DAN ŽENA

Hvala na cvijeću, ali ovo je prava TO-DO lista zahtjeva za ženska prava. Uključite se i vi!

Aleksandra Orlić
03.02.2023.

Pitali smo Ivanu Paradžiković, Marinellu Matejčić i Lanu Jurčević – utjecajne žene i aktivistice koje se svojim angažmanom bore za prava žena i bolje društvo – koje bi zahtjeve stavile visoko na vrh prioriteta TO-DO liste.

#EmbraceEquity – to je moto pod kojim će svijet ove srijede, 8. ožujka, obilježiti 114. Međunarodni dan žena i prisjetiti se davne 1909. godine kada su žene prvi put u povijesti podigle svoj glas u borbi za pravednije društvo i ravnopravne odnose. No ovaj hashtag nije ovdje samo kao simbol hira s društvenih mreža, nego je njegova svrha podsjetiti nas da je pred nama još mnogo posla. S obzirom na to da su nas pandemijske godine i svjetska kriza toliko unazadili po pitanju ženskih prava, o čemu svjedoče i brojni prosvjedi diljem svijeta, doslovce nam treba i hashtag, ali i prava TO-DO lista.

U povodu svečanog obilježavanja Dana žena, ali i želje za djelovanjem, redakcija portala MOOD.HR razgovarala je s utjecajnim ženama i aktivisticama koje se svojim angažmanom bore za prava žena i bolje društvo – Ivanom Paradžiković, Marinellom Matejčić, Lanom Jurčević i Ninom Mijom Čikeš te ih pitala što bi izdvojile kao bolne točke hrvatskog društva, a koje bi probleme pod hitno počele rješavati.

Ivana Paradžiković

Prvo sjećanje na Dan žena

Po duhovitoj pjesmi nastaloj između dva svjetska rata koja se pjevala po vojvođanskim kafanama, a zove se “Kupi mi majko top”.

8. ožujak ću obilježiti…

Planiram putovanje u jednu od država koja se nakon presude koja je srušila odluku Roe protiv Wadea iz 1973. vratila dva stoljeća unatrag i aktualizirala zakon iz 1864. godine. Riječ je o gotovo potpunoj zabrani pobačaja, nakon 15 tjedana trudnoće. Pravo na njega dozvoljava se samo u slučajevima kada je ugrožen život majke, ali ne u slučajevima silovanja, incesta ili zdravstvenih problema majke! Prošle sam godine bila u Jordanu, zemlji koja je tek prije šest godina promijenila zakon koji je amnestirao silovatelja ako bi se oženio svojom žrtvom; zemlji gdje bi obitelj izopćila ili čak u najdrastičnijim slučajevima sama usmrtila žrtvu jer je osramotila obitelj. Takve činjenice, spoznaja da se to događa danas, u 2023. me rastužuju i plaše.

Događaj godine koji je potaknuo na promjenu

Prošle se godine jedna žena, i to s ponosom mogu reći, moja hrabra prijateljica Mirela Čavajda morala boriti za pravo da se u bolnici Sv. Duh ženama omogući prekid trudnoće! Naime, do njezina slučaja ženama to u toj bolnici nije bilo moguće posljednjih desetak godina jer su svi liječnici imali priziv savjesti! Izborila se i za sve druge žene koje će se naći u situaciji poput njezine, da znaju kako, ako im Hrvatska država ne može omogućiti zahvat na koji po zakonu imaju pravo, da im tada mora podmiriti inozemne troškove. Javljale su mi se mnoge žene koje su otišle u Sloveniju, u tišini, poput kriminalki, obitelji koje su dizale kredite da bi u drugoj državi napravile ono što po zakonu u Hrvatskoj imaju pravo!

Bolne točke hrvatskog društva

Manjak dijaloga. Javni prostor je zagađen vrijeđanjem, govorom mržnje. Ide se iz krajnosti u krajnost. Svi viču, a rijetko tko želi slušati. Sjećate li se da se netko ispričao nakon što se ispostavilo da nije bio u pravu? Ja ne.

Žena kojoj se divim

Ne mogu izdvojiti jednu. Mnogo ih je. Svaki me dan neka oduševi. Ona koja je odlučila ustati i izboriti se protiv ideologije u zdravstvenom sustavu. Ona koja se usprotivila moćnom pojedincu i bori se već godinama u tišini sama na sudovima. Ona koja riskira zdravlje i sigurnost pomažući izbjeglicama po kolodvorima. Ona koja je pokazala zube zlostavljaču. Toliko je predivnih, požrtvovnih, hrabrih među nama.

