work work work

A ŠTO TI ŽELIŠ BITI KAD ODRASTEŠ: Koliko je posao iz snova zapravo „dreamy“

Kristina Stakor
29.12.2023.

Odmalena nas ispituju „a što ti želiš biti kad odrasteš“, a čini se da mnogi diljem svijeta još gaje (dječje) snove o bivanju pilotima, pokazali su podaci Google tražilice. Na drugom mjestu je, možda pomalo iznenađujuće zanimanje „pisac“. Pa što neki posao čini onim iz snova?

Kad su me kao malu pitali „a što ti želiš biti kada odrasteš?“ odgovori su iz godine u godinu varirali. Isprva sam htjela biti blagajnica jer sam mislila da na kraju dana odlazi kući sa svom gotovinom iz blagajne, ha ha ha. Zatim sam naučila čitati i pisati, pa se pisanje činilo kao idealna karijera. A gledajući detektivske serije i noir filmove na malom TV-u, posao detektiva doimao se kao najuzbudljivija opcija. Nizale su se ideje kao modna dizajnerica, umjetnica, arhitektica, a na kraju se uplela i stvarnost – i nije bila ništa manje kreativna.

A da me danas pitate koji bi bio „dream job“? Hm, vjerojatno se opet ne bih mogla zaustaviti samo na jednom odgovoru.

Diljem svijeta mogu se pronaći najrazličitiji, i ponekad iznenađujući, odgovori na to pitanje. Kompanija Remitly nedavno je objavila podatke prikupljene između listopada 2021. i listopada 2022., temeljene na Google pretraživanjima s upitom „kako postati…“ i poslom koji popunjava ostatak tog upita, a rezultati su pokazali najpoželjnije karijere diljem svijeta.

Najatraktivniji je posao pilota s gotovo milijun pretraživanja, a sa stotinjak tisuća manje upita slijedi sasvim drugačija karijera – ona pisaca. Slijede plesač, YouTuber, poduzetnik, glumac, influencer, a među top 20 su vatrogasci, psiholozi, DJ-i i učitelji.

U Kini je najviše interesa za posao nutricionista, u Saudijskoj Arabiji i Jemenu za poziv pjesnika, u Francuskoj i Švicarskoj za odvjetničko zvanje… A u Hrvatskoj? Možda šokantno, možda i ne, najveće zanimanje jest za zanimanje developera.

The dream job

Dobro poznate floskule kažu: radi što voliš i nećeš raditi ni dana u životu… No i posao iz snova jest –koliko god nam bio drag i užitak – ipak posao. No što uopće čini neko zanimanje poslom iz snova? I je li sanjarenje o poslu uopće realistično? I poželjno?

posao
Foto: Unsplash / Luis Villasmil

Ne postoji definicija posla iz snova jer je to vrlo individualna stvar. Kako percipiramo neko zanimanje ovisi o našim potrebama i vrijednostima, ambicijama i interesima. Nešto što se može primijetiti kao zajednički nazivnik u anketama su fleksibilno radno vrijeme i dovoljno slobodnih dana, uvijek novi izazovi koji zahtijevaju da uključimo svoje specifične vještine, dobra plaća i bonusi, kreiranje proizvoda ili usluga na koje možemo biti ponosni… Naravno, ne odmaže ako se dobro slažemo s kolegama i menadžmentom, a neki ističu i mogućnost putovanja, kao i dovođenje kućnog ljubimca na posao.

Naći posao iz snova koji zadovoljava sve te želje čini se jednako vjerojatnim kao dobiti na lotu, a broj ljudi s takvim stavom da je čaša napola prazna je u porastu. Prema istraživanju 46% zaposlenih odraslih osoba priznalo je da ne postoji takva stvar kao što je posao iz snova. Njih 71% reklo je da nisu trenutno na svom „dream job-u“, a više od polovice ne vjeruje da će ikada biti.

Pa ipak, trebamo li gubiti nadu? Pristajati na posao koji je daleko od idealnog? Naravno da ne. Posao jest samo posao, ali ipak je mjesto gdje provodimo barem trećinu svog vremena i potencijalni izvor velikog zadovoljstva i osjećaja ispunjenja. Pa što možemo napraviti po tom pitanju?

Upisati onu edukaciju. Poslati još jedan CV. I dobro razmisliti što je to što nas motivira i čini u našim očima neki posao privlačnijim od drugih. No ne trebamo očekivati da će zadovoljiti baš sve kriterije i vjerojatno ćemo morati pristati na neke kompromise. Traži od nas da budemo kreativni, ali se nećemo obogatiti? Ili je dobro plaćen, ali nas ne ispunjava? To ne mora biti tragedija. Uostalom, čemu služe hobiji?

Naslovni vizual: Pexels / Designecologist

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.