UPALITE INFRACRVENO SVJETLO I ZAUSTAVITE GODINE: Zašto su svi poludjeli za LED maskama?

Lena Ivanović
26.01.2024.

Na prvi pogled, bilo je logično da će vrijeme koje je u igru uvelu umjetnu inteligenciju biti fascinirano beauty tretmanima koji nas zbog crvenog svjetla pretvaraju u futuristička bića nalik robotima i avatarima. No, ima li u crvenom svjetlu puno više od cool rasvjete za selfieje?

Kada bi na tren mogli zamisliti stare Egipćane da napuštaju svoje piramide te izlaze na sunčevo svjetlo i jednom, kada se priviknu na jaku svjetlost, odu u neki fancy kairski hotel s pet zvjezdica, kladimo se da bi bilo samo pitanje vremena kada bi naletjeli na neki wellness centar koji nudi ležaje s poklopcem u kojima pojedinci leže od 10 do 20 minuta dok im tijelo obasjava čudesna crvena svjetlost. A prva misao bi im vjerojatno bila – Hm ova scena mi izgleda nekako poznata. Sve dok mu tako mrtvom-hladnom ne bi uskoro pala na pamet i ona druga – da bi mogao podići i kakvu tužbu, jer povijesno gledano, stari Egipćani, koji su Sunce pretvorili u pravi kult prvi su se dosjetili koristiti sunčeve zrake za liječenje različitih bolesti.

Hvala, astronati!

I proći će tisućljeća dok se čovječanstvo, točnije rečeno ekipa koja voli gledati u svemir, ponovo ne dosjeti malo dublje istražiti moć infracrvenog svjetla. Naime, moderna terapija crvenim svjetlom svoje korijene vuče iz istraživanja koje je tijekom osamdesetih godina provodila NASA.kada su astronauti primijetili da su im tijekom svemirskih putovanja ranice na koži brže zacijelile nakon što su bile izložene infracrvenom svjetlu. To je naravno potaknulo istraživače da dublje prouče učinke svjetla na ljudsko tijelo.

Otkrića su bila zadivljujuća jer ispalo je da se terapija crvenim svjetlom temelji na sličnom konceptu fotosinteze, procesu u kojem biljke pretvaraju svjetlo u energiju. Ljudske stanice imaju sličan mehanizam, gdje crveno i blisko infracrveno svjetlo potiču proizvodnju energije u mitohondrijima, malim energetskim ‘elektranama’ unutar stanica.

Na prvi pogled, bilo je logično da će vrijeme koje je u igru uvelu umjetnu inteligenciju biti fascinirano beauty tretmanima koji nas zbog crvenog svjetla pretvaraju u futuristička bića nalik robotima i avatarima. No, ima li u crvenom svjetlu puno više od cool rasvjete za selfieje?
Foto: Unsplash+

Upoznajte fotobiomodulaciju

Ovaj proces poznat je kao fotobiomodulacija, a studije su pokazale da terapija crvenim svjetlom može potaknuti zacjeljivanje rana jer se poboljšava protok krvi i stanična regeneracija, smanjiti bol i upalne procese u tijelu (posebice u stanjima poput artritisa) te ono najljepše – barem na kratko zaustaviti proces starenja kože.

Stoga nije nimalo čudno da je crveno svjetlo proglašeno ultimativnim trendom beauty industrije jer kao malo koji tretman doista regenerira i pomlađuje kožu – potiče proizvodnju kolagena i sintezu elastina, poboljšava metabolizam, suzbija bore, daje energiju umornoj koži i pozitivno djeluje na kožne nesavršenosti, iritacije, pigmentacijske fleke pa čak i celulit.

Iako se terapija crvenom svjetlom može provoditi i kod kuće, sve je više wellness centara koji su u svoje usluge uveli Dayon LightSpa Pure Beauty ležajeve koji uvelike podsjećaju na solarije, s tim da su ovi posve sigurni jer ne emitiraju štetne UV zrake. Uostalom, anti-age ne prestaje kod brade jer koža na tijelu također stari, gubi elastičnost, a proizvodnja kolagena svake godine postaje usporena.

Kažu da je optimalna mjera korištenja ‘kupki od crvenih svjetala’– tri puta tjedno od deset do dvadeset minuta. A još kada bi se netko dosjetio uz ovu rasvjetu integrirati i party mjuzu, nitko sretniji, a ni pomlađeniji od nas.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.