DBL kodovi

DIGITALNI GOVOR TIJELA: Koliko je u redu odugovlačiti s odgovorom na poruku?

Nika Kovačić
09.02.2024.

Ako se gotovo 69% ispitanika oslanja na to kakve neverbalne znakove šalju vaše poruke, na vašem mjestu bismo dobro razmislili o emojijima, interpunkciji, gramatičkim greškama pa čak i o vremenu koliko vam je potrebno da odgovorite na poruku. Ili vi znate nekoga koga kvačice ‘pročitano’ i to bez odgovara pale?

Nekada je sve bilo jednostavnije. Upoznali ste nekoga u baru, poljubili se ispred tramvaja, a glavno pitanje je bilo – ‘Kod mene ili kod tebe?’ Ok, pretjerujemo, jer uvijek je bila tu i treća opcija zvana klupica. No neki drugi put ćemo napisati nekrolog klupicama, koje su očito ostale same i ostavljene u doba digitalnih spojeva. Jer prava je istina ta da na virtualnim spojevima ima toliko posla da se čovjek mora i nasvajpati i napisati i naemojjati, a konkurencija je naprosto tako velika da čovjek ne zna gdje bi gledao i s kim se dopisivao, tako da u velikom broju slučajeva do izlaska iz kuće niti ne dođe, a klupice će uskoro postati nešto kao dinosauri. Pogotovo one na kojima su urezana neka srca ili imena.

Foto: Unsplash+


Digitalna neverbalna komunikacija

No sada su stigla i prva istraživanja o DBL-u (Digital Body Language) koje je provela aplikacija za spojeve Hinge i to na 15.000 pripadnika generacije Z. Pogađate, rezultati su toliko višeslojni da bi čovjek najradije sada sjeo na klupice, upisao tečaj hijeroglifa, a onda počeo na novom pismu urezivati ljubavne poruke. Jer ono što su nekada bili dugi pogled, osmijeh, blagi nagib glave, a koje smo zvali neverbalna komunikacija, sada su postali interpunkcija, emojiji, GIF-ovi, naljepnice, duljina poruka, broj uskličnika, razmaci između poruka, vrijeme koliko je potrebno da se na poruku odgovori ili ju se možda zauvijek ignorira.

Naime, prema riječima Moe Ari Brown, bračnog i obiteljskog terapeuta – 69% ispitanika se oslanja upravo na DBL, ne bi li konačno odlučili žele li s nekim uopće izaći na dejt. No čak 56% njih je reklo da ih najviše muči to što moraju previše vremena trošiti na analizu digitalnog jezika pa su na kraju toliko zabrinuti i nesigurni oko toga je li druga strana uopće zainteresirana. A najviše ih muče tri stvari – tko započinje razgovor, vrijeme odgovora i dosljednost poruka. Stoga evo nekih stvari koje bismo željeli češće viđati prilikom online dejtanja.

Foto: Unsplash+


Izbjegavajte dvoznačne odgovore

Dobar DBL izgleda na ekranu tako da nemate potrebu angažirati kakvu proročicu iz Delfa, a to znači da u poruci nema puno prostora za tumačenje. U prijevodu – dobra komunikacija je jasno izražavanje svojih namjera od samog početka do kraja. Ok, igre riječi su zabavne, ali probajte se staviti u kožu druge osobe te postupajte prema drugima onako kako biste željeli da postupaju prema vama. Da, to ujedno znači i da onih 7 nasumično odabranih emojija nećete moći proći na sudu kao olakotna okolnost i dokaz da niste nekoga ghostali nego ste mu poslali suvisao odgovor.

Tri od četiri korisnika smatraju da je početak razgovora jasno iskazivanje interesa. Stoga, ako vam se netko sviđa – nemojte čekati da druga osoba napravi prvi korak, već izađite iz svoje zone udobnosti i budite prvi koji će poslati poruku.

Ne otežite s odgovorima

Ne znamo kada se rodilo to pravilo koje kaže da je pametno ignorirati poruke, no pripadnici generacije Z se toga pravila drže kao pijani plota, jer žele ispasti više cool od milenijalaca. Čak i ako su jako zainteresirani za pošiljatelja. Jasno nam je da imate i drugog posla umjesto neprestanog dopisivanja, no taktizirati i odugovlačiti s odgovorima danima, i to samo zato da biste ispali cool nije okej. Naime, osobe koje dejtaju online imaju 44% veću šansu da ostvare vezu ako odgovore na poruke unutar 24 sata, a čak 71% korisnika očekuje da potencijalni partneri odgovore na poruke unutar jednog dana. No kada si već uzimate vrijeme, zašto ne biste još jednom pročitali poruku i popravili sve tipfelere i loš pravopis, jer 39% ispitanika kaže da ih gramatičke greške užasno odbijaju.

Foto: Unsplash+

Ako već odugovlačite s odgovorima da biste ispali cool, zašto u to vrijeme ne biste provjerili pravopis. Kažu da gramatika ponekad odlučuje hoćete li otići na dejt uživo ili ćete još jednu večer provesti na TikToku.

Ne pretpostavljajte nego pitajte

Život je prekratak da biste ga potrošili na neprestano tumačenje nečijeg mišljenja i ponašanja. Osim toga, možda jednostavno niste kompatibilni u dopisivanju, a to što ne znate igrate verbalni ping-pong, ne znači nužno i da bi vaša veza bila disfunkcionalna uživo. Primjerice, ako vam ide na živce da vi neprestano šaljete poruke, a druga osoba u nekom trenu jednostavno padne u bunar i prestane odgovarati, jedini pametan savjet je taj da ju otvoreno pitate u čemu je problem. “Hej, primijetila sam da usred razgovora jednostavno nestaneš i prestaješ odgovarati na poruke. Postoji li neki razlog zašto mi barem ne kažeš – aj bok? Okej, priznajemo da bi taj razgovor bilo puno lakše voditi na klupici, no tko nam je kriv što nismo mogli odoljeti zovu ekrana. A i pitanje je kako bi netko danas protumačio poruku – “Moramo razgovarati. Na klupici. Odmah.”

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.