opustite se i u uredu

JE LI MOGUĆE ODMORITI SE BEZ SPAVANJA: Upoznajte NSDR metodu koja garantira otpuštanje stresa i tjeskobe

Kristina Stakor
01.07.2023.

Zašto je sve popularnija NSDR metoda koju prakticiraju Oprah i CEO Googlea?

Hektični ritam života tjera nas da spavamo kraće kako bismo stigli sve što smo naumili (ili što su drugi odlučili da bismo trebali utrpati u jedan dan) i funkcioniramo na pola baterije autopilota.

Pa kako se s tim nose ljudi poput Oprah ili CEO-a Googlea Sundara Pichaia? Da, jedan od odgovora bio bi zaposliti asistenta (ili više njih), no to nije poanta ovog članka, već kako se odmoriti kad raspored zahtijeva da budemo na radnom mjestu i što prije nastavimo s dnevnim obvezama.

Spomenuti milijarderi zagovornici su NSDR metode, kratice za non-sleep deep rest ili u prijevodu, duboki odmor bez spavanja.

Što je NSDR

Termin NSDR skovao je neuroznanstvenik i profesor na sveučilištu Stanford Andrew Huberman, a metoda se temelji na praksi koja postoji već stoljećima, jogi nidri. Joga nidra je način za ulaženje u svjesno stanje uma negdje između budnosti i sna, stanje svjesne opuštenosti, a to stanje odmora slijedi faza intenzivnog fokusa.

Dr. Huberman smatra da takav način odmora bez spavanja može pomoći s pamćenjem i učenjem, smanjiti razinu stresa, poboljšati koncentraciju i kvalitetu sna. Ulazeći u smirenije stanje, smanjuje se frekvencija moždanih valova, usporavaju se misli i produkcija kortizola. Premda dijeli dosta sličnosti s meditacijom, ne radi se o istoj stvari, a stručnjaci za jogu smatraju da polusatna sesija može tijelu nadoknaditi 3-4 sata sna, prenosi BetterUp.

Foto: Pexels / Julia Kuzenkov

Nap ili odmor bez sna?

Kao die hard zagovornica popodnevne sieste pitam se je li dobar stari nap dovoljno dobar ili bi trebalo dati šansu i nekim novim (stoljetnim) metodama?

Stručnjaci sugeriraju da uz NSDR možemo dobiti najbolje od sna bez da doista spavamo, što je uistinu praktično ako nismo u mogućnosti negdje se udobno ispružiti i odvojiti vrijeme za to, te tvrde da se može postići dublje stanje opuštenosti negoli je to slučaj s kratkim popodnevnim drijemežom. Također se zadržavamo u svjesnom stanju te možemo promatrati svoje misli i osjećaje iz pozicije opuštenosti, bez grižnje savjesti i straha da ćemo nešto prespavati.

Kako prakticirati NSDR?

Za početak pronađite neko udobno i mirno mjesto i zauzmite udoban položaj, sugerira se ležanje na prostirci za jogu ili tepihu. Zamislite neki osobni cilj ili pozitivnu mantru koju želite manifestirati i ponovite je u sebi. Opustite se i pratite upute na snimkama koje vode kroz vježbu. Ostanite prisutni.

Naslovni vizual: Unsplash / Hanna Postova

Pročitaj više

Ravnomjerna raspodjela posla, ali i stresa!

Nakon jaza u plaćama pojavio se još jedan problem nejednakosti između muškaraca i žena, a kojeg što prije treba riješiti

VIŠE LOVE, VIŠE TROŠKOVA

Kaže se „more money, more problems“, no što ako smo taj problem mi sami?

10 su

Generacija milenijalaca obrazovanija je, kreativnija i samopouzdanija od ijedne druge. Štoviše, oni su heroji! Izdvojili smo supermoći milenijalaca

Ne postoje dva ista mozga!

Kako sam pala na jednom razgovoru za posao koji sam silno željela jer sam bila – previše emotivna i zašto sve više firmi počinje shvaćati da sve one testove osobnosti mogu baciti u more jer ne postoje dva ista mozga, a kamoli dva ista senzibiliteta

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.