Poruka solidarnosti

Svakoj koja me impresionira, bilo djelom, nastupom, intervjuom ili samom pojavom na cesti, kad god sam u situaciji kažem koliko su predivne. Čak i ako ih ne poznajem. Zaustavim nepoznatu ženu samo da joj kažem koliko je lijepa. Pošaljem poruku kolegici, koju također ne poznajem, u kojoj joj poručim koliko je neviđeno talentirana. Upravo se pripremam jednoj, koju također ne poznajem, poslati mail jer sam pročitala njezin inspirativan intervju. Kritike je toliko, a pohvale teško cijedimo kroz zube. To moramo mijenjati.

Prva stavka na TO-DO listi za ženska prava 2023.

Sloboda i potpora koju dajemo jedna drugoj. Nedavno sam upala u žestoku raspravu s prijateljicama. Tema je bila djevojka koja je već zašla u tridesete a nije imala spolne odnose. Ona je predmet rasprava. U tradicionalnim društvima nije normalno ako si imala spolne odnose prije braka, a u zapadnim društvima nije normalno ako nisi imala spolne odnose do tih godina! Religija i društvo su oduvijek bili iznad ženina prava da sama odlučuje o svome tijelu. To trebamo osvijestiti – da smo mi, ako sudimo, isti poput onih što zabranjuju.

Lana Jurčević

Ženski klub

Dan žena možda ne pamtim toliko unazad koliko me svaki novi veseli jer svake godine pripremim nešto na društvenim mrežama ili platformama svog brenda La PIEL kako bih razveselila žene. Ova će godina u mom slučaju biti svakako posvećena ženama, pogotovo kroz glazbu. No ovim putem bih željela čestitati Mariji Jurić Zagorki 150. rođendan, jer dobro je podsjetiti se tko je bila naša prva hrvatska novinarka koja je davne 1925. prva došla na ideju objaviti magazin namijenjen ženama Ženski list te oformiti neku vrstu prvog ženskog kluba.

Što možemo naučiti od Miley Cyrus

Mislim da je biti žena toliko prekrasno i toliko teško u isto vrijeme, ali svi znamo da mi možemo toliko toga i da smo “višeslojne”. Taj dan bismo trebale slaviti same sa sobom te osvijestiti da bismo i tijekom godine morale živjeti svoja ženska prava – biti samostalne, hrabre, neovisne, glasne, a ponekad izaći i iz sigurne zone. Lijepo je dobiti cvijeće od svog partnera, ali moram vam reći da je itekako dobar osjećaj i kad radimo nešto za sebe… Kako bi rekla Miley Cyrus: “I can buy myself flowers…” Nisam dugo, mogla bih opet. Meni je to super osjećaj.

Događaj koji je obilježio godinu

Iako su nas protekle godine doslovce unazadile kad je riječ o brojnim ženskim pitanjima, izdvojila bih solidarnost koju su žene diljem svijeta pokazale s Irankama koje su prosvjedovale protiv strogih propisa odijevanja. Rezanje kose žena, bilo na javnim prosvjedima ili društvenim mrežama, postalo je vrlo glasan i jasan krik da se želimo boriti za svoja prava, autonomiju i ljudsko dostojanstvo.

Podatak koji me šokirao

Moram priznati da me šokirao podatak da čak 33 posto Hrvatica štedi za osnovne potrepštine, a njih 10% si ne može priuštiti adekvatne higijenske proizvode. Zato su nam akcije koje se bore protiv menstrualnog siromaštva, osjećaja posramljivanja koji se veže uz žensku intimu te body positivity pokreta itekako važne. Svoju ulogu u ovoj borbi vidim na dva načina – da sve više pričam o temama o kojima se ne govori toliko, bilo da je riječ o izgledu, mentalnom zdravlju ili ženskoj solidarnosti, te da ih sve više ističem kroz svoj rad i svoje profile na društvenim mrežama. 

Heroine kojima se divim

Zapravo sve žene koje su se uspjele ostvariti na raznim poljima ako su imale neke želje i ambicije a da nisu zanemarile sebe. A uz sve to su uspjele biti i divne majke. Jednom riječju – sve one heroine koje su uskladile ono što je vrlo teško uskladiti, a pritom su hrabro odbacile onu zastarjelu floskulu da je žena ženi vuk.

