NOVA POSLOVNA PRAVILA

TAJNE STRATEGIJE USPJEŠNIH LJUDI: Jeste li sigurni da povlačite prave poteze?

Lena Ivanović
02.02.2024.

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Svako jutro šefu nosite kavu sa sojinim mlijekom, prvi dižete ruku kad se pita tko će ostati raditi preko vikenda, a mejlove provjeravate frekvencijom treptaja… Pa ipak!? Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite prave programe? Možda naprosto slijedite neka stara pravila (ona koja su vrijedila prije sloma tržišta, a koja su danas totalno out) pa ispada da se ponašate kao netko tko uporno želi na iPad instalirati miša. Mi mislimo da je krajnje vrijeme da instalirate u vašu glavicu neka nova pravila i programe koji će ubaciti vašu karijeru u petu brzinu.

Staro pravilo: Dođite ranije, odite kasnije

Novo pravilo: Povežite se s pravim ljudima

Svaka čast ako svaki dan ostajete na poslu dulje od predviđenog, ali jeste li sigurni da vaš šef ima to vremena primijetiti? Na vašem mjestu radije bismo svaki dan 15 minuta posvetili ulažući u odnose s ljudima na ključnim pozicijama. Ne moraju to biti neki ultra-pametni razgovori. Pitajte ih kako su proveli vikend, kakvi su rezultati projekta i potrudite se da svaki tjedan odete na kratku pauzu s nekim drugim kolegom. Ok, to sad ne znači da ćete biti rekorderka u ispijanju kave, ali upamtite, u trenu kad vam zatreba nečija pomoć, vi već trebate imati izgrađeni neki odnos, a ne tek smišljati koga biste pozvali na kavu.

Staro pravilo: Recite da svemu!

Novo pravilo: Mudro birajte kad volontirate

Velika je razlika između Katice za sve i cure koji mudro bira projekt za koji će dići ruku i reći: Da, pristajem to odraditi čak i besplatno!, jer duboko u sebi sluti da će joj se to kad tad isplatiti. Evo u čemu je trik. Kad skužite da nitko od vaših kolega ne želi volontirati, dignite ruku, jer znajte da ćete biti primijećeni. Uostalom, ništa ne gubite. Ako posao privedete kraju, svi će vam pljeskati, a ako kiksate, cijenit će vaš trud jer će im biti jasno koliko je projekt bio zahtijevan, a vi ćete ući u povijesne knjige kao vrijedna osoba koja se ne boji poteškoća.

Foto: Shutterstock

Staro pravilo: Mičite se šefu s puta

Novo pravilo: Gledajte šefove uspone i padove iz bliza

Kad vidite da šef rješava gorući problem, logično je misliti da je najbolji način da skočite na luster, u nadi da ne zapne za vaše cipele pa da tako potone cijeli brod. To je vrlo lijepo od vas, no to vas neće učiniti potrebitima u sljedećoj oluji pa bi vas vrlo lako mogli šviknuti preko palube. Na vašem mjestu radije bismo se približili šefu, pozorno motrili koga hvali (i kad) te kako se ponaša u kriznim situacijama, jer će vam to puno više pomoći da shvatite koje se osobine cijene u vašem timu, kada treba upasti i stvarno ponuditi pomoć, a kada je ipak bolje skočiti na luster.

Staro pravilo: Ne šepurite se

Novo pravilo: Hvalite se na sva zvona

Znate li koji je to najsigurniji način da vaš trud prođe nazapaženo? Taj da ga uopće ne spominjete iz straha da će vas zvati paun. Dakle, što vam je činiti? Budite svoj najveći fan. Nadalje, budite precizni! A to znači da nećete hodati hodnicima i govoriti da ste super radnik samo to nitko živ ne primjećuje, već spomenite i koju brojkicu, ubacite što ste sve učinili da biste to ostvarili, pa makar to bilo i samo to da ste se ovaj mjesec dizali 15 minuta ranije da biste stigli na vrijeme na posao.

Staro pravilo: Kvalitetom do uspjeha

Novo pravilo: EQ vrijedi kao i IQ

Svaka čast vašim diplomama i testovima inteligencije, ali da biste danas napredovali na poslu, to nije dovoljno, jer osim visokog IQ-a, traži se i visoki EQ (emotivna inteligencija). Uostalom, to je jedan od razloga zašto su nas šefovi počeli zvati na team buildinge. Ne zato što vole gledati Survivor, već zato da vide kakve su vam karakterne osobine, uklapate li se u tim i kako se nosite u kriznim situacijama. Dakle, prije nego odete na razgovor za posao, istražite dobro tvrtku u kojoj želite raditi, od godišnjih brojki do etičkog kodeksa i društvene odgovornosti, jer tek kada otkrijete njihovu bit moći ćete uvjerljivo pokazati kako biste se savršeno uklopili u njihovu sredinu.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.