business & pleasure

POKRETANJE BIZNISA S NAJBOLJOM FRENDICOM: Posao iz snova ili noćnih mora?

Kristina Stakor
18.06.2023.

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Jedna čaša vina, pa druga, pa na polovici boce krenu planovi: mi se tako dobro oko svega slažemo, ti si tako kreativna, ne ti si, apsolutno genijalna, tog se nitko nije dosad sjetio, ovo bi nam definitivno išlo, skupa funkcioniramo kao švicarski sat vrijeme je da to i unovčimo, ajmopokrenutibizniszajedno…

Ne samo da vjerujem, znam da frendica i ja nismo jedine kojima opuštene večeri u prijateljskom druženju krenu upravo prema planiranju zajedničkog biznisa. Neke su bile malo odvažnije od nas, nekima su se zvijezde poklopile, no mi još uvijek čekamo malo povoljnije okolnosti koje bi nas snažnije pogurnule u tom smjeru.

I koliko god naše ideje bile briljantne i originalne, a naša druženja inspirativna i kreativna, ne mogu se sasvim oduprijeti onom crvu sumnje: je li pametno miješati prijateljstvo i posao? Je li doista tako dobra ideja pretvoriti naše večere i izlaske uz vino u devet-do-pet ili, kao što je češće slučaj s privatnim poduzetnicima, u 0-24?

Za i protiv lista

Što slavni sladoledi Ben&Jerry’s, Microsoft i Airbnb imaju zajedničko? Njihovi osnivači bili su prijatelji prije negoli su se upustili u zajednički poslovni pothvat. Ben Cohen i Jerry Greenfield druže se od sedmog razreda, Nathan Blecharczyk, Brian Chesky i Joe Gebbia sprijateljili su se kao cimeri prije nego im je na pamet pala ideja za inovativni pristup smještaju – Airbnb, a Bill Gates i Paul Allen upoznali su se u privatnoj školi u Seattleu, a kasnije su zajedno osnovali Microsoft.

Ove inspirativne priče o izuzetno uspješnim kompanijama zvuče kao dobar poticaj da se odvažimo na taj korak. No stručnjaci upozoravaju da se ipak ne zalijećemo grlom u jagode.

Profesor na Harvard Business School Noam Wasserman za svoju je knjigu „The Founder’s Dilemmas“ proučavao 10,000 start up-ova, od kojih su 40% osnovali prijatelji, a rezultati su pokazali da oni koje su osnovali prijatelji imaju slabije šanse za preživljavanje, prenosi BBC. Glavni razlog tome jest da su prijatelji bili presamouvjereni, a preslabo pripremljeni. Jer budimo iskreni – koliko nas zapravo zna kakva je radna etika naših najbližih prijatelja, osobito onih koje znamo od djetinjstva?

Foto: Pexels / Elina Fairytale

Uspjeh ili propast

S druge strane, neki ističu da prijateljstvo kao polazišna točka za posao može imati svoje benefite – jer dobro poznajemo osobu s kojom želimo raditi te znamo kako komunicirati s njima.

Komunikaciju kao temelj navode mnogi koji su se upustili u avanturu zvanu od prijateljstva do karijere, ali nije jedino što nam je potrebno za uspjeh. Pa ako ozbiljno razmišljate o radu s prijateljicom, odgovorite iskreno na sljedećih nekoliko pitanja i bacite trezveniji pogled na svoje poslovne ideje:

Kako se nosite s konstruktivnom kritikom – i kako komunicirate?

Povjerenje, pouzdanost, iskrenost u komunikaciji i spremnost na kompromis su vrline koje želite od prijatelja, a posebice od onih s kojima ulazite u poslovni odnos. Ako vaša frendica (ili vi) na konflikt reagira šutnjom, durenjem ili ne podnosi najbolje ni konstruktivnu kritiku, budite sigurni da ćete naići na neke prepreke na poslovnom putu koje će se zbog loše komunikacije teže rješavati.

Imate li iste ciljeve?

Znate li doista što želite postići svojim poslovnim pothvatom? Sanjate li velike snove, dok vašu prijateljicu vesele i manje stvari? Svakako definirajte koji su vam ciljevi prije nego krenete, pa ćete lakše tamo i stići.

Podudaraju li se vaše vještine?

Odlično pečete kolače, a vaša prijateljica također? Vaša nedosanjana slastičarnica time ima određene adute, ali vam ipak nedostaje netko tko će se baviti financijama, marketingom… Prije nego se bacite na posao, jasno definirajte što je čija uloga, kako ne biste dvaput radile istu stvar, a zanemarile neki drugi aspekt. I kako ne bi izbijali sukobi zbog neslaganja u viziji ili zbog neizvršavanja zadataka, očekujući da ih obavi ona druga.

Imate li iste radne navike?

Ideja vam je bila super, entuzijazam na zavidnoj razini, a onda ste otkrili da vaša frendica radi nekim sasvim drugim tempom – i poludjeli? Da, svi smo drugačiji i imamo različite radne navike, no teško ćete se uskladiti ako jedna radi 100 na sat, a druga krene s pola snage nakon 5. kave…

U kojim ste životnim fazama?

Mnogi započinju neku privatnu poslovnu priču dok se još bave svojim uobičajenim 9-5, znajući da uspjeh ne dolazi preko noći, a novac ne pada s neba… Koja god da je vaša poslovna priča, bitno je da uključene strane unaprijed procijene na koliki se angažman mogu obvezati. Ako jedna osoba povlači većinu vremena dok druga samo sporadično navrati, to može dovesti do zamjeranja, utjecati na posao i prije svega, na prijateljstvo. Je li vrijedno rizika?

Naslovni vizual: Unsplash

Pročitaj više

Ravnomjerna raspodjela posla, ali i stresa!

Nakon jaza u plaćama pojavio se još jedan problem nejednakosti između muškaraca i žena, a kojeg što prije treba riješiti

VIŠE LOVE, VIŠE TROŠKOVA

Kaže se „more money, more problems“, no što ako smo taj problem mi sami?

10 su

Generacija milenijalaca obrazovanija je, kreativnija i samopouzdanija od ijedne druge. Štoviše, oni su heroji! Izdvojili smo supermoći milenijalaca

Ne postoje dva ista mozga!

Kako sam pala na jednom razgovoru za posao koji sam silno željela jer sam bila – previše emotivna i zašto sve više firmi počinje shvaćati da sve one testove osobnosti mogu baciti u more jer ne postoje dva ista mozga, a kamoli dva ista senzibiliteta

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.