Zagrljaj i ruka ohrabrenja

Zapravo otkad je osnovan La PIEL, shvatila sam da su se otvorila neka nova vrata, novi krugovi, novi ljudi. Gostujem u potpuno različitim emisijama, sudjelujem na konferencijama i događajima gdje imam priliku ispričati svoju priču, ali s ciljem motivacije i ohrabrenja, bilo da je riječ o mladim ljudima na početku svog životnog puta ili onima u srednjim godinama. Osobno smatram da nikad nije kasno i da svakome od nas, ma koliko neustrašivi bili, ponekad treba malo dodatnog ohrabrenja okoline.

Prva stavka na to-do listi…

S obzirom na to da sam itekako osjetila posljedice koronapandemije, a i sve teže svjetske krize, svaki sam dan suočena s problemima s kojima se suočava sve veći broj žena – nejednake plaće, nehumani uvjeti rada, otpuštanja, ageizam prilikom zapošljavanja, seksizam, preopterećenost kućanskim poslovima… Stoga bih na početak svoje to-do liste svakako stavila stavku: ukinuti Gender Pay Gap. Konkretnije – zauvijek treba izbrisati razliku u plaćama između muškaraca i žena, a koja prema posljednjem istraživanju u Hrvatskoj iznosi čak 23%. Jer, kao što je rekla i Emma Watson: “Ako si za jednakost, onda si, sorry što ti to moram reći – feminist.”

Marinella Matejčić

Razlika između Dana žena i Majčinog dana

Zapravo predugo nisam znala razliku između Dana žena i Majčinog dana zbog odrastanja u patrijarhatu, gdje je žena smještena u poziciju majke i skrbiteljice, ne zasebnog entiteta. No isto tako, tome je pridonijela i činjenica da sam odrasla okružena doista specifičnim ženama. Predugo nisam imala nikakav uvid u sistemsko nasilje i povijesno nasljeđe “osmog marta”. Jednostavno, kad odrastate u malom mjestu i živite taj svoj život u balonu, imate veliku slijepu točku i ne vidite apsolutno ništa od šire slike.

Noćni marš u Rijeci

Dan žena ove godine planiram obilježiti izuzetno radno, što je uvijek dobro jer se događaju genijalne stvari i jedva čekam da se sve rasplete i otvori. Možda na Noćnom maršu u Rijeci, možda u Zagrebu, još ništa nije sigurno.

Žena hrabrost

Prošle godine je hrabrost Mirele Čavajda apsolutno obilježila godinu i ukazala na sustavno nasilje nad ženama unutar sustava zdravstvene zaštite, ali i sposobnost civilnog sektora da se aktivira u kriznim situacijama. Problema je doista puno – gdjegod zagrebemo zakačimo androcentričnost i posljedično nejednaku poziciju žena u društvu, zdravstvu, poslovnom sektoru…

Što bih hitno promijenila

U mom fokusu interesa su reproduktivna prava jer je ta diskrepancija između tereta demografske obnove nimalo suptilno stavljena isključivo na leđa žena, dok u isto vrijeme specifičnosti biološke reprodukcije ne da nisu adresirane, nego se nimalo stidljivo vrši nasilje nad ženama u domeni ginekološke zaštite kroz potpuno neprihvatljiva ponašanja određenih liječnika i liječnica do izostanka ginekološke skrbi za tisuće žena. Isto tako, do rodne ravnopravnosti neće doći kroz adresiranje posljedica, nego radeći na uzroku – a uzrok adresiramo kroz edukaciju. Stoga je hitno i nužno uvesti cjelovitu seksualnu edukaciju i građanski odgoj kako bi mlade osobe mogle graditi to društvo ravnopravnosti kojem težimo. Niz je problema i izvan reproduktivne pravde: što je s rodno uvjetovanim nasiljem i sramotno niskim kaznama, što je s radnim pravima, gdje je pitanje nasljeđivanja i vlasništva nad nekretninama… Lista je podugačka.

Žena kojoj se divim

Audre Lorde kao klasična inspiracija, ali i Loretta Ross koju sam jednom prilikom čak i upoznala. Naravno da i u Hrvatskoj postoji niz žena kojima se divim, okružena sam njima. Moje prijateljice i kolegice – ali bez imena da ne bi bilo uvrijeđenih.

Moj doprinos emancipaciji žena…

Nije feminizam jedna žena. 🙂

Za što se još moramo izboriti?

