reality check

POVRATAK S GODIŠNJEG: Kako prebroditi stres, ali i minus koji nas je dočekao kad smo se vratili u stvarnost

Kristina Stakor
17.09.2023.

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Temperature možda još djeluju ljetno, no naš dnevni raspored sugerira da je vrijeme odmora daleko iza nas. Pozivi prije jutarnje kave odavno su zamijenili opuštajući pogled u veliko plavetnilo, a mailovi stižu u vrijeme kad smo nekoliko tjedana ranije već ispijali prvi Aperol Spritz.

No što je tu je, dok ne dobijemo na lotu, moramo naučiti navigirati i onim manje „instagramičnim“ aspektima života. Pa kako se oduprijeti stresu nove „školske“ godine i vratiti se u radnu rutinu što bezbolnije? Imamo 3 prijedloga:

Osvježeni za novi početak

Odmak od ustaljene radne rutine ono je što nam je trebalo kako bismo na posao gledali drugim očima i starim problemima pristupili iz nove perspektive i ponudili neka inovativna rješenja.

Uspomena s ljetovanja

Što je ono što godišnji čini toliko posebnim i dugo iščekivanim – i zašto ne bismo neki aspekt toga donijeli doma sa sobom? Da, to može biti neka memorabilija poput školjke ili uokvirene fotografije koju držimo na radnom stolu da nas podsjeća na lijepe trenutke, ali ne mora biti samo stvar.

Ako je ono što nam je najdraže u vezi godišnjeg onaj happy hour s prijateljima zašto ga ne pretvoriti u novu tradiciju koja će se održavati barem jednom mjesečno? Ili je to možda šetnja prije večere? Možda neće biti obalom mora, ali može biti obližnjim parkom. Ili miris lavande i ružmarina koji nas transportira na sretno mjesto – držite ih u teglicama u svojoj kuhinji.

Foto: Pexxels / Pavel Danilyuk

Nova aktivnost

Za mnoge od nas povratak na posao znači i sjedilački način života, a najbolji način da se oslobodimo stresa je kretanje. Pa kao što je nekad početak školske godine značio veselje zbog novih početaka, novih avantura, novih aktivnosti, zašto to ne bismo mogli oživjeti i u odrasloj dobi?

Vrijeme je za nove hobije, novi stil vježbanja i ponovno otkrivanje uspavanih talenata koji će vam uljepšati kratke jesenske dane.

Kako „oporaviti“ bankovni račun?

Naravno, jedna od najbolnijih stvari nakon povratka s godišnjeg je pogled na stanje na računu. Nakon što smo tjedan, dva, tri živjeli u trenutku, kao da nema sutra, jeli vani i častili prijatelje, te potrošili na smještaj više nego bismo na mjesečnu stanarinu i režije, vrijeme je za reviziju. Brancina na žaru na neko bi vrijeme mogle zamijeniti srdelice iz konzerve, ali nemojmo odmah pasti u depresiju.

Napravite plan

Možda vas je ljeto bacilo u minus, možda ste na pozitivnoj nuli, a možda ste u plusu (jej!), ali kako god bilo, predstoji vam nova sezona troškova. Grijanje, možda novi kaput, rođendani i već iza ugla blagdani…

Popišite prioritete, koliki budžet iziskuju i kako ih rasporediti kako biste (i dalje) bili u plusu.

Foto: Pexels / Nataliya Vaitkevich

Prioriteti

Niste sigurni kako presložiti prioritete? Dopustite si malo maštanja – da imate malo novaca viška, što biste s njima napravili? Biste li prvo otplatili minus i riješili se stresa, registraciju za auto ili već krenuli planirati sljedeće putovanje? Odgovor na to pitanje pomoći će vam usmjeriti budžet u ono što vam je doista bitno, a tada će i štednja biti smislenija i lakša.

Naslovni vizual: Pexels / Armin Rimoldi

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.