Asketski život pa uživancija

S FAKSA U PENZIJU: Provjerite biste li mogli pristati na frugalizam kao stil života?

Aleksandra Orlić
12.11.2023.

Kako je priča o investicijskom bankaru koji se u 31. godini povukao u mirovinu potaknula ljude da prigrle stil života zvan frugalizam te pokrenu FIRE projekt (Financijska neovisnost, ranije umirovljenje)

A što biste radili u životu da ne morate ništa raditi? Priznajte, koliko puta su vam postavili ovo pitanje, a na koje više niti ne pokušavate smisliti neki iole zanimljiv odgovor, jer jasno vam je da taj plan nije moguć. Uostalom, čak i da dobijete na lotu, ako je vjerovati istraživanjima – život bi vam već vrlo skoro bio gori nego što je bio prije dobitka. I što drugo raditi nego slegnuti ramenima i rintati do šezdesete, sedamdesete, osamdesete. No, dok vi zbrajate koliko još dugo trebate raditi ako se držite onoga – ‘Ne mogu oni mene tako malo platiti, koliko ja mogu malo raditi’, neki drugi klinci imaju posve drugu računicu.

U penziju nakon tridesete

Naime, otkako su 1992. godine Vicki Robin i Joe Domingueza objavili knjigu znakovita naslova “Your Money, Your Life”, priču o investicijskom bankaru koji se s 31 godinom povukao u mirovinu i svoj život financirao isključivo prihodima od kapitala – sve je više onih koji su poželjeli ponoviti stvarnu priču Joea Domingueza. A kada je brojka onih koje je ova knjiga doista zainteresirala dosegala ključnu točku u SAD-u se pojavio i FIRE pokret (FIRE: Financijska neovisnost, Ranije umirovljenje) te životni stil zvan frugalizam.

Foto: Unsplash+

Kao što i samo ime frugal kaže riječ je o skromnom načinu života, a kada kažemo skroman pri tome mislimo na poseban minimalizam u financijama – nema izlazaka u restorane, kina, a kamoli razbacivanja novaca na Maldive i Bali pa čak ni Uber, jer prednost imaju najjeftinije opcije – pješice, bajkom DIY metode, susjedi prepričavaju filmove… Ukratko, steže se remen ne biste li već u 40. mogli u penziju.

Strogi minimalizam u financijama

Ok, lako je reći i nešto teže zamisliti no, što moramo raditi da bismo to i ostvarili? Ništa lakše, kažu novinari The Guardiana – fora je u tome da uštedite veći dio vlastite plaće i ulažete pametno u neke manje rizične investicije, a to znači da 25% svojih godišnjih potreba morate staviti sa strane. Ako svaki mjesec štedite polovicu prihoda, uspjet ćete to postići za 17 godina. Ako možete odložiti čak 75 posto, cilj ćete postići za sedam godina. Odloženi novac naravno ne ide na štedni račun, već se radije ulaže u niskorizične, široko raspršene fondove.

Jedino važno pravilo u frugalizmu je pravilo 4 posto, na kojem se temelji i nominalna vrijednost od 25 puta godišnje plaće. Dakle, ako ste to 25 puta sakupili, ne smijete izdvajati više od 4 posto godišnje. Tako možete 30 godina živjeti samo od kamata (pod uvjetom da postoje pametna, funkcionalna ulaganja). Zvuči primamljivo? Prije nego što uskočite u posve novi stil života, za više informacija potražite knjigu Jacoba Lunda Fiskera “Early Retirement Extreme” i poslušajte blog Kanađania Petera Adeneya pod nazivom Mr. Money Moustache.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Cijeli svijet se sprema za Olimpijske igre u Parizu, pa smo i mi odlučiti uvesti neke nove metode vježbanja, pardon metode rada na poslu.

KAŽE HARVARD

Profesor s Harvarda Arthur C. Brooks i autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ kaže da je konačno otkrio formulu zadovoljstva na poslu.

Kvinta glasovne razlike

U kakvoj su vezi visina našega glasa, rodne uloge i stereotipi, zašto s godinama žene pričaju sve dubljim glasovima te kada ćemo prestati diskriminirati sve one s piskutavim i neobičnim glasovima?

RAZMIŠLJANJE IZVAN OKVIRA

Što kada vam na razgovoru za posao postave suludo pitanje koje ima samo jedan cilj – da vas dobrano zbuni. Odgovor zna Jim Ballard, autor knjige “Mind Like Water: Keeping Your Balance in a Chaotic World”

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.