UNICORN & DEEP DIVE

POSLOVNI LINGO ILI REZULTAT LUDIH GLJIVA: Trebamo li u razgovor ležerni ubaciti sljedeće riječi?

Nika Kovačić
08.03.2023.

Shitload of Words nije nova serija na Netflixu, nego 9 novih engleskih izraza koje biste trebali znati ako želite fitati u biznisu.

Drage lektorice, unaprijed se ispričavamo!

Zapeli ste na afterworku sa start-up osnivačima i već mislite da vam netko nije uvalio u koktel neku magičnu gljivu? Ne, vi ne halucinirate jer unicorn su jednostavno uspješna poduzeća koja na tržištu vrijede više od milijardu dolara. Ok, u slobodno vrijeme rade u seks-industriji.

‘Imam briljantnu ideju koja je na korak do realizacije i planetarnog uspjeha, samo mi još fali odgovarajući business plan.’ E, ovakav lingo možete čuti samo od wannapreneura. Ta znate ih još s Tindera. Ako ih sretnete, samo se nasmijte i produžite dalje. I pliz nemojte investirati ni lipu.

Nažalost, nije riječ o prazniku iz snova i tečaju ronjenja na Maldivima nego o minucioznom istraživanju i analizi jer svaki deep dive doista ide u dubine. Godišnji prihod, profit, svako bolovanje, svaki trošak za naručene post-it blokiće, svaki sendvič na račun firme…

Korporativni lingo

Zašto posezati za dalekim zvijezdama kada uvijek možete pružiti ruku i posegnuti za low hanging fruits. Znate već o čemu pričamo – lagani zadaci s velikim dosegom i umjetničkim dojmom zbog kojih ćete imati vremena leći na community kauč, chillati i vježbati lingo. I naravno, hvaliti se na Instagramu.

Ne, pojam bleeding edge ne označava dane kada ste slobodni od PMS-a i menge nego sulude ideje i eksperimente koji su u načelu super, ali možda nisu dovoljno istraženi pa ih u stopu prate bugovi, a idejni tvorac balansira li ga balansira na oštrici noža i pitanje je vremena hoće li se izvući.

Baš kao i svi kolege na poslu nosite hudicu, socijalno ste angažirani, pauzu provodite na Kickeru, a Elona Muska smatrate tehnološkim mesijom? Čestitamo! Upravo ste predočili sve uvjete da budete cultural fit i prilagodite se novoj kulturi u kompaniji.

Allnighter, a nema veza s partijanjem

Kada vam šef pošalje zahtjev za hitan sastanak u 19.30 kako biste brainstormali o novoj kampanji, možete se samo nadati da ćete u agencijskom fridžu naći bocu prosecca ili Red Bula jer pravi allnighter treba bustati svoj duh da bi ostao budan, a kamoli pun ideja kao šipak.

Uf, taj pojam pain points. U slobodnom prijevodu, sva bolna mjesta aka svi oni hejt izljevi na forumima zbog slabih točaka vaših proizvoda koji se ponavljaju, kao i žalbe kupaca live ili online te svi zahtjevi napornih klijenata koji žele poboljšanje svojih usluga i proizvoda. ASAP!

Na filmu su silver bullets super moćno oružje koje možete upotrijebiti protiv najvećih negativaca, no u uredu se tako zove svaki genijalan potez kojim ćete spasiti ultra važan projekt tik prije propasti. Hm, baš šteta što vaš šef sve te prekovremene plaća košarama suhog voća.

Želite još pojmova?

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.