omiljeni kolega

JESTE LI DOISTA TIMSKI IGRAČ: Provjerite podmećete li leđa ili nogu

Kristina Stakor
16.07.2023.

Svi bi mi za sebe rekli da smo timski igrači kada nas to pita potencijalni poslodavac, no bismo li bili posve iskreni…

Jeste li timski igrač? Svi smo se na razgovorima za posao susreli s ovim pitanjem. Ponekad je bilo zamaskirano u „Ispričajte mi o svom zadnjem projektu i koja je bila vaša uloga u timu“, a nekad i puno direktnije „Radite li bolje samostalno ili kao dio tima?“, ali svaki put je zvučalo kao trik pitanje na koje ne želimo odgovoriti bahato i zvučati samoživo, a opet niti kao da smo sasvim nesamostalni.

Svi bi mi za sebe rekli da smo pravi timski igrači, stup samog projekta, Luka Modrić svog ureda – pogotovo kad nam budući posao o tome možda ovisi. No bi li se s tim složili i naši trenutni kolege?

Kako odgovoriti na „trik“ pitanje

Da, jesam, naravno – čini se kao logičan odgovor na to pitanje, jer ako nismo timski igrači, kako inače preživljavamo u društvu i cjelokupnom ljudskom iskustvu koje se temelji na suradnji? No kad se radi o poslovnim modelima, odgovor najčešće nije jednoznačan. Kakav odgovor bi zadovolji poslodavce?

Iznesite primjer iz dosadašnjeg iskustva: Osim ako vaš prethodni posao nije bio svjetioničar, zasigurno ste se našli u poziciji biti dijelom tima. A čak i ako nemate bogato radno iskustvo, poslužit će i ona iz studentskih dana ili sportskih klubova, gdje ćete moći ispričati neke situacije koje pokazuju vaš timski duh i specifičnu ulogu koju ste u tom timu imali.

Istaknite svoje vrline: Dobre komunikacijske vještine, točnost i fleksibilnost neke su od karakteristika koje posjeduje cijenjeni član tima, pa ih slobodno spomenite kada govorite o radu na grupnom projektu.

Referirajte se na željeno radno mjesto: Ako opis radnog mjesta kaže da je nužna koordinacija različitih timova, suradnja s dizajnerima i klijentima, ili moguć rad vikendom – istaknite koje su vaše karakteristike koje bi savršeno odgovarale traženom.

timski igrač
Foto: Pexels / Pixabay

Što znači biti timski igrač

Ako dosad i niste bili idealan kolega za suradnju, ne znači da to ne možete li ne biste trebali postati. A što čini pravog timskog igrača?

Da, ponekad nam se može činiti lakše da samo sjednemo i sve napravimo sami nego da dočekamo druge da odrade svoj dio posla. No poanta nije da žrtvujete sve svoje slobodno vrijeme, šaljete mailove u ponoć jer ste dotad „polirali“ prezentaciju, ne trebate sve konce držati u svojim rukama, ali niti uvijek drugima prepuštati kormilo (i puštati da voda dođe do grla)…

Stav: Prva stvar na dnevnom redu jest zadržati pozitivan stav i otvoren um. Da, to znači da ne treba kolutati očima na prijedloge koji vam se čine besmislenima, niti omalovažavati samo postojanje tima, već se truditi održavati atmosferu na razini.

Fleksibilnost: Da, neće sve uvijek ići po planu niti će svi ispoštovati zadane rokove, pa je bitno da zbog toga ne gubimo konce ni živce, već budemo fleksibilni i prilagodimo se novim situacijama bez predbacivanja.

Točnost i odgovornost: Nastavno na raniju točku – ne možemo utjecati na druge niti na nepredviđene okolnosti, ali možemo na sebe. Pa je ključno da se trudimo poštovati rokove i da preuzmemo odgovornost za onaj dio posla na koji smo se obvezali.

Komunikacija: Zaboravite na pasivnu agresiju i prakticirajte empatiju. Nešto vam nije jasno? Ne tapkajte u mraku već zamolite da vam se razjasni. Netko od kolega nije dobro odradio svoj dio? Ne napadajte već pitajte kakva pomoć mu treba. Niste sigurni koja je krajnja poanta projekta? Pitajte na vrijeme, bez srama i straha. Bolje definiranje zajedničkih i pojedinačnih ciljeva rezultirat će efikasnijim radom.

Kako raditi s nekim tko nije timski igrač

Ako ste se pronašli u svemu navedenom i vaši dosadašnji uspjesi i kolege mogu potvrditi da ste uistinu team player, kako raditi s nekim tko to nije?

Svi bi vrlo lako bacili „prvi kamen“ no što biste time realno postigli? Imate li u timu osobu koja ne poštuje rokove, sve zadatke dočekuje s cinizmom i negativnim stavom, to će se odraziti na ostatak grupe. Prije nego ga prekrižite s liste, potrudite se razumjeti njegovu perspektivu. Možda je uzrok negdje izvan posla, privatni problemi koji utječu na njegovu koncentraciju i volju za radom.

Možda ne razumije najbolje koja je njegova uloga. Pa ne bi bilo loše još jednom popričati s cijelim timom i definirati pojedine zadatke i rokove. I pokušajte osigurati da se iskorištavaju talenti i sposobnosti svake osobe u timu.

A razlog može biti i što se ne osjeća dijelom tima. Nalazite li se s drugim kolegama na kavi pod pauzom, a njega izostavljate s liste? Imate interne fore u njegovom društvu čime se osjeća dodatno isključenim? Osvijestite i svoju moguću odgovornost i ispravite greške.

Naslovni vizual: Pexels / Monstera

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.