the liking gap

SVIĐAMO LI SE LJUDIMA VIŠE NEGO MISLIMO: I zašto je to važna stvar?

Kristina Stakor
13.08.2023.

Znanost ima lijek za vašu društvenu anksioznost: studija je pokazala da se ljudima sviđate više nego mislite!

Neka digne ruku svaka osoba koja je na odlasku s partija, dejta ili sastanka pomislila: ‘uh, zašto sam to rekla? Sad svi sigurno misle najgore o meni!’ Za sve vas koji mentalno dižete obje ruke u zrak, imamo dobre vijesti: ljudi vas ne mrze, dapače, sviđate im se više nego što mislite. Potvrdila znanost!

Što je The liking gap

Studiju provedena 2018. nedavno su popularizirali TikTokeri. Istraživanje su provodili među cimerima, novim kolegama i potpunim strancima koji bi morali započeti razgovor, nakon kojeg su znanstvenici analizirali njihove odgovore o tome koliko im se svidjela osoba s kojom su pričali i što misle koliko su se oni svidjeli drugoj osobi. Rezultat: prosječan dojam ispitanika bio je da su se svidjeli drugoj osobi manje nego što to doista jesu.

Ispitivači su taj fenomen nazvali „the liking gap“, raskorak u percepciji koliko mislimo da smo se svidjeli drugima i njihovog stvarnog mišljenja. A to je saznanje sada „požnjelo“ i veliki interes na društvenim mrežama, s preko 18.5 milijuna pregleda na TikToku.

@dellara

♬ original sound – dellara

Sami sebi neprijatelji

Različiti su faktori koji mogu utjecati na ovaj raskorak i percepciju koju imamo sami o sebi naspram tuđe. Za početak, sebi smo najčešće najgori kritičari te često od sebe imamo puno viša očekivanja nego drugi. Skloni smo analizirati svaku sitnicu koju smo izgovorili, kako mislimo da netko drugi misli da smo ga pogledali i slično.

Mogla bi nas stoga razočarati „vijest“ da drugi naprosto ne razmišljaju toliko o nama! Dok smo mi zauzeti analiziranjem svake svoje riječi i geste, oni su zauzeti istim takvim razmišljanjima o sebi samima i nemaju vremena baviti se nama.

I što sad s ovom informacijom?

Nekima će možda dobro doći ovaj podsjetnik da se opuste i naprosto uživaju u životu, druženjima i upoznavanjima novih ljudi.

A drugi će možda primijetiti: „Mene ionako baš briga što drugi misle o meni!“ Pa, blago vama, samo tako nastavite, već puno relaksiranije koračate kroz život. Opterećivati se tuđim mišljenjem ionako je još jedan zadatak za koji nemamo vremena u rasporedu, ali svojevrsno je olakšanje znati da vjerojatno nije tako loše kao što smo mislili!

Naslovni vizual: Pexels / Pavel Danilyuk

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.