gorim, goriš, gori...

KAKO PREPOZNATI BURNOUT: 5 znakova koji pokazuju da ćete pregorjeti

Kristina Stakor
01.06.2024.

U vremenima kad je 40-satni radni tjedan postao mrtvo slovo na papiru, sve više ljudi doživljava burnout. O čemu se zapravo radi?

Imala sam tu fazu. Sjela bih pred ekran i osjećala sam kao da nemam više ništa za reći. Ali ne samo na poslu, nego i inače. Vječno sam jurila 100 na sat, a ništa nisam stizala. Počela bih pisati i optimistično pomislila „I’m on fire!“ dok bi mi rokovi gorjeli pod petama… ali opet nedovoljno koncentrirano, kao da radim na nekom autopilotu.

Mislila sam na posao i prije spavanja, i u snovima i dok sam se spremala, i na druženjima s prijateljicama i konstantno mislila: nije dobro, nije dovoljno dobro i nikad nije gotovo. Zbog takvog razmišljanja nisam pronalazila vremena ni za sebe ni za druge bliske osobe u životu, sve dok jednog dana, nezadovoljna i neispavana, nisam pronašla ime za limb u kojem sam živjela: burnout.

Izgaram, dakle jesam

Tim se terminom razmećemo jednako ležerno kao kad kažemo „u totalnoj sam depri“, premda ne bolujemo od kliničke depresije. Burnout je postao simbol suvremene radne klime, u kojoj izjednačujemo iscrpljenost radom s vlastitom vrijednošću. Izgaram od stresa na poslu, dakle postojim, zvučala bi mantra kojom se tješimo i dajemo sebi na važnosti, zanemarujući pritom sebe same, svoje tjelesno i mentalno zdravlje.

Burnout službeno nije medicinska dijagnoza, pa ipak je mnogo više od uobičajenog stresa na poslu. Definira se kao radni fenomen koji karakteriziraju osjećaji iscrpljenosti i manjak energije, cinizam i ravnodušnost spram posla i sve lošiji performans na radnom mjestu. A da se radi o tihoj pandemiji, pokazuju i rezultati istraživanja: burnout je jedan od 3 glavna razloga zbog kojeg milenijalci i gen Z daju otkaz.

Foto: Shutterstock

Stres ili burnout?

Kako razlikovati loš tjedan na poslu, retrogradni Merkur i burnout? Signali nisu uvijek najjasniji i mnogo je znakova koji mogu ukazivati da je vrijeme za promjenu, a svakako obratite pozornost na ovih 5:

Sve vas iritira

Netko je stao na vaše parkirno mjesto, kolega vas je tražio da mu ponovno pošaljete mail koji ste već poslali ili ste naprosto dobili još jedan mail nakon što ste odgovorili na njih 20… da, znamo, stvari nisu uvijek idealne, ali ako se osjećate ljutito ili vas svakodnevne situacije dovode na rub suza, vrijeme je da se preispitate. Iritabilnost je i jedan od znakova depresije, pa bi u ovom slučaju svakako bilo dobro razgovarati sa stručnjakom.

Počeli ste prokrastinirati

Ako se više ne možete prisiliti ni da obavite jednostavne zadatke koji zapravo ne iziskuju puno truda, već radije odlazite po 3. kavu i usput proćaskate s kolegicom, scrollate po online shopovima dok mailovi stižu… svakom je potrebna pauza, no poželjno je provjeriti radi li se o dubljem problemu od potrebe za godišnjim.

Osjećate se rastreseno

Sve vam je uredno napisano u kalendaru, ali vi zaboravite koji je uopće dan, pišete mail, ali ga zaboravite poslati, moguć je uzrok burnout koji utječe na pamćenje.

Više ne uživate u svojim rutinama

Skratili ste skincare rutinu jer naprosto nemate vremena, ne stižete na kave s prijateljicama, prestali ste ići na vježbanje jer ga više ne možete ugurati u raspored, a pospremanje ne želite ni spominjati… sve navedeno može biti pokazatelj burnouta.

Maštate o bilo kojem drugom poslu

Strahujete od financijske nesigurnosti, ali ipak provodite pola radnog dana maštajući o mogućim drugim karijerama? Uručenje otkaza zvuči vam kao zgoditak na lotu?

Što poduzeti

Ako ste se prepoznali u gore navedenim opisima, vrijeme je za akciju. Potražite pomoć terapeuta koji vam može savjetovati korake za bolje navigiranje kroz izazove. Nekima pomaže i meditacija, ili se „iskalite“ na papiru, pišući dnevnik.

Uzimanje produženog vikenda ili godišnjeg odmora također bi moglo biti korisno da stvari sagledate iz drugog ugla i odmorite se kako zaslužujete. No ako se radi o dubljem problemu koji će vas dočekati i nakon povratka s godišnjeg, vrijeme je da budete iskreni prema sebi i zapitate se nije li vrijeme da svoje sanjarenje pretvorite u stvarnost – u obliku nekog novog posla?

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.