Prva pomoć za dušu

UTJEHA FILOZOFIJE: Kako preživjeti zimovanje, skijanje i blagdanski bankrot?

Aleksandra Orlić
17.12.2023.

Ima li filozofija lijeka za svakodnevne boljke kao što su slomljena srca, besparica, problemi na poslu, izgubljena prtljaga i zimske avanture? Da se nas pita, ne krećite na odmor bez ‘prve pomoći za dušu’ suvremenog filozofa Alaina de Bottona.

Prije nego što odmahnete rukom i kažete: “Ma ti filozofi su pravi kupusoglavci!”, znajte da ste upravo citirali Friedrich Nietzschea. Osebujni filozof koji je iz dna duše mrzio alkohol, a obožavao mlijeko, ne samo da je davne 1888. proročanski tvrdio da će ljudi koji budu živjeli nakon 2000. godine s guštom čitati njegova ‘genijalna djela’, nego se u isto vrijeme pribojavao da će ga proglasiti svetim. Istina, potonja mu želja nije uslišana, kao ni ona da mu se knjige čitaju s izuvenim čizmama, no tješi činjenica da ga i dalje rado interpretira novi naraštaj filozofa.

Jedan od njih je i Alain de Botton koji za sebe voli reći da nije samo pop filozof već i romanopisac i esejist i flaneur. Ovaj genijalan Švicarac, s mjestom boravišta u Londonu, priznaje da je pomalo feminiziran, da mu lagodan život nije mrzak te da je u stanju popiti na litre čokoladnog mlijeka.

U pauzama putovanja Alain de Botton piše knjige, snima TV dokumentarce, vodi Školu života, a u svim tim žanrovima kojima vješto plovi izlaže sve mudrosti starijih filozofa i pisaca – Seneke, Sokrata, Epikura, Schopenhauera, Prousta. Naravno, to što Alain citira uvažene kolege iz prošlosti ne sprečava ga u tome da njihova učenja miksa poput vještog DJ-a s anegdotama iz vlastitog života. Uostalom, zašto ne, pita se Botton. “Kao što od medicine nema koristi ako ne odagna tjelesnu bol, tako je filozofija beskorisna ako ne odagna patnju uma.”

Razočarani turist

Foto: Unsplash

PROBLEM: Cijelu ste godinu sanjali o zimovanju na Maldivima ili skijanju, a kada ste došli na odredište, šok i nevjerica – slika idealne destinacije se razvodnila. Nebo nije tako plavo, snijeg nije bijel poput oblaka, od lokalnih jela vam je pozlilo, a još ste se i zakačili s partnerom. Tko vam je kriv što ste smetnuli s uma da u paketu s vašim tijelom koje svako malo treba toplu čokoladu i krevet, putuje i onaj dosadnjaković zvan um koji je i više nego sklon dosadi, tjeskobi i brigama. Zar nam nisu još i stari Grci govorili da sreća nije ni u materijalnom ni estetskom koliko u našoj glavi? A kažu i da osjećaj apsolutne sreće ne može potrajati dulje od prosječnog seksa, svega desetak minuta.

UTJEHA: “Bilo kamo! Bilo kamo! Samo što dalje od ovog svijeta”, pjevao je godinama Baudelaire, a onda se razočarao već na Mauritiusu i vratio kući prije nego što je i dospio u Indiju. Sljedeći put kada vas spopadne želja za putovanjima, postupite kao Baudelaire i skoknite na kavicu do kolodvora i aerodroma, a nije za odbaciti niti turistički obilazak susjedstva. Kažu da ublažava razočaranje i to da gledate u razglednicu ili prospekt duže od 25 minuta.

Ukoliko vam dojadi, uplatite aranžman. U suprotnom, radije birajte putovanje iz naslonjača i skoknite na MOOD putopise Erne Žganjar. Uostalom, uvijek smo tvrdili da je bolje putovati uz pomoć mašte i polako nego juriti svijetom bezglavo poput nekih poznatih pjevača koji koncerte u Cannesu otvaraju legendarnom rečenicom: ‘Dobra večer, Pariz!’

Gustave Flaubertov savjetuje – turističko odredište birajte prema svom karakteru. Egipat za kaotične, Nizozemska za skromne, Velika Britanija za lašce, Francuska za arogantne, a Sinaj za bahate šefove.

Zimska ljubavna avantura

Foto: Unsplash’

PROBLEM: Nismo sigurni da je baš Marcel Proust, povučen brkat pisac koji je posljednjih 14 godina proveo u krevetu u društvu papira, čovjek koji bi nas mogao savjetovati po pitanju ljubavnih problema, no s druge strane, ne možemo se sjetiti nikoga tko je toliko čeznuo za ženama, a koje nije ni poljubio. Zamislite dakle da ovog siječnja ugledate neko zgodno stvorenje koje čeka uspinjaču rumenih obraza, crne kose, kočopernog držanja i koje će vas pitati: ‘Je li dama za večeru?’ Što vam je činiti?

