Rangirane od najlošijih prema boljima

ČEKAJ, JE LI TI TO PREKIDAŠ SA MNOM: 7 glavnih strategija prekida

Nika Kovačić
13.10.2023.

Priznajte, tko nije barem nekoliko puta čuo ili izgovorio ovu užasnu rečenicu. Uostalom, sama činjenica da morate osobu s kojom ste u vezi takvo što pitati govori da je mnoga toga u magli i sklono interpretacijama te da osoba preko puta vas očito nema hrabrosti reći ono što doista i misli. Srećom, doktorica psihologije Theresa E. DiDonato ne samo da je proučila 7 najčešćih metoda prekida nego ih je i rangirala od najlošijih prema boljima.

Ghosting

Nedavno istraživanje koje je provedeno u Njemačkoj tvrdi da žene imaju puno bolju intuiciju od muškaraca te da jednostavno mogu namirisati prekid. No, što je s ghostingom, jer ona stara rečenica ‘otišao je po cigarete i nikada se više nije vratio’ je dobila tisuću lica. Iako se češće događa u kraćim vezama, to nipošto ne znači da djelovanje ghostinga ne traje puno duže od veze budući da ostavlja previše upitnika nad glavom.

Fizzling

Pisali smo već o ovome fenomenu da vas netko ostavlja na način da postepeno nestaje. Nešto kao što se glasa naglo otvorena limenka – zzzz… No i dalje ne znamo zašto za prekid bira upravo ovaj zbunjujući način. Tko zna, možda negdje duboko u sebi misli da ispod 9. kruga pakla postoji i onaj 10. pa reda tadi tu i tamo lajka vaše postove, storyje, čestita vam rođendan, imendan. Sve u nadi da ćete u međuvremenu naći nekog boljeg, a on ili ona će biti oslobođeni svoje glavne noćne more zvane i 10. krug pakla. No, ako je netko probudi i usred noći s pitanjem – Jesmo li mi to prekinuli, naravno da on/ona nema pojma o čemu pričate.

Foto: Unsplash+

Prekid putem poruke

U doba dok se snimala prva sezona ‘Seksa i grada’, ova vrsta prekida je bila rangirana kao daleko najgora. Uostalom, to čak nije bilo niti pismo nego post-it blokić. Iako će možda inicijatori ove vrste prekida misliti da su stvar izveli elegantno te da drugu stranu ipak nisu ostavili u stanju nesigurnosti, psiholozi govore da je razina ljutnje i bijesa podjednako visoka kao kada je riječ o ghostanju. Jer što veći kukavičluk na strani inicijatora, to je veći stupanj bijesa i tuge s druge strane.

Klasična manipulacija

Umjesto da inicirate prekid, zašto ne biste naprosto postali nemogući i samo čekali kada će partner prekinuti s vama? Znate već te taktike – postajete cendravi, zahtjevni, svadljivi, a možda čak i namjerno ostavljate tragove nevjere po svuda po stanu, želeći da vas otkriju. A kada se stvari zakompliciraju, možda čak i predložite kratku pauzu, znajući u sebi jako dobro da je finalna. Mr. Ripley, može samo gledati i učiti od vas!

Problem je u meni!

“Dragi, nije problem u tebi – jer ti si tako predivan, predan, topao, talentiran, duhovit, ali ja sam…” Vjerojatno ste čuli za ovu taktiku. Možda ste je i sami primijenili, no vjerojatno niste smislili pravi odgovor na to protupitanje. Jer, kvragu, ako je netko tako divan, zašto onda prekidate? Ovaj način prekida biraju osjetljivi i anksiozni tipovi koji ne žele povrijediti osobu koju vole te koji vole uvijek imati otvorena vrata za povratak. A mi ćemo nadodati, i ona vrata za peti krug pakla. Peti krug, jasno, samo zato jer smo užasno dobre volje.

Foto: Unsplash’

Moramo razgovarati

Kada god bi se poveo razgovor o prekidima jedna moja frendica je uvijek imala istu ideju, koju je pročitala u nekom od starih magazina. A ona kaže da svi mi živimo u debeloj magli i da zapravo nemamo blage veze zašto je netko s nama prekinuo, jer uvijek nam upakiraju neku laž i da bi u nekoj fazi života trebali nazvati sve svoje bivše i pitati ih otvoreno za razloge za otkant. No, neki od hrabrijih, kao da su čuli za tu teoriju ili strahuju od naknadnih poziva pa će radije prilikom prekida sve reći ravno u facu. Istina, grozno je čuti, ali možda je utješno znati i to što psiholozi ovaj način prekida smatraju suosjećajnom strategijom koja sa sobom donose povoljne rezultate. Okej, možda nećete jednog dana ponovo biti frendovi, ali barem nećete prelaziti na drugu stranu ceste kada se jednom sretnete.

Foto: Unsplash+

Sinkronizirani prekid

“Idealan prekid je nešto kao kada ti padne flaster s koljena dok si u moru”, rečenica je koja je toliko blesava da sam znala čim sam je čula da je se više nikada neću moći otarasiti. Tako je moja frendica nakon pet koktela na ženskom druženju opisala idealan prekid. I doista, godinama nisam znala što ću s tom slikom i zar je moguće da se dvije strane u isto vrijeme odljube te u isto vrijeme požele udaljiti?

A jednom kada vam flaster spadne s koljena, osjetite ooogromno olakšanje. Čitaj – ne brinete se hoće li drugi flaster dobiti slom živaca, zvati vas očajan u tri ujutro i psovati sve po spisku. Vi plivate dalje, flaster roni prema svojoj budućnosti, sve dok se ne zaljubi u meduzu. A nakon iskrenog razgovora s puno uvažavanja, obje strane su živjele razdvojene dugo i sretno, bez gorčine u ustima. A kada bi se sreli, lijepo bi se pozdravili, popričali i možda sjeli na kavu ili sok. Kraj.

Duboke isprike gospođi DiDonato jer smo njene teorije predstavili u freestyleu zvanom magični realizam s ulice. No trebali smo sve te bolne stvarii spustiti malo na zemlju da nas ne bi lupio PTSP od prekida.:)

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.