Poduzetnici s dušom

MODNA DIZAJNERICA IVANA BIOČINA: ‘Želim srušiti mit da je održiva moda skupocjena i dostupna samo bogatima’

Aleksandra Orlić
19.05.2023.

Zabilježite si u kalendaru ponedjeljak, 22. svibnja 2023., jer u 20:15 na Prvom programu Hrvatske televizije premijerno dolazi “Ideja Uspona” koja vam donosi još jednu revolucionarnu seriju vrsnog Filipa Filkovića Philtza u kojoj ćete upoznati troje izvanrednih pojedinaca koji mijenjaju svoje industrije u manje poznatim regijama Hrvatske – tekstilnu inženjerku Ivanu Biočinu, avanturista Josipa “Luxa” Lukačevića i nožara Ivana Mlinara

Ivanu sam prvi put ugledala kada je prije petnaestak godina radila u magazinu Elle. Izgledala je kao da je netko iz modnog odjela poželio uživo napraviti kolaž od Jane Birkin i Audrey Hepburn. Duga kosa sa šiškama, šik baloner, balerinke, bajk kojim je dolazila na posao i velike smeđe oči. Tek kasnije sam saznala da je ova diplomirana tekstilna inženjerka toliko kreativna i svestrana da smo je poželjeli ‘oteti’ u drugom magazinu u kojem sam radila te smo je u natječaju koji je nagrađivao kreativne, hrabre i neustrašive djevojke koje mijenjaju svijet nabolje nominirali i kao Cosmo djevojku.

Glavni ‘problem’ je bio taj da Ivanu nismo mogli lako smjestiti u kategoriju jer lista njezinih vještina je bila pozamašna. U studentskim danima radila je na jednom od prvih izdanja sjajnog Subversive Film Festivala, na svojoj web stranici je pisala blog i snimala divne poetične fotografije. Potom je dobila stipendiju grada Berlina te se bacila na pisanje knjiga – ‘Tiranija mode’ i ‘Proizvedeno u Hrvatskoj’. A kada je zadovoljila svoje mladenačke žudnje za teorijom, preko filozofsko-duhovne faze (koja traje i danas) do povijesti tekstilne industrije, Ivana je otkrila ljubav prema ručnom radu, kreativnom stvaralaštvu, ali i prirodi te je osnovala Institut održive mode.

‘Ideja IOM-a rodila se u ljeto 2019. godine. Kad sam počela razmišljati da je vrijeme da teoriju pretvorim u praksu, uhvatio me strah. No jednom kad je sjeme ideje i namjere posijano, život se dogodio. Iz Zagreba smo se preselili u Koprivnicu – zbog ljubavi i mogućnosti stvaranja. Sjever Hrvatske posebno me inspirirao, pun je povijesnih priča o industriji, tekstilu i obrtništvu, progresivnog razmišljanja i djelovanja u smjeru ekologije i reciklaže. Kad se pružila prilika, bila sam spremna zakoračiti na put održivosti’, tako Ivana na svojoj web stranici objašnjava ideju o biznisu koji je nastao iz čiste ljubavi prema stvaralaštvu i prirodi.

No, kako doista izgleda kreativni proces u Ivaninoj radionici – od istraživanja i sakupljanja biljaka, krojenja i šivanja preko sakupljanja starog drva kojeg Ivana koristi u procesu bojenja tkanina te puštanja bluza, majica i kimona u stvaran život, među sve te podjednako fascinantne žene, možete saznati u sjajnoj dokumentarnoj seriji ‘Ideja Uspona’ koja kreće na HRT-u od 22. svibnja. Ova serija ističe snagu inovacije i predanosti u transformaciji lokalnih zajednica, a gledatelje uranja u život iznimnih pojedinaca diljem manje poznatih regija Hrvatske.

U prvoj epizodi, osim Ivane Biočine, nagrađivane tekstilne inženjerke koja promiče ekološke ideje i održivu modu, propitujući našu ovisnost o brzoj modi i njezin utjecaj na okoliš, možete upoznati i Josipa “Luxa” Lukačevića – pionira pustolovnog turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj, koji nudi adrenalinska iskustva uz predstavljanje lokalnih delicija te Ivana Mlinara, vještog mladog nožara i kovača iz Koprivnice koji svoju znatiželju pretvara u strast, izrađujući izuzetne noževe za kojima žude kolekcionari i profesionalni kuhari.

Ovaj intrigantan projekt oživljava talentirani autor i redatelj Filip Filković Philatz koji se već proslavio svojim kreativnim i vizionarskim radom na inspirativnim hrvatskim dokumentarnim serijama kao što su “Dulum Zemlje” i “Lovac na Bilje”, koje su postigle značajnu gledanost i pohvale publike. A kako je tekao Filipov put – od prve pomisli kako bi bilo super snimiti dokumentarni serijal o inspirativnim ljudima koji pomiču granice do realizacije projekta pročitajte u članku ‘Moj put do uspjeha u 7 koraka’.

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.