Vaše privatne reklame za snove

MOODBOARD KAO GPS ŽIVOTA: Ako su vaši snovi i ambicije zakopani duboko u vašoj podsvijesti vrijeme je da uzmete škare i ljepilo u ruke

Nika Kovačić
04.06.2023.

… i otkrijete što zapravo negdje duboko u sebi želite. Ok, možete slobodno printati sličice koje vas privlače s neta pa ih potom lijepiti i izrađivati svoj moodboard. A možete krenuti prečicom te jednostavno kupiti The Vision Board Book

Mislite da je sve ovo gore spomenuto zapravo igra za djecu? Na vašem mjestu ne bismo se zalijetali sa zaključcima jer svi smo mi vizualna bića i nije tajna da se u našoj glavi 95% svih procesa odvija u slikama, osjećajima i šumovima te da je najlakši put do trajnijeg urezivanja u sjećanje upravo putem slika.

Super! Nakon što smo vas uvjerili da su vježbe vizualizacije jako korisne, moramo vas motivirati da se dignete s kauča, ostavite sve te silne ekrane i uzmete u ruke škare i ljepilo. Fora je u tome da se maknete od svih izvora paralelnih distrakcija te da se pokušate koncentrirati samo na jednu stvar.

Moodboardovi funkcioniraju na zakonu privlačnosti

Moodboardovi funkcioniraju tako dobro zato što se temelje na zakonu privlačnosti. U prijevodu, dok ih izrađujete, birate fotografije i citate koji u vama izazivaju pozitivne osjećaje, što inače, priznajte, baš i nije slučaj. Uostalom, poslušajte malo sebe i svoje kolege. Uglavnom se u razgovoru koncentrirate na detalje koji vam smetaju i idu na živce. A sada mala pauza kako biste sve to odbacili i zaboravili.

Kužimo. Imate više zraka u plućima. Izbacili ste svu ljutnju. Idemo se ponovno vratiti moodboardu. Pokušajte odabrati nekoliko fotografija koje vas instinktivno privlače. Tako ćete odjednom imati dojam da pred očima vidite svoje skrivene želje i osjećaje. Kao da ste duboko zagrabili u svoju podsvijest. Da vidimo što imamo. Fotka karavana? Možda vam treba više slobode. Fotkica Superwoman? Možda ipak čeznete za time da na poslu preuzmete malo više odgovornosti.

Foto: The Vision Board Book

Zašto ne biste pred očima vrtjeli vlastite reklame?

U svakom slučaju, jednom kada ga napravite, važno je kolaž staviti na mjesto gdje ćete ga redovito moći gledati jer sve te fotografije i poruke trebaju doći do vaše podsvijesti. Da, možete na to gledati kao na reklame koje se uporno vrte reklamirajući vaše ciljeve. Nemate ciljeve jer vam se posao ne sviđa i ne vidite čemu se uopće truditi? Jesmo li vam rekli da vam moodboard može poslužiti i zato da shvatite čime se više želite baviti te jeste li uopće dobro izabrali posao koji trenutačno obavljate.

Pokušajte se sjetiti što ste voljeli raditi kao dijete. Za što ste talentirani? Vaš moodboard je pun sličica s Pinteresta? Vjerojatno ste kreativni, a na poslu se baš i ne možete izraziti. A što kažete na to da predložite svojoj tvrtki neke kreativne ideje o organizaciji rođendanskog partyja?

Foto: The vision Board Book

Moodboard kao pomoć na sastanku

Upravo ste shvatili da pred očima imate brdo sportskih fotografija? Možda vam nedostaju tjelesne aktivnosti iz van posla? Da ne bi bilo zabune, moodboardovi ne pomažu samo u osobnim pitanjima i razvoju nego i u timskom radu. Primjerice, kada surađujete s klijentima u kreativnom biznisu.

Mnogi od nas tijekom sastanka vole zamišljati kako će ideja na kraju izgledati i znaju otprilike što mogu očekivati. Ako želite izbjeći da na kraju nastane svađa zbog toga “čija je vizualna ideja najbolja i zašto to ne izgleda onako kako ste vi zamislili”, moodboardovi mogu itekako pomoći jer će u početku postaviti kreativni okvir u kojem će se ideja razvijati.

Nastanu li tijekom kreativnog procesa nove ideje, uvijek možete pitati ekipu misle li da će se ideja dobro uklopiti u zadani stil i hoće li ih brže dovesti cilju? Nemate odgovor? Paaa… Dovoljan je samo jedan brzi pogled na moodboard i odgovor će vam odmah biti pred očima.

P. S. Ako i dalje ne vidite odgovor, savjetujemo vam da angažirate vidovnjaka. Ili nabavite The Vision Board Book. Kreirao ga je irski start-up Vibo, a sadrži gotovo 2000 prekrasnih slika i citata uz vodič za izradu vaše jedinstvene ploče za viziju koja će vam promijeniti, ako ne baš život, ali onda barem nekoliko tjedana.

Naslovna fotografija: Vibo Board Book i Canva

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.