KAŽE HARVARD

SREĆA NA POSLU: Samo dva sastojka, a nisu novac niti posao iz snova

Nika Kovačić
26.12.2023.

Profesor s Harvarda Arthur C. Brooks i autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ kaže da je konačno otkrio formulu zadovoljstva na poslu.

Kada je pisao knjigu ‘Statusna tjeskoba’ britanski filozof Alain de Botton je iznio podatke jednog istraživanja koje govori da je najsretnije zanimanje na svijetu ono računovođe, jer osigurava dovoljno mira, reda, ali i osjećaja postignuća. Izgleda da je na istom tragu i profesor s Harvarda Arthuru C. Brooks, autor knjige ‘Umjetnost i znanost sreće’ koji je nedavno iznio mišljenje da se tajna sreće na poslu ne krije toliko u dobroj lovi pa ni tome radite li posao iz vaših snova nego u osjećaju postignuća te dobrom odnosu s ljudima.

Ne pitajte se ‘što’ nego ‘zašto’ i ‘tko’?

Prema profesoru, bit se ne krije u pitanju što radite, nego zašto to radite i tko s vama radi. A to znači da ćete prilikom odabira novog posla više morati pažnje obratiti na to nudi li vaša pozicija mogućnosti za napredovanje i da se na njoj uistinu ostvarite ili ne. “Naime, za konačno zadovoljstvo na poslu korisno je imati sljedeća dva cilja”, kaže profesor Brooks.

Zasluženi uspjeh

Što biste radije – sjedili na poslu, dobivali veliku lovu i dosađivali se ili imali umjerenu plaću i punom parom radili na projektu koji vas ispunjava jer u njemu vidite smisao. Prema Brooksu zasluženi uspjeh prvi je faktor za postizanje veće sreće na poslu jer stremljenje zasluženom uspjehu jamči osjećaj ostvarenja. Ako ste uvjereni da ste dobri u svom poslu, nastojat ćete to i ostati. Naravno da su i poslodavci užasni bitni. Ako imate dobrog šefa koji vam služi kao mentor, pruža vam jasne upute i povratne informacije – istodobno vas potiče da razvijate nove vještine, vjerojatno ćete se na poslu osjećati ugodnije.

Ljubaznost

Drugi cilj kojem biste trebali težiti je ljubaznost. Drugim riječima, kada tražite novi posao obratite pažnju na to doprinosi li vaše novo radno mjesto tome da svijet postaje bolje mjesto ili ne. Brooks naglašava da se aspekt ljubaznosti ne treba izjednačavati s dobrotvornim radom. Dakle, ne morate obavljati volonterski posao da biste bili sretni. Naprotiv, Brooks tvrdi da gotovo svaki posao može doprinijeti stvaranju pozitivnih vrijednosti, čime automatski postajete zadovoljniji, a čime dolazimo i do njegove finalne teze koja kaže – “Ako ste nesretni na poslu, vjerojatno ste nesretni i u životu.”

Fotografije: Netflix

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.