DIGITALNI NOMADI: Koje su prednosti i mane ovog poželjnog stila života?

Lena Ivanović
13.08.2023.

Kada otvorimo društvene mreže, čini se kao da svaka osoba koju tamo pratimo živi kao digitalni nomad: nizovi fotografija i videa s egzotičnih plaža, dalekih gradova. Isplati li se postati dijelom te svite i je li doista toliko elitna kao što djeluje?

Tko od nas nije poželio biti dijelom tog scenarija: preko dana radimo u svom ritmu zahvaljujući fleksibilnom radnom vremenu, a nakon posla odlazimo na plažu koja se nalazi nedaleko od našeg stana, ili na satove plesa, kulinarsku radionicu, upoznajemo neke nove, drugačije okuse, mirise, zvukove i vidike?

Tko su digitalni nomadi

S razvojem tehnologija, a posebice s mogućnošću rada od kuće u post-pandemijskom svijetu, sve je više onih koji taj svoj san pretaču u stvarnost i mijenjaju poznate sive gradske za neke toplije, zelenije, neobičnije lokacije. Digitalni nomadi vladaju našim društvenim mrežama i čine da se takav stil života čini jednostavnim, poželjnim, izvedivim, namećući nam stav (možda nesvjesno, ali svejedno) da nešto propuštamo i naprosto se ne trudimo dovoljno.

Digitalni nomadi osobe su kojima za posao treba samo dobra internetska veza i utičnica – i najčešće neki oblik vize za boravak u stranoj zemlji. Svoj posao u teoriji mogu obavljati iz romantične vile, beach bara na pješčanoj plaži, craft kavane ili nekog coworking prostora. Ne ovise o standardnom radnom vremenu od 9 do 5 već imaju slobodu raditi gdje žele, kad žele. Pa je li to doista sve tako idilično i bismo li trebali to ozbiljnije razmotriti?

Foto: Pexels / Lisa Fotios

Prednosti

Putovanje

Ono što je mnogima od nas cilj za koji štedimo i kojem se veselimo na udaljenom horizontu, za digitalne nomade je svakodnevica. Ne moraju posjetiti sve važne atrakcije u samo 5 dana, već mogu zaista bolje upoznati lokalnu kulturu.

Fleksibilnost

Kad ne radimo u istoj vremenskoj zoni kao naši kolege ili naš posao ne ovisi o strogim rasporedima i određenom mjestu boravka, možemo bolje upravljati vremenom i rasporediti posao oko privatnih dogovora, a ne obrnuto (barem u teoriji).

Širenje vidika

Svima nam je poznat onaj osjećaj dolaska na novo mjesto kada malo intenzivnije uključimo svoja osjetila kako bismo bolje percipirali gdje se nalazimo i kamo idemo (i kako se vratiti od točke B do točke A). A što dobijemo zauzvrat je bolje opažanje stvari koje bi kod kuće ne bismo ni registrirali. Novi okusi i drugačiji stil života inspirira i nas da preispitamo vlastite rutine i otvorimo se nekim novim iskustvima.

Širenje kruga poznanstava

Dok kod kuće često preskačemo dogovore jer smo „prezaposleni“ ili mislimo da ćemo stići sutra, preksutra dok ne prođe par mjeseci, kada se nađemo u novom mjestu imamo veću potrebu ne odgađati već proširiti krug poznanstava i pronaći neku novu ekipu s kojom ćemo istraživati mjesto u kojem se nalazimo.

Troškovi života

Mnogi digitalni nomadi kao svoju destinaciju biraju mjesta s ugodnom klimom i nižim troškovima života, gdje mogu dobiti više za svoj novac i priuštiti si još više putovanja.

Mane

Usamljenost

Nešto što se najčešće ne prikazuje na fotografijama na Instagramu jest usamljenost, činjenica da smo stranci u nepoznatoj zemlji, a taj jaz se produbljuje ako ne govorimo jezik ili osoba s kojom smo se primjerice sprijateljili ode na neko novo mjesto. Stjecanje prijatelja nije baš tako lako, osobito ako ne radimo u kolektivu već sami za nekim ekranom, pa su i veće šanse da osjetimo nostalgiju za domom ili FOMO kad gledamo kako se prijatelji koji su ostali doma druže.

Foto: Pexels / Cottonbro Studios

Nedostatak stabilnosti

Fleksibilnost zvuči super, ali što ako je naš radni odnos toliko fleksibilan da postane nestabilan? Prije nego kupimo avionsku kartu i uputimo se na neko nepoznato mjesto, jesmo li sigurni da doista možemo održavati takav stil života? Imamo li neku sigurnosnu mrežu za slučaj da plaća kasni ili se dogodi neka kriza poput pandemije? Uvijek je poželjno, a osobito ako smo sami na drugom kraju svijeta, imati plan B.

Troškovi života

Digitalni nomadi kao svoje destinacije obično biraju one koje im omogućavaju puno niže troškove života, no treba se dobro upoznati s njima i prije nego otkažemo stan u kojem smo trenutno. Također, želja da doista iskusimo neko novo mjesto zasigurno će nas motivirati da vidimo sve znamenitosti i potrošimo na neka iskustva kao da se radi o „jednom u životu“, pa bi bilo dobro i to uzeti u obzir kada sastavljamo budžet.

Balans privatnog i poslovnog

Travel blogeri, influenceri, menadžeri na društvenim mrežama, developeri i ostali digitalni nomadi hvale se fleksibilnošću radnog vremena, no koliko je doista izvedivo čvrsto povući granicu između privatnog i poslovnog? Što kada su kolege s kojima radimo u drugoj vremenskoj zoni i očekuju nas na virtualnom sastanku u 2 ujutro? U takvim uvjetima granice se lako zamućuju i može nam se činiti da radimo 24/7.

Administracija

Vize, dozvole, porezi, ugovori o najmu i ostale administrativne zavrzlame mogu dosta zakomplicirati život pa je bitno unaprijed se o tome informirati i pripremiti unaprijed.

Utjecaj na lokalnu kulturu

Ono o čemu se ne govori dovoljno jest negativan utjecaj koji digitalni nomadi mogu imati na lokalnu kulturu i njihovo ignoriranje iste. Poanta digitalnog nomadstva nije samo živjeti jeftinije negdje drugdje i konstantno „konzumirati“ mjesta već pokušati se uklopiti u lokalnu kulturu koliko je to moguće i poštovati ona mjesta na koja dolazimo.

Naslovni vizual: Pexels / Christine Johnson

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.