5 AM CLUB

TKO RANO RANI… Cijeli dan je umoran ili – inspiriran?

Kristina Stakor
22.07.2023.

Kako u gustom rasporedu pronaći malo vremena za sebe? Donosi li buđenje u 5 ujutro neke benefite ili samo podočnjake?

Kada se dan od 24 sata ne čini kao dovoljan vremenski period da u njemu pronađemo trenutak za sebe, minutu da stanemo i razmislimo, logično je pitanje gdje ga možemo smisliti, ugurati. U potrazi za takvim (izgubljenim) vremenom, susrela sam se s mnogima ne revolucionarnom, ali za moje pojmove kontroverznom idejom ranog ustajanja.

Svima nama koji pratimo barem par influencerica na Instagramu zasigurno su za krvave i krmeljave oči zapele estetizirane objave savršenih jutarnjih rutina koje se sastoje od vježbanja, meditiranja i ispijanja smoothieja u to nepojmljivo vrijeme: prije svitanja. Mnoge od njih kunu se u tu praksu gdje dok cijeli svijet spava one mogu naći vrijeme za sebe i svoje self-care prakse.

5 AM Club

Koncept „5 AM Club“ osmislio je Robin Sharma, autor self-help knjiga, a utemeljio ga je na jutarnjim rutinama koji su njegovim klijentima pomogle da budu što produktivniji, smireniji i osjećaju se zdravije. Ideja iza buđenja u pet ujutro jest da izbjegnemo standardni kaos žurbe na posao koji uzrokuje stres, već da smireno iskoristimo prvih (budnih) sat vremena u danu kako bismo se posvetili sebi.

Dok za neke 5 ujutro može zvučati kao gluho doba noći ili idealni moment za povratak kući s dobrog tuluma, za druge je to njihovo najkreativnije i najproduktivnije vrijeme, pa ne čudi da sve više osoba želi isprobati ovaj recept uspješnih ljudi.

Kad se ujutro probudimo, nalazimo se u stanju theta moždanih valova, između sanjarenja i aktivnosti, fazi koja je kreativna, puna slobodnih ideja, pa je bitno kako iskorištavamo tu energiju.

Je li za svakoga

Ima nešto u tome da se posvetimo sebi u tišini dok cijeli svijet spava, no što je to što će nas motivirati da iskočimo iz kreveta u 5 ujutro (osim možda leta na neku egzotičnu destinaciju)?

Praksa sugerira 20/20/20 princip: 20 minuta vježbanja (jogging, joga ili nešto drugo, po izboru), 20 minuta refleksije (što može uključivati pisanje dnevnika, vizualizacije ili neki drugi oblik mindfulnessa), pa 20 minuta učenja neke nove vještine, a sve s ciljem osobnog razvoja. No ako to nije ono što nas navodi da topli krevet zamijenimo prostirkom za jogu, trebamo sami definirati što je to što je vrijedno našeg vremena – ono za što ne prolazimo vremena inače.

Možda nakon nekog vremena shvatimo da je 5 malo preambiciozno za nas – a i krajnje nepotrebno, ako s radom počinjemo tek oko 9 ujutro ili kasnije. Što ne znači da taj sat za sebe ne možemo pomaknuti u 6 ili 7…

Kako ustaliti nove rutine

Naravno, ako je potrebna sirena da bi vas digla iz postelje prije 9h, teško je očekivati da ćete se jednog dana probuditi u 5 ujutro, trajno promijenjeni. Stručnjaci kažu da je za formiranje nove navike potrebno oko 66 dana – kod nekih će taj proces biti brži, a kod nekih duži.

Ali to nije razloga da ne probamo. Treba uzeti u obzir da će ranije buđenje iziskivati i raniji odlazak na spavanje, pa je ključno provjeriti naš dnevni raspored. A u obzir uzmite i brojne benefite koje bi usvajanje ove navike trebalo imati: ukloniti jutarnju žurbu i stres kojima smo inače izloženi. Bolji san, manje stresa, a više proaktivnosti i produktivnosti. Zvuči predobro da bi bilo istinito, ali morat ćemo isprobati…

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.