TKO KAŽE DA MUŠKARCI NEMAJU HORMONALNI CIKLIUS: Kako testosteron utječe na muškarca tijekom dana

Nika Kovačić
17.09.2023.

Naravno da se ovaj ciklus ne može uspoređivati sa ženskim rollercoasterom, no nepravedno bi bilo reći da i muškarci ne osjećaju oscilacije testosterona kojeg nazivaju i hormonom moći

Kada sam se jedne jeseni našle kod svoje doktorice, zadnja stvar koju sam očekivala je bila ta da mi zabrinuto kaže da mi je testosteron nizak kao u djevojčice i da je to možda razlog zašto sam umorna i zašto nemam dobre rezultate u sportu. A tko zna, možda i razlog zašto izbjegavam sukobe i ne znam podići glas i izboriti se za sve ono što mi pripada.

Istina, hormon testosteron kojeg nazivaju i pravim hormonom moći je užasno važan i kod muškaraca, ali i kod žena, s tim da ga kod nas proizvode nadbubrežne žlijezde u znatno manjim količinama. I baš kada sam htjela zaustiti – ‘Blago muškarcima, kod njih je uvijek sve manje-više stabilno’, eto i znanstvenih dokaza kako plime i oseke hormona testosterona utječu na muški mozak i tijelo.

U usporedbi s “ženskim” hormonom aldosteronom, čija razina pada i raste u ciklusu od 28 dana, razina testosterona znatno brže fluktuira te raste i pada svakim danom. To znači da s početkom puberteta, muškarci doživljavaju hormonski rollercoaster osjećaja (nešto što žene doživljavaju jednom mjesečno), a onda su te oscilacije daleko slabije, ali se zato javljaju svaki dan.

Foto: Unsplash

Ujutro – testosterona u izobilju

Testosteron je obično na najvišoj razini ujutro. Visoka razina često daje muškarcima puno energije, samopouzdanja i motivacije na početku dana te dovodi do povećane želje za sportom i seksom.

U podne – testosteron u ravnoteži

Nakon jutarnjeg povećanja testosterona, razina pada tijekom dana i počinje se stabilizirati oko podneva. Izvedba se donekle smanjuje, ali se empatija povećava, a visoke razine testosterona mogu poboljšati prostornu i verbalnu sposobnost, koncentraciju i pažnju.

Navečer – testosteron na najnižoj točki

Razina testosterona pada na najnižu točku navečer – osim ako se ponovno ne poveća vježbanjem ili seksom. Umjesto testosterona, sada preuzima hormon vezivanja oksitocin. Muškarci sada češće traže fizičku i emocionalnu blizinu u načinu maženja. Na kraju dana, muškarci s niskom razinom testosterona često su emotivniji i razdražljiviji, ali i suosjećajniji i smireniji.

Iako količina testosterona može varirati ovisno o tijelu, činjenica je da na njegovo opadanje najveći utjecaj imaju stres i godine. Naime, negdje od 40. rođendana količina slobodnog testosterona koji cirkulira krvlju smanjuje se za 1,2 posto godišnje. Srećom, boravak na suncu i konzumiranje vitamina D mogu povećati razine testosterona, baš kao i dobru energiju.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Ne morate guglati simptome

Groznica, klecanje koljena, aritmija srca, gubitak sluha, paranoja, a naposljetku i potpuni gubitak razuma. Pa vi sada recite da to nije bolest. Dobra vijest: lijeka ima. Još bolja: kao i onih koji baš vole bolovati od ljubavi…

Sologamija, što je to?

Pogledali smo neke SF filmove koji tematiziraju ljubav, a zavirili smo i u knjigu ‘Future of Love’ Matthiasa Horxa

Izlaz iz fatalne veze

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.