Bijeg ili paraliza?

IZBJEGAVATE LI SVIM SNAGAMA USPJEH: 3 stvari koje biste trebali poduzeti. ASAP

Tamara Radan
01.10.2023.

Svi znamo da je put do uspjeha često težak te da uključuje borbu sa zmajevima, odricanje, jedrenje po nepoznatim morima i duuugu neizvjesnost. Pa ipak, kako je moguće da smo tijekom vremena razvili tako bogate metode izbjegavanja uspjeha, zna doktorica psihologije s Harvarda koja je ‘magistrirala’ na izbjegavanju uspjeha

Da smo mi sami sebi najveći blokatori uspjeha dokazao je i davni eksperiment u kojem je profesor zamolio svoje američke studente da u nekoliko dana kontaktiraju svoju omiljenu zvijezdu i nabave njihovu izjavu, a za uzvrat će dobiti pozamašnu novčanu nagradu. Naravno da su stotine studenata, i to puno prije TikToka i mogućnosti viralnih uleta, pomislile – Pa to je nemoguće! Kao da Bill Gates i Jennifer Lopez nemaju pametnijeg posla. Pogađate, lovu je odnio baš onaj student koji je pomislio da zadatak možda nije lak, ali što može izgubiti ako ga pokuša izvršiti. Uostalom, i najvećim zvijezdama na kraju nema tko da piše.

Sindrom psihološkog izbjegavanja

Ne, ovo nije članak o tome da biste trebali postati stalker zvijezda i prolaziti glavom kroz zid, no iznenadit će vas podatak koliko ljudi pati od sindroma zvanog „psychological avoidance“, kaže psihologinja s Harvarda Dr. Luana Marques. Znate o čemu pišemo – o onoj poziciji koja kaže da je uvijek puno lakše ostati na istom mjestu i kukati kako drugi puno bolje prolaze u poslu od vas umjesto da zasučete rukave, izađete iz zone komfora, zaboravite na trenutno stanje ugode, ne biste li jednog dana uistinu i ostvarili ono što želite. No, i ovaj strah od uspjeha se da lako prevladati, samo ako na vrijeme osvijestite koja su to 3 najčešće greške kako sabotiramo sami sebe.

3 načina kako izbjegavamo uspjeh

Naime, tijekom evolucije, sva živa stvorenja su razvila dva načina preživljavanja kada bi se suočila s gadnim neprijateljem ili našla u opasnosti – bijeg ili paraliza. Ako ste imali dovoljno snage i adrenalina dali biste petama vjetra i nadali se da ćete biti brži od neprijatelja. A ako biste procijenili da nemate šanse, jednostavno biste legli na pod i držali fige da mimikrija radi ili da će vas neprijatelj zaobići jer više niste živi.

Foto: Unsplash

Javiti na posao da ste bolesni više nije opcija

Iako su naravno gadne opasnosti s kojima bi se svakodnevno trebali suočavati već odavno iza nas, kako je moguće da naš mozak i dalje neke situacije kao što su javni nastup, razgovor sa šefom, objavljivanje umjetničkog djela, telefoniranje strankama, intervjui za posao, nuđenje poslova nepoznatim ljudima pa čak i rođendanska proslava u uredu označava opasnima. I stoga, sljedeći put kada se pred vama nađe novi izazov, pitajte se – jesam li ja to ponovo pobjegao od nove situacije, sakrio se u mišju rupu ili možda zamrznuo te javio da sam bolestan, otkazao sve dogovorene sastanka i isključio telefon?

3 metoda bijega – pretjerivanje

Pa čak i ako možda ne koristite ove dvije vrste eskiviranja vlastitog uspjeha – bijeg i paralizu, vrijedi razmisliti koliko često koristite treću metodu – pretjerivanje. Naime, svaki put kada vam se zacrnilo pred očima jer ste dobili neki bezobrazan mejl ili se netko nije složio s vašim mišljenjem, vi ste krenuli a) bjesomučno odgovarati, b) iscrpljivati svoje kolege do granica izdržljivosti, sve ne biste li pobili argument koji vam ne paše ili c) izgubili ste živce i podigli glas. Sljedeći put kada vam se to dogodi, duboko udahnite i spustite glas jer ovakvo ponašanje i dalje govori samo jedno – da se užasno bojite vlastitog uspjeha. No, umjesto da pobjegnete, vi ovaj put odmah prelazite u način borbe zvan pretjerivanje.

A tko želi već na početku izgubiti svu energiju na sitnim bitkama i nepotrebnim svađama? Naravno da je put do ostvarenja vaših želja dug i pitanje je hoćete li uopće stići, no jedini način da ga osvojite je taj da se izvučete iz crne rupe i napravite mali korak, savjetuje doktorica Marques. I tako svaki dan, jer ovo su gotovo nezamjetni koraci za čovječanstvo, ali tako veliki u borbi protiv bijega, paralize i pretjerivanja.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Ravnomjerna raspodjela posla, ali i stresa!

Nakon jaza u plaćama pojavio se još jedan problem nejednakosti između muškaraca i žena, a kojeg što prije treba riješiti

VIŠE LOVE, VIŠE TROŠKOVA

Kaže se „more money, more problems“, no što ako smo taj problem mi sami?

10 su

Generacija milenijalaca obrazovanija je, kreativnija i samopouzdanija od ijedne druge. Štoviše, oni su heroji! Izdvojili smo supermoći milenijalaca

Ne postoje dva ista mozga!

Kako sam pala na jednom razgovoru za posao koji sam silno željela jer sam bila – previše emotivna i zašto sve više firmi počinje shvaćati da sve one testove osobnosti mogu baciti u more jer ne postoje dva ista mozga, a kamoli dva ista senzibiliteta

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.