U kakvoj su vezi kile i bistar um?

MOZAK IH NIJE VOLIO: Ako patite od moždane magle, ovo je vaša crna lista

Nika Kovačić
12.01.2024.

Crna lista! Ima ju Oprah Winfrey za svoje goste i prijatelje, a imamo ju i mi (ali samo za namirnice i pića!).

Alkohol

Iako pivo i vino mogu u malim količinama potaknuti proizvodnju hormona sreće – dopamina i serotonina, na duge staze oni vam samo oduzimaju vodu iz organizma i uzrokuju zastoj u komunikaciji mozga.

Umjetna sladila

Mudra žena koja je napisala knjigu ‘Mudrost menopauze’ upozorit će vas da umjetni zaslađivači samo ubrzavaju proces starenja i probleme s pamćenjem. No ako čekate da pročitate tu knjigu u menopauzi, sorry, ali tada je već prekasno.

Foto: Unsplash+

Nikotin

Istina je da živčane stanice posjeduju receptore za nikotin koje reagiraju tako da i mi znatno brže reagiramo te imamo bolju koncentraciju. Loša vijest: ovo djeluje samo na nepušače, budući da su stanice kroničnih pušača već odavno potpuno oguglale.

Višak kila

Ovo se zove vražji krug! Masne stanice ne samo da proizvode hormon leptin koji izaziva vučju glad, već on znatno koči i aktivnost moždanih stanica. Jeste li primijetili da samo bili pristojni pa nismo spomenuli i ostale rizike od pretjerane težine?

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.