Žena, majka, poduzetnica

RAZGOVARALI SMO S MAJOM BLAŽEVIĆ, OSNIVAČICOM MATERIJE: Kako uspješno raditi sa sestrom i uskladiti posao i obitelj

Kristina Stakor
08.07.2023.

Kako majka troje i pomajka još troje djece vodi uspješan biznis i pronalazi vrijeme za sebe, te u čemu najviše uživa ispričala nam je Maja Blažević, CEO Materije

Je li moguć život bez kave? I bez televizije? Ne, ne predlažem povratak u predindustrijsko doba, već istražujem neke zdravije navike i različite prakse self-carea, a idealna sugovornica za te teme bila je Maja Blažević.

Majka troje i pomajka još troje djece, te osnivačica brenda Materia idealni je model za wellbeing proizvode kakve donosi na domaće tržište, te me već nakon polusatnog razgovora inspirirala da otresem prašinu s prostirke za jogu i potražim i neke drugačije naslove od uobičajene beletristike.

U poduzetničke vode otisnula se nakon višegodišnjeg iskustva u modelingu i konzultantskim kompanijama, a sada vodi uspješan brend koji promovira brigu o sebi, usvajanje nekih zdravijih navika i uživanje u malo sporijem ritmu.

Maja Blažević, CEO Materia
Foto: Privatni arhiv

Kako u užurbanosti svakodnevice i brojnih obaveza uspijeva pronaći vrijeme za sebe i kako ga provodi, kako je pokrenula vlastiti biznis, koje savjete ima za rad s članovima obitelji te što joj je trenutno na popisu za čitanje – na intervju s Majom stigla sam s puno pitanja.

Poduzetnica

„S obzirom na to da su mi roditelji sveučilišni profesori i doktori znanosti, paralelno sam radila u modelingu i studirala, pa sam s 22 diplomirala, magistrirala s 25, a po završetku mislila da sam jako stara i da moram naći stvaran posao. Dobila sam neke ponude u inozemstvu, ali sam se htjela vratiti u Hrvatsku.

Kad živiš vani, shvatiš da nije sve baš tako kao što se čini ako tamo odeš na kratko vrijeme ili na godišnji. Pariz je jako romantičan i biti tamo par dana je divno, ali stvarni život je nešto drugo. S New Yorkom sam se dosta povezala, ali znam ljude koji tamo žive i rade i taj žrvanj te pojede.

Doselila sam se u Zagreb, radila gotovo 15 godina u konzaltingu, najviše sam radila u business developmentu i marketingu, ali prošla sam kroz različite pozicije. Tamo imaš dobro posložene procese i rad s međunarodnim klijentima; to je odlična baza za dalje i doista sam puno naučila“, ispričala mi je ukratko svoj poslovni put koji je doveo do odluke da se ipak odvaži na poduzetničke vode.

No to nije bila odluka koja se dogodila preko noći, već je dugo vremena zapisivala razne ideje na papir, sve dok se jedna nije učinila kao ona prava. A tada je neko vrijeme paralelno radila „na dvije fronte“, sve dok se nije u potpunosti posvetila svom brendu.

„Bilo je dosta izazovno započeti vlastiti biznis dok sam još radila, ali presložiš prioritete – ja primjerice uopće ne gledam televiziju, rano se budim… pa mi nije bilo teško, jer je to moja strast.

Poduzetnicima je teško, ne samo u Hrvatskoj. Godinama sam maštala o tome da imam vlastiti biznis, ali nije lako doći do toga da ti se iskristalizira ideja što to točno treba biti. Pa onda kreneš istraživati tko bi tu bio najbolji partner, koliko ulaganja je potrebno…“

Foto: Marina Rendulić

Njezin je brend Materia na domaćem tržištu najpoznatiji po matchi, napitku od samljevenih listića zelenog čaja, koji ima brojne benefite za organizam.

Matcha pruža dugoročnu energiju, razbuđenost, boost i nešto što se naziva smirena euforija, diže, ali istovremeno smiruje. Na to utječe aminokiselina L-teanin, puna je klorofila, sadrži i kofein, ali ne izaziva osjećaj nervoze ili tjeskobe. Prvi put sam je probala u Japanu kao piće dobrodošlice, ali se rijetko viđala na našem tržištu, a kamoli da je negdje možeš popiti u kafiću. To me frustriralo, osobito u situacijama kada primjerice vozim djecu na neke aktivnosti, pa trebam negdje ih pričekati – ne da mi se piti ta stota kava taj dan ili sok, volim funkcionalne napitke.“

Iz te frustracije rodila se poslovna ideja, koja se kontinuirano širi, pa osim popratnih proizvoda za matchu, organiziraju i radionice matcha koktela, radionice parfema…

 „Volimo se povezivati s inspirativnim ljudima i organizirati evente gdje se ljudi mogu upoznati s matchom i nekim drugim aspektima wellbeinga i self-carea. Imali smo i radionicu chi gonga, bit će tu i theta healing… Radimo na nekim novim proizvodima i planiramo ih predstaviti na jesen.“

Obitelj

A u svemu tome desna ruka joj je mlađa sestra Zrinka. Raditi s obitelji može biti blagoslov, ali i izvor velikog stresa, pa se prirodno nametnulo pitanje – kojem taboru se ona priklanja?

