Mikrodizirani prekid

FIZZLING JE NOVI GHOSTING: Je li moguće da se pojavio još gori dejting trend od nestajanja bez objašnjenja?

Lena Ivanović
02.07.2023.

Nikada ne može biti tako loše da ne bi moglo biti i puno gore, kaže stara narodna. Vrijeme je da upoznate novu mutaciju ghostera – fizzlere

Kada smo u članku koji smo objavili na MOOD portalu negdje sredinom ožujka ustanovili da svi duhovi kad tad završe nesretno kao Raskoljnikov iz romana “Zločin i kazna”, jer ih ipak muči grižnja savjesti ili kad tad ipak nalete na osobu koju su ghostale, nismo ni slutili da i zloglasni duhovi možda čitaju te članke i da negdje u svojoj mračnoj sobici gdje se skrivaju smišljaju još perfidnije metode nogiranja.

Odjavljivati se iz veze mikrodoziranjem

Možda ste bili u bedu zbog prekida ili su vam od silnog plakanja bile zamagljene oči pa niste znali da se u međuvremenu pojavio novi, što bi se reklo – mutirani trend ghostinga, zvan fizzling. Baš kao što i sama riječ fizzling (šištanje) kaže – ovaj pojam se odnosi na zvukove koji nastaju kada primjerice naglo otvorite limenku pa prvo čujete glasno Ššššš, a zatim sve slabije i slabije, sve dok u potpunosti ne nestanu. S druge strane, pa hej! Stvarno smo impresionirani. Kako je to dobra metoda – odjavljivati se iz veze koja je tek započela na način da mikrodozirate javljanje.

Foto: Unsplash+

Ma pustimo mi limenke i luftiće, no kako to izgleda u stvarnom životu? Odgovarate u slogovima, praznim emojijima ili kao tablete protiv bolova s vremenskim otpuštanjem – šaljete poruku svakih par tjedana, sve dok druga strana ne odustane od vas. E, sad – je li riječ o perverznoj igrici bliskoj pasivnoj agresiji ili čovjek doista ima pravo ne znati želi li biti u toj vezi ili ne pa naprosto kupuje vrijeme, dalo bi se raspravljati.

Osoba s druge strane često ne prepoznaje fizzling nego smišlja opravdanja za polu-zainteresirano javljanje

Fora je u tome da tijekom fizzlinga žrtva i dalje ima osjećaj da je druga strana zainteresirana za nju pa tako nema sve one ljutnje, agresivnih poruka, blokiranja i ostalih metoda koje se pokušavaju izvesti na netragom nestalima. Iako je dosta onih koji su se prepoznali u ovom načinu gašenja veze mišljenja da je fizzling gori od ghostinga, psiholozi se baš i ne bi s tim složili.

Foto: Unsplash+

Ako je vjerovati istraživanjima koja su provedena na 1000 fizzlera, 82% ispitanika doista nije na čistu žele li tu vezu ili ne. Nadalje, 60% dejtera željelo je i dalje biti u nekoj vezi s osobom koju ignorira, samo valjda nisu imali vremena, koncentracije ni ideje kako to nastaviti, a samo 2% je tu metodu primijenilo radi osvete.

Kažu da je utješna činjenica to što fizzlera ipak možete pitati za kakvo suvislo objašnjenje (ili smisliti neki opaki način da ga jako zapalite), Ne znamo za vas, ali nama se ovo i dalje čini samo kao dvije različite metode skidanja flastera – jedna na naglo, a druga malo po malo. No u svojoj biti, to je i dalje skidanje flastera. I sasvim dobar razlog da nekoga zblokiramo, zvao se on fizzler, ghoster ili gaslighter.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.