Kako je izmjeriti?

A KOLIKI JE VAŠ KVOCIJENT INTIMNE INTELIGENCIJE: Sorry, ali pitanja kompatibilnosti i seksepila ovoga puta nisu na popisu

Lena Ivanović
13.08.2023.

Ma možemo mi biti emotivno i mentalno inteligentni koliko želimo, no što kada smo prema partneru otvoreni kao egipatska Sfinga. Američki liječnik Robert N. Johansen predstavio je 5 kriterija na osnovu kojeg se gleda koliko smo intimno inteligentni

Kada sam prije deset godina bila ludo zaljubljena u prvog dečka, sjećam se da mi je često govorio da sam užasno emotivno inteligentna. Naravno da sam to shvatila kao najveći kompliment. No danas, nekoliko veza kasnije i s tragovima na srcu, moram se zapitati je li to bio samo trik – da mi da do znanja da mu se baš sviđa kada ne radim neke velike drame oko stvari zbog kojim sam trebala poludjeti i ostaviti ga.

No, već drugi dečko, s kojim sam ubrzo započela vezu, mi je baš zbog toga što sam svako malo izražavala svoje nezadovoljstvo – od načina kako pere čaše do tona kako se razgovara s mamom, volio govoriti da sam užasno težak karakter i da vjerojatno nakon njega nikada neću naći novog dečka…

Ok, imate visok IQ, ali znate li se otvoriti?

Ne, ovo nije članak u kojem ću nanizati sve bivše dečke i proročke rečenice po kojima ću ih pamtiti nego uvod u IQ ili intimnu inteligenciju. Naravno da sam ovu najnoviju inteligenciju, a koju je patentirao američki liječnik Robert N. Johansen i koja je objavljena na portalu psychology.com proslavila kao da će konačno netko dati prave odgovore na sva moja pitanja. Uostalom, bilo je i vrijeme da predahnemo malo od umjetne inteligencije.

Da stvar odmah u startu bude jasna – to što ste vi možda emotivno inteligentni ne znači da ste sposobni i fizički se otvoriti partneru i uspostaviti bliskost. No čak i da posjedujete ove dvije stavke – emotivnu inteligenciju i sposobnost da uspostavite fizičku bliskost, da biste imali visok IQ potrebna je i neka vrsta mentalne inteligencije. U prijevodu – da prije nego što se otvorite partneru jako dobro upoznate i sami sebe. Ok, zakomplicirali smo, no tko je rekao da će biti lako, jer prema doktoru Johansenu bitna su sva tri aspekta – mentalna i emocionalna inteligencija, ali i fizička bliskost. Ili još kraće teorija i praksa.

Foto: Unsplash

No, da ne bismo brzali sa zaključcima, evo što sve čini intimnu inteligenciju

1. Samospoznaja: Ako želite odrediti svoj intimni IQ, prvo se trebate zapitati koliko dobro poznajete sebe, kakva vrsta naklonosti vam je potrebna, što za vas znači povjerenje u partnerstvu? Jek tek kada poznajete vlastite potrebe i osjećaje, znate i tko ste svom partneru.

2. Priznajte vlastite potrebe: Samo oni koji priznaju svoje potrebe u vezi mogu se doista i zauzeti za njih.

3. Zauzmite se za vlastite potrebe: Nakon što vam je postalo jasno što trebate u vezi, trebali biste to i ostvariti. Važno je uvijek biti otvoren i ne postavljati partneru prestroge zahtjeve. No to nipošto ne znači da nećete znati povući crtu te jasno i glasno dati do znanja što vam je potrebno da biste bili istinski ispunjeni jer samo tako možete pronaći kompromisna rješenja.

4. Preuzimanje rizika: Ovdje se postavlja pitanje koliko riskirate kada svom partneru priznate svoje najveće tajne i potrebe. No dublji odnos možete ostvariti samo ako se doista otvorite. Osim toga, prema doktoru Robertu N. Johansonu, samorazotkrivanje je toliko moćno jer sam čin automatski izaziva veću otvorenost i s druge strane, čime zapravo postajete bliži.

5. Prijateljstvo sa strahom: Znate li što je najveći neprijatelj intime prema doktoru Robertu N. Johansonu? Odgovor glasi – strah od intime. I da, prevladati ovaj strah nikada nije lako. Međutim, uvijek biste trebali biti što otvoreniji prema svom emocionalnom svijetu. A dobra vijest je ta se intimna inteligencija itekako može poboljšati i to samo ako redovito vježbate i volite se, ma kakve vam etikete lijepili bivši.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.