STRAH OD POSLA ZVAN ERGOFOBIJA: Zašto sve više radnika osjeća grč u želucu

Nika Kovačić
25.11.2023.

Nemir, knedla u grlu, nervoza, problemi sa spavanjem i koncentracijom koje počinjete osjećati već u nedjelju poslijepodne mogu biti simptom da ste razvili ne baš dobar odnos prema poslu

Da je ponedjeljak živo biće kladimo se da bi ovog trena otišlo u kadrovsku i prijavilo uznemiravanje na poslu, a da stvar ne ostane visjeti u zraku kao nečija subjektivna procjena podastrlo bi i niz vizualnih i verbalnih dokaza s društvenih mreža. A možda bi se za njim povela i nedjelja, posebice onaj drugi dio dana, jer ako je vjerovati citatima na društvenim mrežama sve više radnika osjeća grč u želucu već u nedjelju u pet.

No da gore opisane situacije nisu samo zabava i poza svjedoče i psihoterapeuti diljem svijeta koji se sve češće susreću s ergofobijom ili strahom od posla. A simptomi su sljedeći: nervoza, nemir, ubrzani srčani ritam, problemi s koncentracijom, želučane tegobe, poremećaji spavanja. Doduše s vikendom se malo smire, no već u nedjelju ponovo počinju bujati.

Foto: Unsplash

Od problema sa šefom do straha od prezentacija

Razlozi su brojni i vrlo različiti – od problema u komunikaciji s kolegama, straha od autoriteta, šefa iz pakla, straha od rokova, fobije od telefoniranje i totalne panike zbog javnih nastupa i prezentacija. No činjenica je da pandemija nije nimalo pomogla rješavanju ovih problema, jer mnogi su se vratili na posao s novim fobijama.

A umjesto da se ponovno priviknu na radni ritam i savladavanje izazova dočekao ih je val otpuštanja – čitaj stres da će i oni završiti na listi za odstrel ili početi raditi za dvoje ili troje. Uostalom, neprestano požurivanje, nemogući rokovi, rezanje plaća, stalna nesigurnost su rezultirali ergofobijom, a što dugoročno gledano dovodi do pregorijevanja, čestih bolovanja, napada panike i u krajnjem slučaju opasnosti da postanete radno nesposobni.

Foto: Unsplash

Izbjegavanje sastanaka i bolovanja

Što dakle na tom polju učiniti jer izbjegavanje situacija – sastanaka, klijenata, šefova nikada nije pravi lijek. Korak prvi je taj da se suočite sa strahom ne biste li razumjeli njegove uzroke. Na primjer, postavite si sljedeća pitanja – Što bi se trebalo promijeniti da bih ponovno rado išao/la na posao? I što bih trebao učiniti da postepeno povratim kontrolu i smanjim strahove?

Konfrontacija zahtijeva hrabrost. A to znači – ako strah od posla potječe od neke druge osobe, trebali biste nešto poduzeti po tom pitanju, posebice ako je vaša nelagoda povezana s isključivanjem i nepravednim postupanjem ili uznemiravanjem. Dobar pristup je stoga da prvo nekome povjerite svoje strahove kako biste dobili dodatnu podršku. Prva adresa mogu biti nadređeni ili čak odjel za ljudske resurse ili radničko vijeće.

No ako je strah ukopan negdje duboko u vama, primjerice uz određen zadatak, ni tu nema prečaca osim onoga da se hrabro suočite s izazovom. Na primjer, tko se boji prezentacija pred klijentima, može prvo nastup vježbati interno – doma. Uostalom, kada može i Kim Kardashian vježbati javne govore doma pred svojim ukućanima, ali i TV kamera, zašto ne biste mogli i vi. Bitno je biti vrlo strpljiv i slaviti i male uspjehe. Jer s vremenom na ovaj način može doista možete ojačati svoje narušeno samopouzdanje, odlaziti na posao s veseljem i prestati mrziti ponedjeljak.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.