Žalit ćemo do kraja života? Malo sutra!

JE LI INGRID BERGMAN POGRIJEŠILA U ‘CASABLANCI’: Ili kako donijeti pravu odluku?

Aleksandra Orlić
27.08.2023.

Za početak, što kažete na to da se koncentrirate na kratkoročne planove, savjetuje američki psiholog Daniel Gilbert koji se dubinski posvetio pitanju kako donosimo odluke

Vjerojatno ste ponekad naletjeli na neku optičku iluziju na koju ste nasjeli, iako su vam lijepo objasnili da je riječ o najobičnijoj varki koju slika izvodi s našim mozgom. E, pa stvari su se zakomplicirale kada smo shvatili da to isto mozak radi i s našim planovima za budućnost, kaže američki psiholog Daniel Gilbert koji se dubinski posvetio pitanju zašto su ljudi tako loši prognozeri i nisu u stanju zamisliti realne planove za budućnost. ‘Zato što je mozak naprosto loš režiser. Točka’, kaže Gilbert.

Mozak: Briši loše uspomene!

Jer kako drugačije objasniti podatak da naš um ulazi u fajlove iz prošlosti pa ih nanovo montira, izbacuje one neugodne trenutke, podebljava lijepe… (Eto zašto je Aidan pristao obnoviti vezu s Carrie, iako ga je nogirala). Dovoljan je jedan lijepi osmjeh i mi istog trena brišemo sve one ružne prizore. Da ne spominjemo podatak da je naš dragi mozak u stanju tako nerealno i optimistično oslikati našu budućnost, kakvu ne bi nacrtali ni majstori Hlebinske škole.

Uostalom, koliko ste se puta razočarali jer ste tako idilično oslikali blisku budućnost, putovanje iz snova, život u braku. Ili obrnuto! Koliko ste puta pomislili da ne biste mogli podnijeti trenutak kada vam šef uručuje otkaz, liječnik lošu dijagnozu, a na kraju ste shvatili da vas je suočavanje s teškom situacijom itekako oplemenilo te da vaš um posjeduje prilično dobar imuni sistem.

Foto: Unspkash+

Trebamo li odustati od donošenja planova za budućnost?

Samo malo! Znači li to onda da bismo trebali u potpunosti odustati od donošenja ikakvih planova, kad smo već tako tragični prognozeri? Nipošto, kaže Daniel, jer kakav bi to bio svijet bez djelovanja u kojem krutu stvarnost ne bi uljepšavala i poticala iluzija. U pravu ste, bijedan.

Jedino na što biste mogli pripaziti je to da ne otplovite previše u budućnost i da sve kratkoročne odluke donosite kao da ćete ih morati ostvariti sutra. Uostalom, zašto biste ste i opterećivali budućnošću kada nitko od nas za sada ne može sa sigurnošću reći kakva ćemo osoba biti za godinu ili pet, pa čak niti Ingrid Bergman u kultnoj ‘Casablanci’.

Ostati ili otići, pitanje je sad!

Naime, tko nije plakao na zadnju scenu filma u kojoj Humphrey Bogart i Ingrid Bergman stoje na pisti, dok ona pokušava odlučiti hoće li ostati u Casablanci s čovjekom kojeg voli ili će se ukrcati na avion i otputovati sa svojim mužem?

Bogart se okreće Bergmanici i kaže: ‘U sebi oboje znamo da ti je mjesto s Victorom. Dio si njegova posla, ti si ono što ga pokreće.’

Ako ovaj avion poleti i ti ne budeš u njemu, požalit ćeš. Možda ne danas. Možda ne sutra. Ali uskoro, i žalit ćeš do kraja života.’

Ingrid, Bogie i vi imate nešto zajedničko

No, ako je vjerovati psiholozima, Ingrid, Bogey i vi imate nešto zajedničko. Jednostavno rečeno, donosite nerealne i loše odluke, jer se zavaravate iluzijom da već sada znate što ćete o nekom vašem koraku misliti u budućnosti. A da stvar bude bolja, jedino zbog čega ćete žaliti u prošlosti je to što ste propustili nešto učiniti sada, kažu istraživanja.

Uostalom, nije tajna da se naš mozak lakše može nositi s pretjeranom hrabrošću (za što je uvijek u stanju smisliti neko smiješno opravdanje na rubu logike,), nego s kukavičlukom. I zato samo hrabro! Donesite brdo hrabrih odluka! Sebičnih, ali realnih i po mogućnosti – sa što više prljavih detalja. I probajte ih barem polovicu i ostvariti! Uostalom, dovoljno je da zamislimo što bi bilo da je Ingrid Bergman promijenila mišljenje i ostala s Bogiejem u Casablanci. Vjerojatno bi bila sasvim zadovoljna, kaže autor. Ok, možda ne odmah, ali ubrzo, i do kraja života.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.