Meni je sa sestrom najbolje, obožavam raditi s njom. Znamo se sitno porječkati, naravno, ali baš smo sretne što radimo zajedno. I kao mala, užasno sam željela sestru, a kako je među nama osam godina razlike, propustila sam dio njezina odrastanja dok sam radila vani i putovala, no na kraju smo se ipak uspjele „uloviti“.

Pričale smo i prije da bismo voljele raditi u tome i sad napokon uživamo u tome. Kad radite s obitelji, nije svejedno s kim radite. Treba prije svega biti prijatelj s tom osobom, slagati se, ali onda i biti zahvalan na tim trenucima. Obiteljsko i poslovno dosta se isprepliće, ali toliko to volimo da to ni ne primjećujemo“, ističe Maja.

Zrinka i Maja Blažević, Materia
Zrinka i Maja Blažević, foto: privatni arhiv

No osobit izazov je pomiriti angažman koji iziskuje pokretanje vlastite firme i majčinstvo: „Teško je biti mama i poduzetnica, osobito ako nemaš konstantan support na raspolaganju poput baka, pa posao, djeca i njihove aktivnosti… tako da je moje vrijeme vrlo limitirano. No obavljanje onih dosadnih poslova nikad nije samo to, repetitivni zadaci poput trpanja suđa u perilicu uvijek su prilika i za neki poziv…“

Dobre navike

Pa kako onda izgleda svakodnevna rutina u životu mame i poduzetnice koja zrači svježinom i pozitivnom energijom, u čemu je tajna?

Dobre navike ne iziskuju puno novca. Obično se budim u 5:45, 6, jer trebam to vrijeme za sebe i onda vježbam. 10 minuta trbušnjake, ili 15 minuta joge, nađem nešto na YouTubeu, pa onda 5 minuta meditacije. Ništa predugo, ali to mi je važno za početak, i tu sam konzistentna. Trudim se piti puno vode, mogla bih još i više, hahaha“, kaže Maja.

Rano ustajanje i jutarnji rituali možda jest nešto što je krenula prakticirati kada su se zaredale svakodnevne obveze, no priznaje da je oduvijek težila zdravom životu:

Wellbeing je oduvijek dio mog života, čak i kad sam kao mlada radila kao model i živjela sama. Izlazila sam, naravno, no nikad nisam imala neke oscilacije. To je praksa koje se držim cijeli život: zdrava, mediteranska prehrana, neka fizička aktivnost… Čak i kad sam kao sedamnaestogodišnjakinja živjela u Milanu, vikendom bih odlazila na plac tamo i nabavljala svježe namirnice. Danas to želim prenijeti i djeci. No ne namećem to, oni sve prate i kopiraju nas što radimo. Ništa im ne branim, smatram da je kontraproduktivno braniti slatkiše i grickalice.“

Maja Blažević, Materia
Foto: Privatni arhiv

Jedan od wellbeing rituala koji prakticira, ali i želi podijeliti s drugima jest pisanje dnevnika, kakav je nedavno lansirala: „Dugo sam tražila nešto gdje možeš bilježiti dnevne obaveze, ali i wellbeing. Unutra imaš rubrike kao što je „what made me happy“ i to je jako bitno, jer smisao našeg života bi trebao biti strasno uživati u životu. Tu je i 6 stupova wellbeinga gdje pratimo naše navike, san, vježbanje, strasti, prehrana, meditacija, zahvalnost… malo jest old school, ali drugačije je kad nešto napišeš svojom rukom. Tu polazim i od sebe – kad bih nešto napisala, želje ili planove rukom, oni bi se i realizirali. Ima neka moć u tome. Ono što mi je bilo važno jest da nema datuma, jer to bi isto bio neki način na koji stavljamo pritisak na same sebe. S datumom neka želja, manifestacija ili izvor zahvalnosti dobiva neki rok trajanja i nakon nekog vremena postaje zastarjela, a mislim da to ne bi trebalo biti tako.“

Strasti

Opsjednuta sam knjigama, uopće nemam noćne ormariće, nego samo naslagane knjige, a to je samo u spavaćoj sobi… Sad sam pri kraju „Atomic Habits“, baš je dobra. Piše o tome kako možemo pratiti i mijenjati naše navike i tako mijenjati svoju osobnost, usvojiti karakter primjerice, sportaša, čak i kada to nismo. Već odjenuti sportsku odjeću i odraditi neke vježbe nas dovodi na pola puta. Zašto sebe uvjeravati da nešto nismo, ako malo po malo možemo doći bliže tom cilju.

Još jedna strast, stvar bez koje ne mogu je tamna čokolada. Jedem je svake večeri dok čitam knjigu, pred spavanje. Moram imati zalihu te čokolade od 85% kakaa, i knjiga i to je to, moment opuštanja.“

Naslovni vizual: Marina Rendulić, Canva

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.