Zašto dejtanje ipak nije Olimpijada

DATING BURNOUT: Niste još ni pronašli pravog partnera na Tinderu, a već ste izgorjeli

Nika Kovačić
15.10.2023.

Tinder nije Olimpijada da biste svaki dan trebali vrijedno trenirati, a još manje humanitarna organizacija da biste baš svakoga trebali slušati. Ovo su 4 savjeta o kojima vrijedi razmisliti

U svijetu koji nas voli uvjeravati da je sve dostupno na jedan klik, da je cijeli planet pozornica, da do svake osobe na kugli zemaljskoj možete doći preko 6 kontakata te da će svatko od nas, barem na 15 minuta postati slavan, samo ako se usudi pokazati svoje vještine ili se prijaviti na kakav natječaj, izgleda da nitko nije razmišljao – kako uopće na kraju odabrati savršenog partnera/genijalnog umjetnika/talent koji obećava ako svi razmišljamo isto. Uostalom, dobro je rekao jedan naš poznati pisac, komentirajući na stotine rukopisa koji se prijavljuju na književne nagrade – ‘Na kraju svega toga što čovjeku dođe pred oči, pitanje je bi li čovjek više uopće u stanju bio prepoznati Thomasa Manna. A što se tek onda događa na Tinderu, na kojem je gotovo 8 milijuna ljudi.

Foto: Unsplash’

Kada vam treba neko vrijeme da se oporavite nakon ludih dejtova

Pa ako iz sve te priče izbacite sve one lude slučajeve na koje ste, zakonom slučajnosti, ali i vjerojatnost, morali naletjeti, ma koliko pazili koga svajpate, nije čudno da je čovjek strgan od sveg tog dejtanja. Znate onaj vic – ‘Zašto seansa kod šrinka traje svega 50 minuta, a ne cijeli sat? Jer terapeut mora ostaviti 10 minuta da dođe k sebi i nekome kaže ‘Ajme, koji luđak!’

E, pa na Tinderu tu minutažu pomnožite s nekoliko tjedana koliko čovjeku treba da dođe k sebi nakon određenih iskustava. Mislite da pretjerujemo ili da možda nismo sposobni odabrati nekog normalnog? Možda ste u pravu, no kako onda objasniti fenomen koji je poznat velikom broju korisnika aplikacija za dejtanjem a koji se zove dating burnout. U slučaju da i dalje želite misliti da je ova kovanica obična izmišljotina, ovo su savjeti koje biste mogli razmotriti, a tiču se pitanja kako izbjeći pregorijevanje i sačuvati energiju za neke pametnije stvari.

Manje je više

Znate kako se ponašate kada vam treba ruž. Uđete u prvu drogeriju, a ne u dućan s biciklima i krenete ravno prema polici s ruževima. No, zašto onda na Tinderu razgledavate i ono što vas ne zanima. No prije nego što krenete u akciju važno je razmisliti što vi zapravo želite i što vam je važno kod partnera. Pravilo glasi – što manji izbor partnera, to manje umaranja za mozak. A pametni znaju i čemu služi filter.

Foto: Unsplash+

Što želite? Sorry, ali ‘Iznenadi me’ nije pravi odgovor

Sigurno ste negdje čuli da se najbolje stvari dogode spontano. Hodate cestom, ne treba vam peta žuta majica, no što kada ste naletjeli na najljepšu žutu majicu svog života? Jedna od većih zamki Tindera je ta da funkcionira kao igra i da je jednostavno zabavna. No tko još ima vremeza za lutanje? Stoga, ulazite u kontakt samo s osobama za koje imate osjećaj da bi vam odgovarale. A to ujedno znači i da ćete više vremena posvetiti svakom pojedinačnom profilu. I svečano nam obećati da ćete prestati uspoređivati tuđe profile jer to troši kognitivne resurse koje trebate za pošteno upoznavanje.

Foto: Unsplash+

Tinder nije Olimpijada da biste svaki dan trebali manijakalno trenirati

Lako onima koji su pronašli pravu osobu s kojom su se skrasili te odjavili s aplikacije, a sada onima single još nabijaju pritisak pitanjima – “A nisi još ništa našao?” Ne dajte da vas navuku na to da dejting aplikacije počnete gledati kao na mukotrpni trening. Naime, u istraživanju koje je provela stranica Parshipa svaka druga osoba kaže da ima onaj osjećaj da više ne bi prepoznala ni Brada Pitta da se pojavi na Tinderu. Ako se osjećate iscrpljenima od upoznavanja, najbolji savjet je taj da napravite pauzu.

Provjera u stvarnosti

‘Stvarnost me inače previše ne zanima, ali je poštujem’, tako mi je napisala moja prva velika simpatija na Tinderu. Iako je jako zabavno graditi fiktivne svjetove, srežite ovu komunikaciju u korijenu, jer što duže dopisivanje traje, to više projiciramo u osobu. Međutim, ta slika više govori o vašim potrebama i željama nego o toj osobi. Ako se vaša percepcija i stvarnost ne poklapaju, vjerojatno će doći do gadnog razočaranja. I stoga, ne zaboravite da bi upoznavanje trebalo biti zabavno, a nikako opterećenje koje će vas dovesti do toga da sagorite bez ljubavi.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.