GENDER GAP: 5 rodnih predrasuda koje su nažalost aktualne 2024.

Erna Žganjar
18.05.2024.

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

Kada je riječ o jednakim mogućnostima za muškarce i žene dominiraju prethodno stvorena mišljenja i predrasude. Ne znam jeste li toga svjesni, ali mi kao društvo po pitanju rodne nejednakosti stagniramo već cijelo desetljeće. Ako četvrtina ispitanika smatra da su batine u redu (dobro došli u 2024.), onda je svijet strašnije mjesto nego mislite. Napredak u rodnoj ravnopravnosti je preokrenut, što čini malo vjerojatnim da će svijet dostići UN-ov cilj rodne ravnopravnosti do 2030.

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u svom najnovijem izvješću ispitao je ovo pitanje koristeći svoj indeks rodnih društvenih normi, temeljen na podacima iz međunarodnog istraživačkog programa World Values Survey (WVS). Istraživanje se temelji na skupovima podataka od 2010. do 2014. i 2017. do 2022. iz zemalja i teritorija koji pokrivaju 85 posto svjetske populacije.

Četvrtina vjeruje da su batine opravdane

Najnovija analiza pokazala je da gotovo devet od 10 muškaraca i žena ima osnovne predrasude prema ženama i da se udio ljudi s barem jednom predrasudom malo promijenio tijekom desetljeća. Istraživanje je također pokazalo da gotovo polovica svjetske populacije vjeruje da su muškarci bolji politički vođe. Četvrtina smatra da je opravdano da muškarci tuku svoje žene.

Stručnjaci su rezimirali da predrasude dovode do onemogućavanja napredovanja žena u politici, poslovanju i radu, do sužavanja njihovih prava i kršenja ljudskih prava. Iako su žene obrazovanije i kvalificiranije nego ikada prije i dalje postoji razlika u plaćama od 39 posto u usporedbi s muškarcima.

Ako četvrtina ispitanika smatra da su batine u redu (dobro došli u 2024.), onda je svijet strašnije mjesto nego mislite. Ovo je doista alarmantno i objašnjava zašto je svijet potpuno skrenuo s pravog puta u postizanju rodne ravnopravnosti. Prema podacima UN-a u 2021. jedna od pet žena udala se prije 18. godine, 1,7 milijardi žena i djevojaka živi s manje od 5,50 dolara dnevno, a žene i dalje rade tri puta više neplaćene brige i kućanskih poslova od muškaraca u cijelom svijetu. Tužan, tužan svijet.

„Žene su same krive ako ne napreduju na poslu. Možeš imate sve ako želiš, ali ne želiš.“ Paleta mišljenja o tome zašto je manje vjerojatno da će žene biti unaprijeđene i zarađivati manje od muškaraca široka je.

Ovakvi stavovi prevladavaju gotovo svugdje u svijetu, a istraživanja iz zemlja poput Švicarske i Amerike suprotstavljaju se ovim klišejima. Jednake mogućnosti prema spolu izuzetno su upitne što potvrđuju znanstvene studije renomiranih sveučilišta. Rezultati ovih studija pobijaju uobičajene predrasude koje proizlaze iz cijelog života žene – od djetinjstva preko škole do profesionalnog života.

Pet predrasuda u praksi

Predrasuda 1: Sva djeca imaju iste mogućnosti

Istraživanje pokazuje da će djevojčice koje odrastaju s mlađim bratom tijekom odrastanja vjerojatnije zapasti u stereotipno ponašanje od onih sa sestrom. To je izmjereno na temelju naknadnog odabira posla i partnera koje su žene odabrale. Djevojčice s braćom vjerojatnije su birale karijere u djelatnostima tipičnim za žene te tradicionalnije partnere. Obrazloženje leži u tome da se roditelji nesvjesno ponašaju drugačije kada imaju žensko i muško dijete. Otac radi toga poduzima sa sinom, majka s kćeri. Iz toga možemo zaključiti da ako roditelji djeci prenose tradicionalnije uzore, takvo ponašanje kasnije djevojčice može kočiti u napredovanju.

