IZMEĐU DIGITALNOG DETOXA I KRAJNJE OVISNOSTI O MOBITELIMA

DIGITALNI UMOR: Kako je dumbphone u međuvremenu postao jako pametna ideja

Tamara Radan
13.10.2023.

Kako su milenijalci i pripadnici generacije Z ponovno otkrili stare cigle od mobitela te je li korak unazad zapravo veliki korak unaprijed?

U zadnjoj epizodi serije ‘I tek tako’, Carrie radi neku vrstu maturalca u svom stanu – okuplja u garsonijeri koja se nagledala burnih i emotivnih trenutaka svoje prijatelje, jer vrijeme je da život okrene u drugom smjeru. No prije svečane večere Harry pompozno ulazi u stan, jer red ispred Apple hrama je bio poveći, a u ruci nosi vrećicu jer njegova žena zaslužuje najbolje od najboljeg – iPhone 14 Max Pro. Da, čudo tehnologije je nazvano pravim imenom, a ne nekom kraticom, e da bi već u sljedećem kadru bračni par muku mučio sa spajanjem četrnaestice i ozbiljno razmatrao pitanje da pozovu mlađu kći da ga aktivira.

Kako su retro mobiteli prve generacije nepozvani upali na tulum

Hm, je li ovo sada uopće bila reklama za iPhone 14 Max Pro, kada glavni junaci do jutra ne znaju aktivirati mobitel, a svi znamo da je Steve Jobs uvijek rado isticao da su svi Apple uređaji toliko user friendly te da doslovce ne idu na tržište ako ne prođu tekst kod neke bake. No, iako je, dok mi ovo pišemo i gorespomenuti mobitel jednom nogom zakoračio u prošlost, jer upravo se na tržištu pojavila i sjajna petnaestica, izgleda da nitko nije računao s tim da će se na teren uplesti i oni retro mobiteli iz pradavnih vremena,

Unsplash+

Draga, ciglice…

Sjećate se samo svojih dragih, kako ih danas zovemo ciglica – Nokije, Alcatela ili Ericssona, koje ste istog trena zaboravili čim su došli neki bolji modeli. A činjenica je da smo ih mijenjali češće nego frizure, misleći da ćemo i mi postati pametniji, informiraniji, sretniji ako imamo jači smartphone, sve dok nismo počeli patiti od nomofobije (strah od mobilnog telefona). Ono ada vam mobitel postane izvor zadovoljstva i ovisnosti. Na kraju će ispasti da je danas slobodan jedino onaj čovjek koji nema smartphone i koji je oslobođen neprestanog bombardiranja porukama, slikama, notifikacijama i svim mogućim senzacijama.

Odvikavanje da, ali ne do kraja

U redu, digitalni detox je sjajna ideja, no što kada ga ne možete provoditi predugo jer staro vrijeme bez mobitela se ipak ne može vratiti? A tko kaže da odmah morate skočiti u vodu naglavačke, pitali su se prvi ovisnici o pametnim telefonima koji su se dosjetili mobitela prve generacije. Uostalom, kada se iz starih ladica izvlače prastari hitovi iz osamdesetih, ploče i kasete, što ne bi i stari mobitel.

A koliko je ovo rješenje u međuvremenu postalo privlačno najbolje mogu potvrditi brojke, Naime, prodaja preklopnih mobitela porasla ja u švicarskoj tvrtki Punkt, posebno među mlađom generacijom za više od 30% u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom, a potražnja za starim Nokijama čak duplo. A, ako je vjerovati predviđanjima u Sjedinjenim Američkim Državama će se do kraja godine prodati oko 2,8 milijuna tih uređaja.

Lista benefita

Kada malo bolje razmislimo, nuspojave glupih telefona i nisu tako strašne. Nema više slomova živaca ako vam mobitel tresne na pod i razmrska se ekran, baterija puno duže traje, nećete ga morati kupovati na višegodišnje rate. hakeri neće imati što raditi, a netko će vas konačno i nazvati da malo popriča s vama, umjesto da vam šalje sulude glasovne poruke aka monologe bez glave i repa. A ono najljepše – konačno ćete ponovo otkriti slobodno vrijeme i ono što se zove život u trenutku.

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.