Kreiranje budžeta

MONEY DIET: Dijeta koja garantira debljanje – našeg novčanika

Kristina Stakor
23.04.2023.

Kako promijeniti novčane navike za zdraviji izgled našeg računa?

Inflacija nam je već pojela većinu zaliha (pun intended), a nekadašnji luksuzi danas su neostvarivi san. Zvuči poznato? Nisam od onih koji prakticiraju niti vjeruju u dijete, ali kada je riječ o metaforičkom stezanju remena, otvorena sam za sugestije i trening. Pa sam se u ovim izazovnim vremenima bacila u istraživanje kakve bi mjere bilo nužno poduzeti da se vratimo na željenu financijsku težinu. Neki novčani detoks? Ili dugoročno mijenjanje navika? Ok, sad ću probati stati s dijetalnim referencama.

„Financijska dijeta ili money diet jest postajanje svjesnim, metodičnim i strateškim s novcem, umjesto da on samo nekako isklizne. Svaki budžet će biti jedinstven, ali živjeti unutar vlastitog budžeta jest ključan korak na svakom novčanom putovanju“, kaže Chelsea Fagan, osnivačica platforme The Financial Diet.

Kreiranje budžeta

Prvi korak prema poboljšanju financijske situacije jest kreiranje budžeta kako bi uopće znali s čime raspolažemo, koliki su nam osnovni troškovi, a koliko možemo uštedjeti.

Jedno od najpopularnijih pravila za određivanje budžeta jest „50/30/20“. Prema njemu, 50% prihoda rezervirano je za nužne troškove poput stanarine ili rate kredita, režija, hrane, otplaćivanje dugova.

30% plaće je za gušt i neke osobne želje: putovanja, izlaske, večere u restoranima, odjeću, treninge i slično. Zadnji udio od 20% treba otići na štednju ili ulaganje, kako bi bili sigurni da živimo unutar mogućnosti i uvijek imamo nešto na računu. Zvuči poprilično jednostavno, zar ne?

Kako ostati unutar budžeta

Ok, sad kad smo sve stavili na papir, isplakali se i odradili seansu u kojoj se podjednako krivimo i samosažalijevamo, vrijeme je za akciju. Popišite sve troškove koje ste imali u posljednjih mjesec dana. Prelaze li vam osnovni troškovi poput režija i kredita za auto 50% vaših prihoda? Putujete „na dug“? Možda je vrijeme da razmislite gdje bi se troškovi mogli rezati. Bi li se moglo i poraditi na povećanju prihoda? Je li vrijeme za pregovaranje one dugo iščekivane povišice? Držimo fige da u tome uspijete, ali pazite da ne upadnete u zamku inflacije životnog stila.

Da, pisanje tablice troškova zvuči jednako zabavno kao brojanje kalorija, ali u slučaju da želje daleko premašuju mogućnosti, pisani podsjetnik uvijek dobro dođe. Odricanje od nekih sitnih zadovoljstava (čitaj: bankrota u trgovinama kozmetike) isprva će biti teško, no kada promijenite navike, svota na štednom računu na koju se možete sigurno osloniti u crnim danima će biti olakšanje.

Dijeta počinje od ponedjeljka.

Naslovna fotografija: Pexels / Mikhail Nilov

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.