Predrasuda 2: Svu djecu u školi uče na isti način

Test asocijacija ispitao je koliko učitelji nesvjesno povezuju djevojčice s književnošću, a dječake s matematikom. To je omogućilo znanstvenicima da subliminalno izmjere predrasude nastavnika i vide kako utječu na učenike. Otkrili su da predrasude nastavnika utječu na karijeru.

Ako odgajatelj misli da su djevojčice manje sposobne za matematiku od dječaka, na kraju škole djevojčice zapravo budu zapravo lošije u matematici od djevojčica čiji učitelji nemaju takvih predrasuda. I to unatoč činjenici da na početku školovanja nije bilo nikakve razlike između ovih djevojaka, bilo je razlika u izvedbi. To utječe na daljnje usavršavanje i odabire posla djevojaka koje su ocijenjene lošije: vjerojatnije je da će izabrati zanatsko zanimanje nego studij i zarađivat će u pravilu manje. Zaključak: Kad učitelji imaju manje povjerenja u djevojčice, tada i one uče imati manje povjerenja u sebe.

Predrasuda 3: Početak posla je isti za muškarce i žene

Eksperiment sa studentima ekonomije pokazao je da single žene u mješovitoj skupini ponašaju podčinjenije nego u istospolnim skupinama. Takva žena djeluju manje ambiciozno i spremna je na više kompromisa u svojoj karijeri. Ovo ponašanje nije primijećeno među udanim ženama. Zašto je tome tako? Žene su internalizirale ono što se od njih očekuje: da ne smiju biti bolje od muškaraca. To je povezano s „tržištem“ spojeva jer se smatra neprivlačnim ako je žena samostalna, svoje mišljenje glasno ističe i živi svoj život. Zaključujemo da kada žene usvoje određene obrasce ponašanja, manje rade i manje stvaraju ne ispune svoj potencijal i zarađuju manje na poslu od samog početka.

Predrasuda 4: Majčinstvo ne koči vašu karijeru

Provedeno je istraživanje skupine sveučilišnih diplomanata. Neposredno nakon diplome svi su zarađivali podjednako. Čim žene dobiju djecu, plaće im naglo padaju. Prosječno nakon 10 godina majčinstva žene zarađuju samo 60 % realne plaće, a prilike za karijeru su slabije. Autori studije objašnjavaju uzrok manje zarade time što je poticaj za majke da rade jako nizak. Nakon rodiljne pauze moraju se nositi s gorim uvjetima na tržištu rada. Posebno loši uvjeti su u konzervativnim zemljama. Možemo zaključiti da profesionalna „šteta“ ne nastaje samo tijekom porodiljnog odmora već traje dugo nakon toga.

Predrasuda 5: Žene to samo moraju željeti i tada to mogu ostvariti u svojoj karijeri  

Pa to definitivno nije tako jednostavno. Tri su razloga zašto žene ne uspijevaju ostvariti sve što zažele. Prvo, uvježbano ponašanje žena od malih nogu koje sam gore navodila jedan je od razloga zašto one zarađuju manje i rjeđe bivaju unaprijeđene. Drugo, žene moraju biti bolje od muškaraca kako bi napredovale. Kad žene dođu do vrha, često su bolje kvalificirane od svojih muških konkurenata. Treće, zato što su suđene strože od svojih muških kolega žene rjeđe napreduju i manje zarađuju.

Pročitaj više

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

"Što zapravo radi vaša tvrtka?"

Slang, žvaka, poštapalice, nezainteresiranost, klišeji, tračanje, razgovori o novcu i klasik nad klasicima – pitanje kada možete uzeti prvi godišnji

Kad oglas za posao traži motivacijsko pismo, priznajte, svima nam je prva pomisao: trebam novac, eto ti motivacije, no takva iskrenost nije rizik koji smo spremni prihvatiti kad su ulozi tako visoki. Pa kako napisati takvo koje će nam povećati šanse da taj posao doista i dobijemo?

A zašto nisam pozvan na sastanak?

8 ranih znakova da vaš šef manipulira vama i želi vas izbaciti iz igre

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.