Za sustavnu i smislenu implementaciju Istanbulske konvencije i uvođenje cjelovite seksualne edukacije u škole. Promjena će se dogoditi kroz pritisak i zagovaranje i put je dug, ali svi možemo i moramo biti dio promjene. Na primjer, kroz donaciju Fondu za žene. Više o Fondu za žene i programskim stupovima možete saznati na web stranici Zaklade Solidarna, gdje možete i donirati.

Nina Mia Čikeš

Foto: Sara Pukanić

Dan žena, svaki dan


Kako sam odrasla u poprilično snažnom matrijarhatu, Dan žena bio je obilježavan svaki dan, a nerijetko bi dani bili obilježeni učestalim poklanjanjem cvijeća bakama i mamama. Bez obzira na 8. ožujak.


Borba bez stajanja


Posljednjih godina odlazim na Noćni marš koji se organizira i ove godine od 18 sati u Zagrebu. Ali koliko znam i u Puli i Rijeci. Planiram i danas biti tamo. Smatram da je borba za prava žena kontinuirana, borba bez stajanja. Jer svaki put kad mislimo da smo se za nešto izborili, ubrzo nas rastrijezni surova realnost gdje je učestalo dokazivanje, nažalost, prijeko potrebno. Ali i iznimno iscrpljujuće.


Pomoć unesrećenima ratom u Ukrajini


Moja borba prošle godine bila je fokusirana na pomoć unesrećenima ratom u Ukrajini, ali prvenstveno se to odnosilo na pomoć majkama i djeci, kojih je najviše izbjeglo iz ratom zahvaćene zemlje. Znamo svi što znači rat i koje strahote se događaju pod tim pojmom i iz potpuno pogrešnih postulata. Iz tog aspekta poznajem mnogo pojedinaca i udruga koji su pomogli ženama i djeci da prebrode izbjeglištvo, nađu posao i, na kraju, barem nekakvu utjehu. Izdvojila bih sve one koji su bezuvjetno dali svoje vrijeme i ljubav kako bi pomogli tim ženama.


Iskrivljena percepcija o pojmu majčinstva


Nažalost, smatram da naše društvo ima iskrivljenu percepciju o pojmu majčinstva, odnosno da je društveno opće prihvatljivo kako nam je svima stalo do roditeljstva, obiteljske sigurnosti, dizanje majke na pijedestal. Podcrtani hashtagovi #ženamajkakraljica, dok se s druge strane apsolutno zanemaruje odricanje žena i njezin neplaćeni rad u kućanstvu, inzistira se na nerealnoj uspješnosti na svim poljima, nerijetko osuđuje ako nisi i lijepa i pametna i uspješna, a dodatno se osuđuje ako to i jesi. Kroz razne diskurse bi trebalo senzibilizirati javnost o tim problemima, ali shvatiti da ne postoji realna mogućnost u bilo kakvom paralelnom svemiru, tako ni u ovom, da će se sva mišljenja zadovoljiti. I tu treba ostati jak i fokusiran u svom naumu.


Žene koje me inspiriraju


Mnogo je heroina tijekom povijesti kojima se divim i možda bi bilo najlakše izvući nekoliko već poznatih imena poput Marie Curie do Ursule von der Leyen. Ali svakodnevna realnost je nešto na što bih se osvrnula. Mnogo je žena koje su zaokupile moju pažnju tijekom života, mnogo je onih i koje su me inspirirale da budem bolja, ali i onih koje i nisu bile dobronamjerne u svom položaju prema meni, učestalo bez razloga. Mislim da se svima njima divim na nekom osobnom nivou jer su me na razini osobnog iskustva dovele do onog što sam danas i do toga da ću uvijek i zauvijek biti pristalica i najveći fan žena koje su me time obogatile. Pogotovo one koje to čine svakodnevno.


Svakodnevno ohrabrivanje


Pokušavam svoj doprinos svesti na svakodnevno ohrabrivanje žena koje me okružuju. U nadi da će jednog dana taj doprinos biti i veći od ovoga što trenutačno imam mogućnosti ponuditi.

Moja TO-DO lista za ženska prava

Žene su, nažalost, u praksi u Republici Hrvatskoj i dalje žrtve verbalnog i fizičkog nasilja. Primaju niže plaće. Primaju niže mirovine. A dodatno, što me posebno izbacuje iz takta, kontinuirano se dovode u pitanje njihova reproduktivna prava! To je samo dio na koji bih skrenula pažnju da ta borba još traje i možda sada baš treba još jaču i veću mobilizaciju kako bi se postigli naši ciljevi.

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.