Kako ne prodati dušu vragu

SITNA SLOVA I ZAMKE U NOVOM UGOVORU: Pročitajte ovaj tekst dva puta

Tamara Radan
26.11.2023.

Juhu, od novog poslovnog putovanja dijeli vas samo – potpis! Pravi je trenutak za to da se pobrinemo da pročitate i sitna slova kako ne biste pristali prodati dušu vragu

Nakon niza stresnih razgovora i bezbroj minuta čekanja onog poziva, jasno je kako želite da vaša potraga za poslom što prije završi. Ipak, uz ponude dolaze i ugovori, a oni nerijetko sadrže mali milijun točaka kojima se tvrtka želi pravodobno zaštititi od neželjenih gubitaka i tužbi. No pitanje je štiti li ona i vas?

Dvaput provjerite osobne podatke

Možda zvuči očito, ali nemojte dopustiti da vam se u ugovoru obraćaju kao bezimenom “ugovorniku” ako ste zaposleni na puno radno vrije­me. Naime, stalni zaposlenici, osim pravne zaštite, imaju niz pogodnosti poput prava na bolovanje i rodiljnog dopusta, odnosno zdravstvenog osiguranja i drugih povlastica. Ukratko, riječ je o stavkama koje iziskuju vašu punu pozornost. Potpišete li ugovor kao “ugovornik”, postoji velika mogućnost da će vam se taj detalj obiti o glavu jednom kada (i ako) ga raskinete, što u ovom pandemijskom vremenu i nije rijetkost.

Foto: Unsplash+

Pažljivo potražite riječ “arbitraža”

Jednostavna potraga s pomoću kombinacije tipki CTRL + SHIFT + F mogla bi vas spasiti u slučaju parnice. Drugim riječima, ako išta pođe po zlu (npr. dogodi se diskriminacija na radnome mjestu), kompanija će zaposliti arbitra koji, iako djeluje poput suca, radi za tvrtku u kojoj ste zaposleni. Moramo li napominjati kako su šanse da će bilo kakva tužba ići u vašu korist jako male? Sasijecite problem u korijenu i prije potpisivanja ugovora raspravite ovu točku. Ako poslodavac odbija ukloniti iz ugovora nešto što vam predstavlja moguću prijetnju, ne bojte se tražiti valjane razloge. Ako ljudski resursi jednostavno ne žele pokleknuti, vrijeme je da se zapitate je li taj posao vrijedan rizika.

Isto vrijedi za sve drugo što je trajno

Iako će to nerijetko zapakirati u izraz koji ćete vjerojatno nonšalantno previdjeti, mnoge će vas tvrtke ugovorom pokušati spriječiti u kršenju zakona o zaštiti podataka, čak i nakon njegova raskida, kako bi spriječile širenje neželjenih informacija. Neupitno je da to baš i nije bezazlena točka, posebno ako imate dobar razlog zašto prekidate suradnju, ali i ako jednog dana poželite napisati knjigu o svojoj karijeri. U svakom slučaju, pobrinite se da u trenutku raskida ugovora prekinete i sve ostale obaveze prema poslodavcu.

Foto: Unsplash

Naučite nanjušiti detalje vezane uz zabranu suradnje s konkurencijom

Iako je jasno da istodobno nećete moći raditi za konkurentske tvrtke, pojedini vas ugovori u tome sprečavaju čak i godinu dana nakon njihova raskida (to se posebno odnosi na prodaju). Lukavo, ali to ne morate tolerirati. Prepoznate li nešto slično u svom ugovoru, raspravite o tome koliko je razdoblje prihvatljivo, a onda zamolite poslodavca da navede imena svih tvrtki koje smatra konkurentima.

Omogućite si zaradu “sa strane”

Živimo u ne baš idealnim vremenima, posebno kada je o financijama riječ, pa su svi dodatni prihodi itekako dobrodošli. Zato, pronađete li u svom ugovoru bilo kakvu zabranu dodatnih poslova, ustrajte u njezinu uklanjanju. Većina pravednih poslodavaca takav će zahtjev prihvatiti bez previše problema.

Foto: Unsplash

Zaštitite svoje ideje

U mnogim tvrtkama lukavo biraju riječi kojima će sastaviti ugovore, a u nekima će otići tako daleko da će pokušati preuzeti vlasništvo nad SVIME što napravite tijekom radnog odnosa, čak i onim velikim idejama koje dobijete izvan radnog vremena. Prepoznate li točku koja se odnosi na intelektualno vlasništvo, pobrinite se za to da se klauzula odnosi isključivo na ideje povezane s vašim radnim mjestom. Ako je vaš nadređeni posebno dobro raspoložen, bilo bi najbolje da i taj dio jednostavno prekrižite.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.