beach please

DAJTE NAM JOŠ KOJI PRODUŽENI VIKEND: Boravak na moru nužan je za mentalno zdravlje

Kristina Stakor
20.08.2023.

I vama očajnički treba „vitamin Sea“? Ništa čudno, jer sve je bolje na moru – pa tako i naše mentalno zdravlje, pokazuju studije!

Lijek za sve je slana voda: suze, znoj i more, rekla je svojevremeno Karen Blixen, a mnogi se filozofi i pjesnici u tome slažu – more liječi. No postoje i znanstveni dokazi da more vida rane, posebice one duševne. Nedavna studija provedena na 26,000 Britanaca pokazala je da je manja vjerojatnost da će ljudi koji žive na kilometar od mora patiti od depresije i tjeskobe od onih koji žive dalje.

Surf terapija

Stručnjaci ističu i benefite aktivnosti kao što su jedrenje, surfanje i plivanje. Uranjanjem u vodu uranjamo u kognitivno stanje kojim se povezujemo sa silama prirode – kretanjem vode, vjetrom.

To pokazuje i tzv. terapija surfanjem, koja pomaže u liječenju mentalnih problema kao što je primjerice PTSP, depresija, tjeskoba ili ovisnosti. To je holistički pristup koji promovira mentalni i duhovni boljitak, pomaže opuštanju i fokusiranju.

Big blue

No nisu samo vodeni sportovi ti koji liječe dušu. Sam boravak na moru, neovisno o godišnjem dobu, pomaže oporavku uma i tijela. Plavetnilo vode ima efekt psihološke obnove, popravlja raspoloženje, uklanja stres – čak više negoli u tome pomaže boravak u zelenilu.

Promatranje velikog plavetnila pomaže nam da stvari stavimo u perspektivu, osvještavanjem cikličkih promjena u okolišu poput plime i oseke, a da kažemo to poetski, valovi pomalo „ispiru“ naše probleme.

Manje zagađenje zraka, boravak na suncu i upijanje vitamina D te fizička aktivnost poput najjednostavnije šetnje uz more pozitivno utječu na cijeli organizam, a usto nam omogućuju da se povežemo s prirodom.

Stručnjaci kažu da je samo 20 minuta dnevno šetnje uz plažu dovoljno da nam popravi raspoloženje. Mi kažemo  – koliko bi se tek bolje osjećali nakon trodnevnog boravka uz more… Dajte nam još koji produženi vikend!

Naslovni vizual: Pexels / Inchs

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Iskreno, ne znam, ali...

Samo se vi opustite jer znate kako se kaže – baš ništa nije pod kontrolom. Da, ovo se odnosi i na svemoguće šefove

Burnout od skrolanja

Kako je filozofija ‘manje je više’ u međuvremenu osvojila i medijski svijet te kako provoditi novu intelektualnu higijenu zvanu i svjesno čitanje?

bff ili?

Prijatelji s kojima možemo dijeliti dobro i loše pravo su bogatstvo s kakvim se ne može svatko pohvaliti. Pa ipak, neka od najdugovječnijih prijateljstava nisu uvijek izvori najveće sreće već mogu biti toksični, suovisni odnosi. Kako ih prepoznati?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.