Pitaj žedno tijelo

KONZULTACIJE S JASTUKOM: Kako donijeti odluku? Možda pomogne i trik s čašom

Nika Kovačić
23.07.2023.

Svaka čast trezvenom razmišljanju, kritičkim analizama i kalkulacijama rizika, no što bi na sve to rekla vaša podsvijest i amigdala u rano jutro?

Postoje li dani, trenuci, osjećaji kada čovjeku nije pametno donositi odluke, pogotovo za vrijeme ovakvih paklenih vrućina? Uostalom, i povijest nas svako malo podsjeti da su pojedini gradovi na Jadranu, kao što je Dubrovačka Republika, u staro doba imali zakone da se po južini i u stanju velike zaljubljenosti ne glasa, a najnovija istraživanja su samo potvrdila ono što su znali naši preci.

Zašto koristiti vagu kada imamo novčić?

Ljudi naprosto ne donose odluke racionalno, a kamoli da koriste vage ili aplikacije na kojima će popisati sve argumente za i protiv. Štoviše, i suvremena istraživanja su dokazala da podsvijest i emocije igraju itekakvu ulogu u procesu odlučivanja, da ne kažemo i slučaj.

Uostalom, koliko ste puta dali svoj život u ruke sudbine, bacili novčić, pročitali horoskop ili naprosto čekali bilo kakav znak na horizontu, nešto što biste mogli prevesti kao za i protiv vaše odluke. A kada bi stvari otišle nizbrdo, zna se tko je bio kriv – prokleta sudbina.

Foto: Unsplash+

Pošalji sve amigdali pa neka ona odluči

Pa kako onda donijeti ispravnu odluku? Trebamo li se osloniti na mentalne prečice kao što je heuristika kako bi donijeli odluke bez detaljnog razmatranja svih dostupnih informacija, iako znamo da je pogrešan put prepun predrasuda zagarantiran, kao i kajanje jutro kasnije. Ili ćemo sve naprosto predati amigdali i prefrontalnom korteksu, kao kakvom službeniku na šalteru pa nek oni vide koji dio otpada na intuiciju, emocije, očekivanje mrkve ili batine, što ćemo s motivacijom, a što s influencerima.

Da, dobro ste pročitali, jer u procesima donošenja odluka itekako utječu i naši prijatelji, susjedi, pa čak i oni naoko nevidljivi članovi društva koji dizajniraju aktualne naočale kojima gledamo na svijet, a koje možda i vi nosite i ne znajući za njih.

Pa kaže… Trik, ne vic

A dok se znanstvenici ne dogovore s programerima kako će napraviti neku aplikaciju koja bi nam sama mogla izračunati postotke rizika te koliko je u našim odlukama kritičkog promišljanja i trezvene analize i refleksije, a koliko ludosti, emocija i pristranog odlučivanja, internetom se proširio trik s napola punom ili praznom čašom. Pa kaže…

Napunite čašu vodom, popijte malo vode neposredno prije spavanja i postavite si pitanje za koje vam je potrebna pomoć pri odlučivanju. Sljedećeg jutra, odmah nakon buđenja, ispraznite čašu i obratite pažnju na odgovor koji vam prvi spontano padne na pamet? I što kaže vaše žedno tijelo izmučeno vrućinama?

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.