Happiness Manager je ovo odobrio!

TRAŽI SE COMPUTER MONKEY: Jesu li ovo trenutačno najneobičniji nazivi poslova?

Nika Kovačić
17.03.2023.

Sve donedavno mislili ste da ste konačno naučili razliku između portira i traffic managera, no stigla su i nova egzotična imena koja bi valjalo proguglati prije nego što polomite jezik. I, naravno, nabijete poslodavcu paprenu cijenu!

Feel Good Manager

Znamo neke firme koje zapošljavaju kormilare (ili goniče robova) koji udaraju ritam, požuruju druge, nabijaju im stres jer, gle vraga, netko je nekada pomislio da ljudi pod stresom daju više od sebe. No oni mudriji su shvatili da je tanka granica do burnouta pa su radije zaposlili ‘feel good managera’. U prijevodu osobu koja je u svakodnevnom dijalogu sa zaposlenicima i zadatak joj je detektirati što oni žele, kako planiraju, što im smeta, a sve to kako bi im doista i pomogao. Potpisujemo.

Happiness Manager

Vjerojatno ni vrhunski kadrovici ne mogu baš lako razlikovati ovo radno mjesto od gore spomenutog, jer oba menadžera se moraju brinuti da se djelatnici dobro osjećaju na radnome mjestu, s tim da je ‘happiness manager’ (kao što i samo ime malo ozbiljnije zvuči od varijante uličnog žargona) više zadužen za korporativnu kulturu, vođenje ureda, administraciju, efikasnu organizaciju i strukturiranje timova. Da, u to spada i team building. I rešetanja bojama mrskih šefova!

Continuous Improvement Manager

‘Zašto je projekt zapeo? Što smo pogrešno napravili da nismo uspjeli realizirati još jedan genijalan plan?’ Pretpostavljamo da ste ovog stručnjaka zaposlili upravo zato što više nikada ne želite postavljati takva pitanja pa neka se on brine za provođenje briljantnih planova, izradu hodograma, standardizaciju i optimizaciju procesa te ne manje bitno – uštede. No ako na kraju svega projekt ipak ne uspije – tko dobiva nogu, pitanje je sad?

Public Cloud Evangelist

Zvuči kao da ste nekoga upravo beatificirali, a ne zaposlili, no riječ je o nekoj vrsti stručnjaka koji se bavi kompliciranim tehnikalijama iz onostranog svijeta znanog i kao public clouds. U prijevodu – zna ama baš sve o oblacima pa će i nama običnim smrtnicima pojasniti o čemu je zapravo riječ, što moramo raditi, što ne i gdje to ide ovaj vrli, virtualni svijet.

Computer Monkey

Na prvi pogled zvuči genijalno, kreativno, uvrnuto i priznajemo da mrvicu podsjeća na još jedan cool naziv koji je možda došao iz pera autora ‘Funky Businessa’, no pozor! Naglasak je na riječi monkey, a to znači da je riječ o jednostavnim, repetitivnim poslovima koji često uzmu vremena, živaca, čak su i dosadne.

Marketing Shootingstar

Ne, ovo se ne odnosi na prvaka u hvalisavim objavama na društvenim mrežama nego na djelatnika koji je ekstremno dobar u svom marketinškom poslu, a u međuvremenu se s toliko entuzijazma zanima baš za određeno područje posla pa nije čudno što mu je karijera silovito krenula ulaznom putanjom, tako da holivudske zvijezde mogu samo sjesti, gledati i učiti.

Super Node in Cryptocurrency

Influenceri su konačno došli na svoje. Više se ne moraju osjećati manje vrijedno i tražiti da ih se zove content creatorima, pogotovo ako se kuže u kriptovalute. Voila! Stigao je jako cool naziv za key opinion ekipu koji po društvenim mrežama promovira it temu kriptovaluta. I, naravno, objašnjava na svom primjeru koliko su poreza platili i u čemu.

Specialist in Identity Management

Ne, nije riječ o agentu koji otkriva tajne račune i nicknameove na forumu pod kojima ogovarate poslodavca, nego na stručnjaka koji se bavi administracijom, održavanjem korisničkih računa i svih resursa na mreži. To uključuje, među ostalim, i modeliranje, mapiranje sustava te podsjećanje djelatnika da se uključe u rasprave na internim aplikacijama. Ok, kao i obično, vjerojatno i prikrivenu špijunažu.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

"Što zapravo radi vaša tvrtka?"

Slang, žvaka, poštapalice, nezainteresiranost, klišeji, tračanje, razgovori o novcu i klasik nad klasicima – pitanje kada možete uzeti prvi godišnji

Kad oglas za posao traži motivacijsko pismo, priznajte, svima nam je prva pomisao: trebam novac, eto ti motivacije, no takva iskrenost nije rizik koji smo spremni prihvatiti kad su ulozi tako visoki. Pa kako napisati takvo koje će nam povećati šanse da taj posao doista i dobijemo?

A zašto nisam pozvan na sastanak?

8 ranih znakova da vaš šef manipulira vama i želi vas izbaciti iz igre

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.