njima nositi i iskoristiti maksimum od onog što nam se pruža

Kao i mnogi, tijekom pandemije i posljedičnog „The Big Quita“ osjetila sam da moj tadašnji posao nije u potpunosti zadovoljavajući, da stagniram dok svi drugi idu na nešto bolje, ali i bez uspoređivanja s drugima, osjećala sam da sam na dotadašnjoj poziciji dosegla svoj maksimum i da je vrijeme za širenje vidika.

Srećom, u današnje vrijeme nude se brojne opcije za one koji se žele prekvalificirati, naučiti nešto novo ili usmjeriti svoj život u sasvim novom pravcu. Online tečajevi, edukacije, priručnici i tutoriali su nadohvat ruke, te nude opciju da na sebi konstantno profesionalno radimo. No kao što sam osjetila i na vlastitoj koži, to ne dolazi bez određenih izazova.

Problemi s cjeloživotnim učenjem

Društveni život? Stavite ga na čekanje

Da, učiti je lijepo, no već samo nekoliko sati tjedno, a možda i nekoliko sati dnevno mogu „pojesti“ ono malo budnih sati koje imamo izvan radnog vremena. Pa prije nego se upustite u pisanje doktorata, stjecanje magisterija ili prekvalificiranje, raspitajte se koliko će ono vremenski trajati i kakav angažman možete očekivati. Nefleksibilna predavanja i radni vikendi mogu utjecati na kvalitetu života, a obveze prema djeci, partneru ili postojećem poslu mogle bi patiti.

Financijski aspekt

Premda postoje brojne besplatne online edukacije, možda je ono što vas zanima doktorat u inozemstvu ili skuplji edukacijski program za probrane. To je odlično (i korisno) no prije potpisivanja svakako na papir stavite i financijsku računicu.

Može biti frustrirajuće

Nakon godina studiranja i rada onaj osjećaj da ne znate dovoljno ili da ono što znate suvremena tehnologija može i zna bolje uistinu je frustrirajuć. A taj osjećaj frustracije može biti još jači kada shvatite da završena prekvalifikacija nije dovela do promaknuća ili povišice o kojoj ste maštali. Pa prije nego krenete u nove pobjede, preispitajte svoje ciljeve – radite li to zbog sebe i želje za znanjem, ili zbog papira? Biste li uložili jednaku količinu energije u nešto da ne očekujete financijsku korist?

Foto: Pexels / Pixabay

Benefiti cjeloživotnog učenja

Stječete nove vještine

Bez obzira na sve ranije navedene mane, cjeloživotno obrazovanje ima i brojne benefite, a ono prvo je prije svega znanje. Nova saznanja i vještine nitko vam ne može oduzeti, a čak i ako ne vidite korist u roku koji ste si sami zadali, ona svakako šire vaše vidike i mogućnosti za napredak.

Proširujete mrežu poznanstava

Osim ako ste upisali online tečaj u kojem nemate dodira s drugim polaznicima već samo pratite snimljene lekcije, svaka edukacija donijet će vam nova poznanstva s ljudima koji dijele barem neke od vaših interesa. Možda sklopite prijateljstva, možda površna poznanstva koja bi vam mogla otvoriti neka nova vrata na profesionalnom putu.

Dobro je za zdravlje

Znanstvenici se slažu: konstantno učenje i rad na sebi dobro je za mentalno zdravlje i pamćenje. Pa što je onda koja neprospavana noć zbog pisanja zadaće, ako u obzir uzmemo dugoročnu dobrobit za zdravlje?

Video: Shutterstock

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.