dođoh, vidjeh, propadoh

KAKO SE USPJEŠNO NOSITI S NEUSPJEHOM: 5 koraka za “više sreće drugi put”

Kristina Stakor
10.12.2023.

Svi vole trijumfalnu priču o uspjehu, no ona je rijetko pravocrtna, čak i kada tako izgleda na Linkedinu i Instagramu. Kako prihvatiti da stvari nisu ispale kako smo očekivali i pritom ne potonuti?

Napravili smo plan, pripremili se i krenuli „u napad“. I sve se izjalovilo. Možda nam plan nije bio toliko dobar koliko smo mislili, možda smo taj dan bili dekoncentrirani, možda je konkurencija bila spremnija i bolja… puno je možda i objašnjenja, no bez obzira na krivca, ostaje gorak okus u ustima.

Koliko god nam teško palo, neuspjesi su dio života. Put do ostvarenja ciljeva i snova nije pravocrtni uspon, koliko god nam se, gledajući druge, tako činilo. Bilo da se radi o jedinici iz matematike, poslu koji nismo dobili, ljubavnom brodolomu ili samo neslanoj i zagorjeloj večeri na koju smo pozvali sve prijatelje i poznanike.

I da, svi smo već čuli da su se brojni veliki ljudi, od umjetnika, do izumitelja i političara susretali s propalim idejama, eksperimentima i nerazumijevanjem – i ustrajali dok nisu postigli zacrtano. No kako to izgleda u praksi? Kako doista „otresti prašinu kad padnemo“ i nastaviti dalje?

Ne identificirajte se s neuspjehom

Samo zato što nam je neki plan propao, ne znači da smo osuđeni na propast. Dobro je priznati da imamo negativne emocije, da se osjećamo loše, da nam stvari trenutno ne idu kako smo ih zamislili – ali ne smijemo se uvući u spiralu koja nas vuče prema dolje i izjednačava našu osobnost s našim trenutnim okolnostima.

Neuspjeh je samo znak da pokušavamo napraviti nešto što nam je teško, ali ne i nesavladivo. Pa nema potrebe da nastavite s opsesivnim mislima jer što je bilo, bilo je i ne može se promijeniti. Možete mijenjati samo svoj stav prema tome. Biste li to što govorite sami sebi rekli najboljoj prijateljici u istoj situaciji? Budite prijatelj i samima sebi.

Foto: Pexels / Karolina Grabowska

Analizirajte i naučite iz iskustva

Ovo nije trenutak da se nasmiješite i kažete „sve ok“ te nastavite dalje. Ovo je trenutak da sjednete i razmislite, bez ljutnje i optuživanja: zašto plan nije uspio? Jeste li doista mogli napraviti više? Ili se ubuduće trebate bolje pripremiti za nepredviđene okolnosti? Što možete napraviti bolje? Ako je drugi kandidat dobio posao – koje su to njegove kvalifikacije na kojima biste vi mogli poraditi?

I tek tada se nasmiješiti i s tim saznanjima nastaviti dalje. Prihvatite sebe i svoje greške te se pobrinite da ih ne ponavljate.

Promijenite perspektivu

Sad kad ste shvatili u čemu je kvaka, sagledajte cijeli plan iz novog kuta: koja bi bila bolja strategija? I zaista prihvatite da je neuspjeh dio rasta. Umjesto rečenice „ma nema veze“ zaista prigrlite neuspjeh kao znak da radite nešto izazovno, nešto što vas motivira da izađete iz zone komfora, što će vas odvesti korak dalje. Čak i ako se čini da vas je u ovom trenu bacilo korak unazad.

Ne opterećujte se tuđim mišljenjem

Jedan od najbolnijih aspekata neuspjeha jest strah od tuđeg podsmjehivanja i sram, a ta fobija može biti prava kočnica za daljnji napredak. No u stvarnosti, svi su uglavnom prezauzeti sobom i vlastitim pothvatima da bi previše razmišljali o vašima, stoga ne dozvolite da vam strahovi nadvladaju snove.

Također, ne dajte da vas spriječe u postizanju ciljeva. Prihvatite tuđu kritiku ako je konstruktivna, ali ne tretirajte je kao sveto pismo, već vjerujte u sebe. Jeste li znali da je JK Rowling bila odbijena 12 puta prije negoli je izdavač pristao objaviti „Harryja Pottera“? Da je Oprah dobila otkaz i da su joj rekli da nije stvorena za televiziju? Da su Jerryja Seinfelda izviždali s pozornice prvi put kad je stao na nju? Da su Stevea Jobsa otpustili iz njegove vlastite kompanije?

Uzmite pauzu

Svi oni savjeti koji kažu „otresite prašinu i pokušajte ponovno“ su dobrodošli, ali u redu je i uzeti pauzu kako bismo malo promislili o svemu. Procesuirajte svoje misli i osjećaje. Put do neuspjeha može biti jednako iscrpljujuć kao i onaj do uspjeha, zaslužujete malo odmora. Kada ste spremni, nemojte se baciti naglavce u novu avanturu, krenite korak po korak. Kao što kažu savjetodavci: pokušajte ponovno, promašite bolje.

Naslovni vizual: Unsplash

Pročitaj više

Cijeli svijet se sprema za Olimpijske igre u Parizu, pa smo i mi odlučiti uvesti neke nove metode vježbanja, pardon metode rada na poslu.

KAŽE HARVARD

Profesor s Harvarda Arthur C. Brooks i autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ kaže da je konačno otkrio formulu zadovoljstva na poslu.

Kvinta glasovne razlike

U kakvoj su vezi visina našega glasa, rodne uloge i stereotipi, zašto s godinama žene pričaju sve dubljim glasovima te kada ćemo prestati diskriminirati sve one s piskutavim i neobičnim glasovima?

RAZMIŠLJANJE IZVAN OKVIRA

Što kada vam na razgovoru za posao postave suludo pitanje koje ima samo jedan cilj – da vas dobrano zbuni. Odgovor zna Jim Ballard, autor knjige “Mind Like Water: Keeping Your Balance in a Chaotic World”

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.