pospana revolucija

ODMOR KAO OTPOR: Kako se usprotiviti diktatu produktivnosti

Kristina Stakor
07.05.2023.

Burnout, iscrpljenost, užurbanost, rečenice poput „u totalnoj sam gužvi“ postale su dio svakodnevnog vokabulara, kao da se radi o počasnim medaljama koje ponosno nosimo da pokažemo svoj ratnički (i patnički) status. No što bi bilo da samo stanemo – i odmorimo?

Nema odmora dok traje obnova – poznata je parola bivšeg režima koja se glatko uspjela uklopiti i u kapitalistički mindset. A tome smo dodali i neke nove, poput „rise and grind“, pogonsko gorivo hustle kulture koja teži svaki naš trenutak u produktivan i radni.

Burnout, iscrpljenost, skraćeni ciklus spavanja postali su modus operandi suvremenog života, što ostavlja traga na mentalnom i fizičkom zdravlju. Tijelo nam šalje znakove za uzbunu koje, za razliku od ranojutarnjeg alarma, hladno „snoozamo“ i nastavljamo dalje od prvog do drugog posla.

U takvoj klimi odmor se čini kao san za koji nemamo vremena, luksuz rezerviran za dokone aristokrate prošlosti. No, zašto ne i za revolucionare?

odmor
Foto: Pexels / Cottonbro Studio

„Ne moramo pregarati, patiti zbog nedostatka sna, biti bolno iscrpljeni ili otuđeni jedni od drugih. Za mnoge, odmor nije poznata pretpostavka. Može biti uznemirujuće iskusiti nepoznate načine na koje vas odmor može spasiti. Moramo nastaviti učiti, vjerovati, eksperimentirati. Ako izgubimo nadu, trebamo se vratiti u krevet i sanjati načine na koje ćemo pronaći motivaciju“, tvrdi Tricia Hersey, autorica bestselera „Rest is Resistance: A Manifesto“.

„Rest Is Resistance“ je poziv na akciju i vodič i manifest za sve neispavane, koji se žele osloboditi čvrstog stiska kulta produktivnosti. „Može biti teško ići protiv želja i planova dominantne kulture“, svjesna je Hersey, no ističe: „Ogromno znanje i mudrost leže uspavani u našim iscrpljenim i umornim tijelima i srcima. Nije bilo mjesta da bilo tko od nas sanja o bilo čemu izvan onoga u čemu smo rođeni. Čuti jednostavnu i hrabru objavu: “Radiš previše. Možete se odmoriti. Možeš samo biti. Možete biti”, revolucionaran je.“

Ovaj bojni poklič koji dolazi sa Zapada i poziva nas da legnemo i odmorimo podsjeća na „Pohvalu lijenosti“ Mladena Stilinovića koji je u lijenosti i odmoru vidio katalizator umjetnosti.

„Gledanje i poznavanje umjetnosti Zapada navelo me je ovih dana na misao da na Zapadu ne može biti umjetnosti. Ne tvrdim da je nema. Zašto ne može biti umjetnosti na Zapadu? Odgovor je vrlo jednostavan. Umjetnici Zapada nisu lijeni. Umjetnici s istoka su lijeni, a hoće li oni sada kada više nisu umjetnici Istoka ostati lijeni, to ćemo vidjeti.

Lijenost je odsustvo pokreta i misli, samo tupo vrijeme – potpuna amnezija. Ona je također ravnodušnost, buljenje ni u šta, neaktivnost, nemoć. Ona je čista glupost, vrijeme bola, uzaludne koncentracije. Sve te vrline lijenosti važni su činioci umjetnosti. Nije dovoljno znati o lijenosti, ona se mora prakticirati i usavršavati“, rekao je Stilinović. A nama se to čini kao vrlo uvjerljiv argument za prijeko potreban odmor. Kakav revolucionaran čin!

Naslovni vizual: Shutterstock

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.