UTJEHA: Proust bi se pitao treba li uopće prihvatiti poziv na večeru, a kamoli ono što slijedi. ‘Nema dvojbe da čari neke osobe nisu toliko često uzrok ljubavi koliko odgovor: Ne, večeras nisam slobodna.’ Prema njemu samo na taj način zavodnik ima poticaj da se usredotoči na vaše draži, a odbijanje večere zapravo djeluje kao booster za vašu sreću. Nešto kao dva tjedna na Maldivima.’ Pa tko izdrži s igrama odbijanja, pričat će nam kako se proveo.

Da ne bi bilo zabune, Proust nije bio protiv seksa prije braka iz moralnih razloga, nego zato što je držao da nije pametno spavati s nekim koga želimo tek osvojiti, jer time ubijamo imaginarno posjedovanje, jedini pravi oblik posjedovanja.

Žena bez koje ne možemo i zbog koje patimo, budi u nama cijeli niz osjećaj, mnogo dubljih i vitalnijh nego što ih može probuditi genijalan čovjek, mislio je Marcel Proust.

Postblagdanski bankrot

Foto: Unsplash+

PROBLEM: Hoćete li ovo zime manje uživati ako se odlučite za skijanje na Sljemenu ili ćete ipak radije prodati auto i iznajmiti apartman na tjedan dana u Francuskoj, ne biste li i nakon povratka na posao mogli uživati u izrazu lica kolega, pitanje je koje muči sve daljnje potomke filozofa Epikura. I može li se štogod pametno naučiti od tog grčkog hedonista koji je osnovao filozofsku ustanovu za promicanje sreće u Ateni, a o kojem su se širili tračevi da su mu polaznici izbezumljeni od alkohola i seksa te da povraćaju dva puta na dan?

UTJEHA: Za početak, odglumit ćemo Epikurova PR-a i odmah opovrgnuti zlobne glasine, ma što današnji jet-set mislio da znači pojam epikurejac. Istina je da je Epikur tvrdio da je užitak početak i kraj blaženog života, no isto tako on je zagovarao daleko umjereniju filozofiju koja je govorila da je sreća skrivena u malim stvarima kao što su komadić sira i ćup maslina, igra s djetetom, uživanje na suncu.

Naravno, teško da bogatstvo ikomu može donijeti nesreću, no Epikur je smatrao da nikad nećemo biti istinski sretni ako imamo novac, a nemamo prijatelje i slobodu, te ako nismo promislili vlastiti život. ‘Prije nego što išta pojedeš ili popiješ, pozorno razmotri s kim jedeš ili piješ, a ne što jedeš ili piješ: jer samo se lav ili vuk hrane bez prijatelja.’ A to znači da bismo se i svi mi, prije nego što proglasimo bankrot, malo propitati Sokratovim metodama – Moram li doista bankrotirati da bih na odmoru bio sretan?

Je li Epikur bio preteča antiglobalizacijskog pokreta? Možda ćemo na kraju kupiti džip, no zapravo smo tražili slobodu. Možda ćemo naručiti aperitiv, no sve što smo trebali je bilo prijateljstvo. No kako kaže jedna poznata reklama – najbolje stvari su u većini slučajeva ionako besplatne.

Svakodnevne frustracije

PROBLEM: Na aerodromu su vam izgubili prtljagu, na uspinjači je red od 10 kilometara, a uz sve to još niste platili niti kaznu ZET-u pa vam prijete zatvorom, a susjedi s prvog kata namjerno preuređuju stan i proizvode takvu buku, samo da bi vam napakostili. Umjesto da se odate piću i prespavate cijelu zimu s bubnjićima u ušima, izdržite sve te svakodnevne frustraciju stoički i radije se upitajte, što bi na mom mjestu učinio Seneka, koji je čak i smrtnu presudu odradio hladan ko špricer.

UTJEHA: Za početak, zamislite da je za sve nedaće kriva neka viša sila Fortuna i da smo svi mi psići na uzicama koje vuku kolica, savjetuje Seneka. Uzica je dovoljna dugačka da nam pruži određenu slobodu, ali ne i da lutamo kamo god nam drago, bjesnimo i urlamo. Niste više mala beba koja plače zbog svake neispunjene žele. Vrijeme je da naučite da nas frustracije najviše pogađaju ako ih nismo očekivali.

Da se pita Seneku, nitko ne bi smio sjesti u auto, sići niza stube ili se oprostiti od prijatelja, a da pritom ne bude svjestan kobnih mogućnosti, po sistemu očekuj najgore, nadaj se najboljem. I zato, sljedeći put, prije nego što doživite slom živaca kada vas obavijeste da su vam zagubili prtljagu, radije ponovite Zenonove riječi: ‘Fortuna mi jednostavno zapovijeda da se manje opterećujem.’ A onda probajte zamisliti što bi vam se moglo tako strašno dogoditi? Hodat ćete gradom pet dana u istim trapericama, a možda ćete u zatvoru upoznati super ekipu? Eto, vidite da ste preživjeli.

Za strepnju je ohrabrenje najgori lijek. Stoga Seneka mudro savjetuje da budemo svjesni da će se loše stvari vjerojatno dogoditi, no dodaje da vjerojatno nikad neće biti onako strašne kako strahujemo.

Naslovna fotografija: Unsplash+, Wikipedia: animacija Canva

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.