4D Maldivi kao lijek

BUDUĆNOST PSIHOTERAPIJE: Krije li se možda baš na našem kauču, s VR naočalama?

Nika Kovačić
23.04.2023.

Ma sve bi bilo lakše kada biste ovog trena mogli zapaliti na neku egzotičnu plažu i zaboraviti na sve svoje probleme. No, hoće li bijeg od stvarnosti uz pomoć suvremene tehnologije doista riješiti sve naše probleme?

Zamislite samo da si nakon svake stresne situacije ili za vrijeme pauze na poslu možete priuštiti šetnju plažama Balija, posjet kakvom pariškom muzeju ili istraživanje ulica New Yorka. Na našu veliku žalost, stroj za teleportaciju još uvijek nije izmišljen, iako je tisuću puta izmaštan, ali je zato sve ovo iz uvoda i još puno toga više itekako moguće uz sva čuda koja sa sobom donosi metaverzum. Ovakvo iskustvo poznato je kao senzorna stvarnost, a što je izraz koji je skovala tehnološka tvrtka Sensiks koja je samo jedna od onih koje gotovo sve što možemo zamisliti čini mogućim kroz višeosjetilno iskustvo proširene stvarnosti.

Izvolite, kapsula je spremna!

Ta je ista tvrtka u siječnju ove godine u partnerstvu s U.WELL-om lansirala prvo senzorno wellness pod iskustvo u Južnoj Africi na V&A Waterfrontu u Cape Townu gdje su kapsule u kojima se događa magija opremljene višestrukim senzorskim ulazima koji simuliraju svjetlo, zvuk, miris i temperaturu dok su integrirani s vizualnim iskustvom. Korisnicima se tamo nudi izbor od oko 2.000 terapeutskih multisenzornih iskustava virtualne stvarnosti, a spomenuti je primjer samo jedno inovativno rješenje u moru onih koja pokazuju potencijal virtualne stvarnosti kao terapeutskog alata.

Nikada nismo bili usamljeniji

Ironično, u vremenu kada svijet nikada nije bio povezaniji i kada je svaka osoba iz bilo kojeg kutka svijeta od nas udaljena svega par klikova, a gotovo svi prozor u svijet nosimo u svojim džepovima, kao društvo nismo nikada bili usamljeniji. Kumovala je, dakako, svemu tome i pandemija ili je, bolje rečeno, ona bila samo kap koja je prelila čašu pa je danas više no ikad ne samo onih koji su usamljeni, nego i slučajeva depresije, anksioznosti, ali i brojnih drugih teškoća s kojima se svakodnevno nastojimo nositi, a kako upravo usamljenost povećava šanse za preuranjenu smrt bilo kojeg uzroka, neprestano se traga za novim metodama pružanja sve potrebnije psihološke pomoći.

Iako nam je većini prva asocijacija na metaverzum zabava koju nudi kroz igre i brojne druge sadržaje, sve više stručnjaka VR vidi kao potencijalno učinkovit alat u liječenju širokog spektra problema i bolesti mentalnog zdravlja, budući da može ponuditi neinvazivan pristup bez lijekova rješavanju mentalnih teškoća.

Foto: Shutterstock

‘Prepisat ćemo vam VR tretman’

Meta-studija iz 2021. koja se usredotočila na upotrebu VR-a u procjeni i liječenju anksioznosti i povezanih poremećaja, otkrila je da je ona posebno učinkovita kada se koristi zajedno s drugim oblicima terapije u svrhu liječenja specifičnih fobija i brojnih anksioznih poremećaja kao što su kao što su agorafobija, napadaji panike i posttraumatski stresni poremećaj. Pa ipak, unatoč tome što je VR terapija pokazala veliki potencijal, i ona je naišla na poteškoće u kliničkoj praksi, a jedno od najvećih ograničenja je činjenica da VR oprema najčešće nije nešto što medicinski stručnjaci posjeduju.

No, uz ovaj relativno lako premostivi problem, puno veći su nepovjerenje pacijenata u tehnologiju ili tendencija izbjegavanja iste, zabrinutost terapeuta da bi korištenje VR-a moglo umanjiti njihove odnose s pacijentima te vrlo malo provedenih istraživanja usmjerenih na korištenje VR-a za djecu i adolescente u terapeutskom kontekstu. Dakako, pružatelji zdravstvenih usluga uz sve to moraju osigurati i da se ispravno upravlja podacima pacijenata i pruža sigurnost koja zadovoljava najviše standarde zaštite mentalnog zdravlja.

Zabava i zdravlje

Unatoč svoj pompi o Web3 metaverzumu, stvarnost je da je VR oprema još uvijek poprilično skupa, iako upotreba sve više raste, ali i da je većina metaverzuma koji trenutno postoje namijenjena zabavi, dok zdravstvo puno teže hvata korak i prati postojeće i nadolazeće trendove. Čak i kada bi se zdravstvenim djelatnicima osigurala VR oprema, potrebno je provesti čitav niz daljnjih istraživanja kako bi se dokazala učinkovitost VR terapije i uvjerilo osiguravajuća društva da pokriju i ovu novu metodu liječenja.

Dosadašnja istraživanja svakako su dala obećavajuće rezultate, no unatoč tome što je mala, ali rastuća skupina znanstvenika, tehnologa i investitora već počela svladavati (n)ove izazove, bit će potrebno još dosta vremena da VR zaživi u ulozi terapeuta, a što će, slažu se mnogi, biti jedna od njezinih najznačajnijih primjena. A dok se to ne dogodi, uvijek možemo nataknuti naočale i skoknuti do bilo kojeg mjesta na svijetu. Ili pak zaploviti tihim prostranstvima svemira. Ipak govorimo o virtualnoj stvarnosti. Granice ne postoje. 

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.