KAKO DIGNUTI PLAĆU I NA DRUGOM POSLU: A pri tome ne dobiti otkaz

Lena Ivanović
24.09.2023.

Skužili smo vas, tijekom tjedna ste medicinska sestra, a vikendima influencerica. Ili asistentica u marketingu od 9 do 17 sati, a glazbena promotorica u večernjim satima.

Drugi je posao danas normalna pojava – čak 37 posto Amerikanaca ga ima, a milenijalci su skloniji od ostalih potražiti dodatnu zaradu. No kad već imate zahtjevan posao koji obavljate puno radno vrijeme,morate biti na oprezu kako biste sve odradili na vrijeme i zadržali naklonost šefova. Evo kako to postići.

Pročitajte pažljivo svoj ugovor

Ponavljajte za nama: sad nije vrijeme za riskiranje i traženje oprosta nakon što ste zgriješili. “Dobro pročitajte što je ispisano sitnim slovima u vašem ugovoru i provjerite postoje li zabrane kad je riječ o obavljanju poslova sa strane. Mogli biste se, primjerice, uvaliti u neprilike obavljajući savjetnički posao za konkurenciju ili radeći fuš na službenom laptopu.

Prvo odradite zadatke na stalnom poslu

Radite na portalu, a pokušavate paralelno održavati na životu i karijeru spisateljice i scenaristkinje. No trenutno vam je to više hobi jer od toga još ne zarađuje. Pokušajte što prije završiti zadatke koje dobijete na poslu. A to znači da završite poslove prije roka i ne koristite radno vrijeme za svoj drugi posao. Budete li dobri u izvršavanju zadataka na poslu, moći ćete plaćati račune dok pokušavate ostvariti svoje snove.

Foto: Unsplash

Držite se rasporeda

Prebacivanje s jednog zadatka na drugi može izazvati glavobolju. Umjesto toga, svaki posao obavljajte u za to predviđeno vrijeme. Točno odredite vrijeme kada ćete što raditi i tako ćete izbjeći kaos na radnom mjestu, ali i kaos u glavi.

Otvorite novi feed za novi posao

Treba li računovođa iz vaše firme koji vas prati na Instagramu uistinu znati da u slobodno vrijeme izrađujete nakit? Za drugi posao otvorite poseban profil. Budete li potencijalne klijente uputili na poseban poslovni profil, shvatit će vas ozbiljnije, a drugi posao neće izgledati kao dodatni.

Naslovna fotografija: Unsplash; animacija Canva

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.