5 TIPOVA BRAKA: Bazira li se vaša veza na ljubavi, radu, avanturi, ritualima ili zajedništvu, pitanje je sad!

Tamara Radan
25.08.2023.

Ne znamo je li doktor psihologije Thomas Henricks gledao sjajnu seriju ‘Prizori iz bračnog života’, jer već nakon prve epizode je vrlo jasno kako je čak i ona najveća ljubav tako krhka te da rijetke mogu odoljeti izazovu da se ne mijenjaju s protokom vremena. Pogotovo kada se u igru uključe problemi na poslu, drugi zgodni ljudi, vrijeme i umor. No gledano iz zraka, neke veze su ipak malo drugačije od drugih, pa makar bile i prilično sretne. A ovo je pet glavnih tipova veza i temelji na kojima trenutno stoje, kaže Thomas Henricks.

Ljubav iznad svega ili američki stil braka

‘Hoćeš li mi reći kada me više ne budeš volio’ – rečenica je koju često čujemo u američkim filmovima. No, ako ćemo biti iskreni – puno češći je slučaj da glavni junaci odgovor na ovo pitanje saznaju slučajno, nabasaju na izdajničke tragove u stanu, na društvenim mrežama ili dok špijuniraju partnerov mobitel. No poanta je u tome da ako nema ljubavi, a svi znamo kako je nestalna i nepredvidljiva, sve drugo pada u vodu pa tako i brak. A o čemu svjedoče i podaci da 40% američkih brakova završava razvodom.

Foto: Unsplash

No s druge strane, hej! Što se radi, kako bi rekao Ilan Kabiljo u pjesmi – ‘Kad nema ljubavi’? Vrlo jednostavno! Nađe se drugi partner, jer i statistike govore da se 80% razvedenih opet oženi ne bi li ponovo mogli biti i u braku, ali i u ljubavi. Ma dajte nam isti žanr, samo drugi film!

Brak koji se bazira na poslu

Tko kaže da je brak iz interesa i ekonomske računice zauvijek otišao i ostavio mjesta samo ludim, romantičnim ljubavima te da partneri na svoju vezu ne gledaju kao na neku vrstu projekta? Znate o čemu pišemo, radi se od jutra do mraka ne bi li se djeca izvela na pravi put, odvela na sve školske aktivnosti, uplaćuje se prava štednja, dogovaraju unosni poslovi, i to u gradovima gdje će djeca jednog dana moći upisati najbolje škole.

Foto: Unsplash

Težak je to, ali i toliko predivan posao pa nije čudo što supružnici često sjede na trijemu i uživaju u rijetkim trenucima odmora, a smiješak im ne silazi s lica, kada se samo sjete što su sve sagradili svojim rukama. Kapa dolje. No, pripazite na opasnost koja se krije iza žbunja, a zove se – Što kada djeca jednog dana odu od kuće, a vi odete u penziju, kaže Henricks.

Talijanski brak koji voli rituale  

Nećemo ulaziti u to je li se prvi poljubac dogodio na ulici ili tajno, no od trenutka kada iziđete iz crkve ili vijećnice, a gomila prijatelja na vas baci rižu, znajte da ste upravo potpisali i onaj nevidljivi ugovor te da ćete morati igrati ulogu koja vam je namijenjena. Znate već kako ide u dobro uređenim i veselim obiteljima koje se iznad svega vole družiti – zna se tko je mama, baka, šogorica, teta, tko gdje sjedi, što se od koga očekuje.

Foto: Unsplash

I neka vam ne padne na pamet preskakati obiteljske obveze i zabiti se u svoju malu sobu i čitati romane Elene Ferrante, koja tako slikovito opisuju ženske uloge u talijanskom društvu. Sve je toliko kodirano i komplicirano kao u najzahtjevnijim igricama. Pa čak i ako se odnosi između vas naruše, vi i dalje igrate ulogu koja godinama određuje vaš identitet, kao i društveni status. Stoga nije rijetkost da brojni supružnici moraju naći snage da odole zovu slobode i nesputane avanture, kaže Thomas Henricks.

Brak zvan igra i avantura

I evo nas do četvrtog tipa braka, i to baš onoga o kojem su iz noći u noć sanjali svi oni koji su se zatekli u talijanskom tipu braka. Znate već te parove koji putuju po svijetu (ili barem od lokalnog kluba do birca pa doma preko lunaparka), a usput sve to revno bilježe na društvenim mrežama jer treba followerima pokazati kako se živi sto na sat. No, čak i u najuzbudljivijoj vezi u kojoj partneri žive svaki dan kao da je posljednji dan, dođe ipak do svojevrsnog umora.

Foto: Unsplash

Jer koliko puta čovjek može posjetiti Ibizu, Bali, Grčku, kušati ayahuascu i potpisati ugovor da se slažete s tim da će vam ovo možda biti zadnji dan života prije nego skočite bunge jumpingom? Ok, možda smo malo ljubomorni na ovaj uzbudljivi tip veze pa podsvjesno ne želimo i da potraje. Stoga ćemo citirati Naomi Watts, koja u filmu ‘Sve što vole mladi’ uz Bena Stillera glumi par u četrdesetima koji se ponaša kao da su tek ušli u dvadesete: ‘Ma glavno da mi imamo sve slobode ovoga svijeta na raspolaganju. A to što ih možda ne koristimo baš svaki dan, nije vaš problem’

Brak koji se bazira na zajedništvu

Svi smo bili u zoološkom vrtu i vidjeli kako ljupko izgledaju Fisherove dražesne papige. Ma koliko malo stablo bilo, one će sigurno naći dovoljno prostora da se odmaknu od drugog para te priljube uz krilca svog partnera. E, tako je nekako i u ovoj vrsti braka, jer on doslovce kao da je ispao iz Lennonovih pjesama o dvije polovice koje se pretvaraju u jedno. Pa nije li to slično brakovima koji se baziraju na ljubavi u avanturi?

Foto: Unsplash

Istina, s tim da postoje i neke razlike, jer partnerima koji se nalaze u ovom tipu braku najvažnije je to da su naprosto zajedno – bilo to zajedničko gledanje filmova, priprema ručka, pa čak i argumentirane rasprave koje će ih još jače povezati, a to znači da nisu snažno fokusirati samo na tjelesne dokaze ljubavi, seksa i non stop akciju. Drugim riječima, to je onaj feeling kada naprosto sjedite jedno pored drugoga, gledate u Sunce, bez želje za okidanjem selfieja, nego ste naprosto zajedno. Okej, čak i Fisherovim papigama u nekom trenutku vjerojatno dosadi biti non-stop u paru te je posve logično da će i vaša veza tijekom vremena odletjeti prema nekom drugom stilu ljubavi.

Naslovna fotografija: Prizori iz bračnog života, HBO

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.